Mjölkuddskyrkan Foto: Lars Lindberg
Mjölkuddskyrkan Foto: Lars Lindberg
  1. Mjölkuddskyrkan
  2. Mjölkuddskyrkan

Mjölkuddskyrkan

5.0 i snittbetyg (1st)

Mjölkuddskyrkan i Luleå

Mjölkuddskyrkan karaktäriseras av sitt ljusblåa klocktorn och mäktiga kupolformade tak. Kupolen har en facetterad yta som reflekterar ljus, likt en bergkristall.
Mjölkuddskyrkans kupolform påminner om kyrkorna från den första kristna tiden, till exempel Hagia Sofia i Istanbul från 530-talet, och om många grekiska småkyrkor. Kyrkmuren och kyrkans väggar är murade i skyar, ett motiv som går igen på dopfunt, predikstol och altare.
Psaltarpsalmen ”Herren är min herde” har satt spår i kyrkan: Han låter mig vila på gröna ängar (de grönmålade kyrkbänkarna), han för mig till vatten där jag finner ro (dopfuntens blå färg), han vederkvicker min själ (vid nattvardsbordet), han leder mig på rätta vägar (genom förkunnelsen från predikstolen).
Altaret dominerar i kyrkorummet. Det stora altaret med draperad altarduk vill föra kyrkobesökarnas tankar till det dukade nattvardsbordet.
Mjölkuddskyrkan invigdes den 7 september 1969 av dåvarande biskopen Stig Hellsten.
Det var arkitekterna Bertil Franklin och Gertrud Edberg, MAF arkitektkontor, som ritade kyrkan. För den konstnärliga utsmyckningen svarade Pär Andersson.

Mjölkuddskyrkan tillhör Luleå domkyrkoförsamling och ligger i Luleå

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Mjölkuddskyrkan

5.0 i snittbetyg (1st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Lars Lindberg
Lars Lindberg 2014-08-25
En vacker distriktskyrka med det ljusblåa klocktornet och sitt mäktiga kupolformade tak.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.