Kimstads kyrka Foto: Johan Bredenberg
Kimstads kyrka Foto: Johan Bredenberg
Kimstads kyrka Foto: mafastrf
Kimstads kyrka Foto: mafastrf
Kimstads kyrka Foto: mafastrf
 1. Kimstads kyrka
 2. Kimstads kyrka
 3. Kimstads kyrka
 4. Kimstads kyrka
 5. Kimstads kyrka

Kimstads kyrka

4.0 i snittbetyg (6st)

Kimstads kyrka i Norrköping

Kimstads kyrka anses vara en av de ståtligaste barockkyrkorna i landet med anor från medeltiden. Det mest kännetecknande för kyrkans yttre är de båda ryttarfigurerna på takåsen.

De föreställer enligt legenden två prinsar, som kämpade om landets krona år 1060. Det sägs att denna kamp gav socknen namnet Kämpestad och sedan förändrats till Kimstad

Det fanns före den nuvarande kyrkan, kyrkobyggnader, som går tillbaka till 10- och 1100-talet, både träkyrka och stenkyrka. Ett första steg för byggandet av den nya kyrkan hade gjorts redan på 1650-talet. Men först från 1728 och framåt tog byggandet fart. Kyrkan stod färdig 1733 och den första gudstjänsten hölls året därpå 1734. Tornet var då inte färdigt utan det blev klart först in på 1770-talet
I kyrkans historia figurerar naturligtvis Löfstad slott, i dag ett intakt adelshem med anor från 1400-talet och i 200 år i släkten Lillies ägor.

Kimstads kyrka tillhör Norrköpings Borgs församling och ligger i Norrköping

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

 • Handikappanpassad byggnad
 • Toalett
 • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Kimstads kyrka

4.0 i snittbetyg (6st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
ingad63
ingad63 2017-12-12
Vacker. Välbevarad. Mycket stämningsfull.
Läs mer Läs mindre
Janos Banan
Janos Banan 2017-03-08
Tyvärr stängd vi vårt besök, men av tidigare uppladdade bilder här på sidan kan jag se att den tilltalar mig interiört. En 3:a så länge men återkommer när jag varit inne i den.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-02-18
Kimstads kyrka invigdes på juldagen 1733. Tornet byggdes 1770. I kyrkan ingår murrester från en 1100-talskyrka. I kyrkan finns en sevärd runristad häll till en Eskilstunakista - Ög 160.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2014-02-17
Ryttarfigurerna, enligt legenden två prinsar som kämpade om landets krona år 1060, är roliga och unika. Unik är också den främre mässingstakkronan från 1630 som är prydd med ett hjorthuvud.Mycket udda ting händer i Kimstad, tydligen! Begravningsvapen och andra sköldar finns många av, jag räknade till över 30! Gravkoret med sina praktkistor, den svarta predikstolen och runstenar hör också till sevärdheterna. Om ryttarna på taket finns flera olika sägner, man får välja själv vilken man finner mest sannolik.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-09-18
Orgel: Jacob Westervik 1771 – Åkerman & Lund 1897, 1950
Läs mer Läs mindre
Mikael Mogren
Mikael Mogren 2010-04-19
Plåtriddare slåss på taket och det blev stor begravning när kyrkan var ny. Stormaktstiden har inte släppt greppet än. Kyrkan är fortfarande svartmålad inuti.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

 • Välj dekoration bland över 200+ modeller
 • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

 • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
 • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.