Foto: Åke Fagerlund
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Åke Fagerlund

Sandhems kyrka

4.5 i snittbetyg (6st)

Beskrivning

Kyrkan är ljus och rymlig, byggd i empirstil och ligger vackert vid stranden av Sandhemssjön.
Den invigdes 1841 och är den fjärde kyrkan i Sandhem, men den tredje som har uppförts på samma ställe. Den allra första kyrkan lär ha legat vid den urgamla eriksgatuleden, några hundra meter sydost om den nuvarande.
Invändigt
Bland inventarierna kan särskilt nämnas altartavlan från 1866 föreställande Kristi förklaring, ett processionskors daterat från tiden närmast före år 1200 från Limoges i Frankrike och två vackra dopfunter; en från 1100-talet som står i koret, och en från 1913 som står i södra vapenhuset. Det finns också ett antal begravningsvapen i kyrkan.

Sandhems kyrka tillhör Mullsjö-Sandhems församling och ligger i Mullsjö

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Sandhems kyrka

4.5 i snittbetyg (6st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se

Christian91 2019-08-09
En helt underbar kyrka. Jag var här på återbesök idag och kyrkan var öppen.
Läs mer Läs mindre
Stig Andersson 2 2018-10-11
Sandhems kyrka ligger mycket vackert i anslutning till Sandhemssjön. Kyrkan var öppen då jag passerade och kunde besöka den för lägga in lite bilder som visar såväl ute som invändigt. En serviceinriktad och vänlig kyrkogårdsvaktmästare tände upp kyrkans belysning för min skull så det blev tydligare foto till Kyrkokartans hemsida. TACK.
Läs mer Läs mindre
user 46401 2013-02-24
min konfirmationskyrka 1941 med kyrkoherden Kurt Andersson . En snäll mullig farbror. hälsar Holger Bergsten Ljunghem.
Läs mer Läs mindre
Lisa Walén 2012-11-01
En stolt, ren kyrkobyggnad med stil och klass. Här inne finns en gammal tavla om var socknens människor skulle sitta... Min anfäder höll till på bänk nummer 15!
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn 2010-09-05
Från att ha haft helt kala väggar vid invigningen är nu kyrkan så bemängd med gamla inventarier att det nästan är överlastat och pråligt. Men allt är av god kvalitet och utsökta arbeten. Rena skatter som den fyrsidiga dopfunten från 1100-talet (av Bolumskolan) och processionskorset från Limoges (av säkerhetsskäl en kopia) , men också övriga detaljer är sevärda. Det stora triumfkrucifixet borde dock hänga på annan plats (om det finns någon) för att i någon mån mildra det överlastade intrycket. Kyrkan är verkligen värd en omväg!
Läs mer Läs mindre
Åke Fagerlund 2010-04-02
Sandhems kyrka är byggd i empirstil och invigdes 1841. Bland inventarierna kan särskilt nämnas altartavlan från 1866 föreställande Kristi förklaring, ett vackert golvur i koret från 1757 och ett stort antal begravningsvapen från olika ätter i trakten. Kyrkan har också två vackra dopfunter; en från 1100-talet som står i koret, och en från 1913 som står i södra vapenhuset.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

annelie lövborg lavendla
Annelie Lövborg
Läs mer om Annelie
Robert Winge
Läs mer om Robert