Foto: Johnny Larsson
Foto: Johnny Larsson
Foto: Johnny Larsson
Luleå domkyrka Foto: Barbro Thörn
Luleå domkyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Luleå domkyrka
  2. Luleå domkyrka

Luleå domkyrka

3.7 i snittbetyg (7st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Luleå domkyrka i Luleå

Sveriges nordligaste och yngsta domkyrka. Invigd 1893.
Arkitekt: Adolf Emil Melander från Stockholm ritade kyrkan.
Stil: Nygotisk.
Utseende: Rött tegel, korsformig, 54 meter lång och 35 meter bred. Kyrktornet är drygt 60 meter högt.

Luleå domkyrka tillhör Luleå domkyrkoförsamling och ligger i Luleå

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 430 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Luleå domkyrka

3.7 i snittbetyg (7st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Akustikalikus
Akustikalikus 2018-12-22
Luleå domkyrka ser litet satt ut från utsidan och så kan ljudet också upplevas - det är litet kompakt. Kyrkorummets klang är mjuk och litet dov men efterklangen är något kort. Texter har en tendens att ´dö ut´ innan de nått genom halva kyrkorummet. De som sitter i de bakersta bänkraderna kan ha svårt att uppfatta vad som sjungs. Körer som sjunger från orgelläktaren kan ibland höras något sämre om orgeln ackompanjerar. Kyrkan ger dock tillbaka ett gott ljud till den eller de som sjunger och den känns aldrig tungsjungen. På det stora hela en klart godkänd kyrka med bra ljud.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-08-05
Luleå domkyrka invigdes 1893 som Oscar Fredriks kyrka. När Luleå stift bildades 1904, blev den domkyrka. Kyrkan restaurerades grundligt på 80-talet.
Läs mer Läs mindre
Marita Berggren
Marita Berggren 2010-07-20
Luleå domkyrka är en nygotisk kyrka från 1893 och ritad av Adolf Emil Melander. Dess interiör blev helt förvanskad i den brutala restaueringen av Knut Nordenskjöld 1938. Den nygotiska interiören med läktare, snickarglädje och ornamentik byttes ut mot slagna stenvalv i vitt och skulle förmodligen erinra om baltiska stenkyrkor och ge ett lugnare stramare intryck. Den får en trea för dess vackra nygotiska exteriör medan interiören inte får godkänd med tanke på vetskapen om restaureringens förödande konsekvenser för 1800-talsinredningen.
Läs mer Läs mindre
Johnny Larsson
Johnny Larsson 2010-03-27
Jag tycker att Luleå domkyrka har något av två olika sidor. Exteriören är ju ståtlig då man satt tydlig gotisk prägel på kyrkan. Interiören blir man lite förvånad av när man ser den, kyrkan förefaller nämligen att vara ganska liten och kort tycker jag. Dessutom känns det inte som att färgkombinationen alltid är optimal. Kyrkan ger ett lite kallt intryck, det har nog dels att göra med den ljusa och faktiskt trevliga färgen på vägg och i tak. Kyrkan har ett gott utbud på sin verksamhet och ett otroligt fint orgelinstrument på sin läktare.
Läs mer Läs mindre
Ylva Glaas Tribastone
Ylva Glaas Tribastone 2010-03-19
Har just hittat en liten anteckningsbok som beskriver min Fars Farfars begraving i Luleå Domkyrka, den 28 april 1916 Hans namn var Carl Adolf Glaas, Urmakare,.. men blev så Luleås Stadsbokhållare och kassör vid då Vattenverket. Han var gift med Hulda Glaas född Lindgren. Själv bor jag i Rochester New York USA just vid kanten utav sjön Ontario. Spenderade många somrar i Luleå med min Farmor, hon hette också Hulda Glaas född Tjärnkvist
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-02-02
En av de vackrare, interiörmässigt, domkyrkorna. Minns den som ljus och rymlig med bra akustik. Nu när jag tittar närmare på bilderna minns jag mer och höjer betyget till max!
Läs mer Läs mindre
Stig Strömbergsson
Stig Strömbergsson 2010-01-13
Är stor, välfyld och högtidlig i samband med stiftets olika högtider - präst- och diakonvigningar till exempel. Hur den fungerar som församlingskyrka vet jag inte - gissar att den kan vara ´i största laget´. Döptes i alla fall i kyrkan för drygt 55 år sedan. Och prästvigdes där sommaren 1978.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.