Foto: Morlanda

Hällevikstrands kyrka

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Beskrivning

Den byggdes främst för att befolkningen i Morlanda församling ökade kraftigt och det fanns inte plats i Morlanda kyrka för alla besökare till gudstjänsterna. Förslaget år 1895 var först att bygga en ny stor kyrka i Morlanda och en mindre kyrka någon annanstans i församlingen. Men då det inte fanns resurser för två kyrkor beslöts det 1900 att endast bygga en lite större kyrka i Hälleviksstrand.

Arkitekten Adrian Peterson anlitades för uppdraget och satte en tydlig prägel på centralkyrkan som har formen av ett grekiskt kors och är delvis inspirerad av långhuskyrkor. Det är den enda kyrka Adrian Peterson gjorde i trä. Från början fanns det även fornnordiska drag utanpå kyrkan där drakhuvuden prydde yttertaket och tornet. De togs bort 1929, eftersom träet var skadat.
Den 20 oktober 1904 invigdes kyrkan av biskop Edvard Rodhe. Följande söndag upplevde ortsbefolkningen en jordbävning som gav sättningar i kyrkan.

Altare
Altaruppsatsen är en förminskad kopia av Thorvaldsens Den uppståndne Kristus.

Predikstol
På predikstolen finns sex träskulpturer av män i den svenska kyrkohistorien: Ansgar, Olavus Petri, Haqvin Spegel, Johan Olof Wallin, Henric Schartau och Edvard Herman Rodhe. Bakom predikstolen hänger ett porträtt i olja av kontraktsprosten Carl Ljunggren, kyrkoherde i Morlanda 1888 – 1921. Porträttet är målat av den berömde konstnären Carl Wilhelmson.

Votivskepp
Votivskeppet, som hänger över mittgången, är snidat och skänkt av August Oskarsson, 1946.

Kyrkklocka
Kyrkans klocka är från 1904 och är gjuten i Stockholm.

Hällevikstrands kyrka tillhör Orusts pastorat och ligger i Orust

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

karin wold lavendla begravningsbyrå
Karin Wold
Läs mer om Karin
33420 Lavendla Jeanette Strömk1
Jeanette Ström
Läs mer om Jeanette