Hällevikstrands kyrka
Hällevikstrands kyrka i Orust

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]
Platsinformation
- Handikappanpassad byggnad
- Toalett
- Teleslinga
Veckoschema begravningstider
Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Orust
Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.
Den byggdes främst för att befolkningen i Morlanda församling ökade kraftigt och det fanns inte plats i Morlanda kyrka för alla besökare till gudstjänsterna. Förslaget år 1895 var först att bygga en ny stor kyrka i Morlanda och en mindre kyrka någon annanstans i församlingen. Men då det inte fanns resurser för två kyrkor beslöts det 1900 att endast bygga en lite större kyrka i Hälleviksstrand.
Arkitekten Adrian Peterson anlitades för uppdraget och satte en tydlig prägel på centralkyrkan som har formen av ett grekiskt kors och är delvis inspirerad av långhuskyrkor. Det är den enda kyrka Adrian Peterson gjorde i trä. Från början fanns det även fornnordiska drag utanpå kyrkan där drakhuvuden prydde yttertaket och tornet. De togs bort 1929, eftersom träet var skadat.
Den 20 oktober 1904 invigdes kyrkan av biskop Edvard Rodhe. Följande söndag upplevde ortsbefolkningen en jordbävning som gav sättningar i kyrkan.
Altare
Altaruppsatsen är en förminskad kopia av Thorvaldsens Den uppståndne Kristus.
Predikstol
På predikstolen finns sex träskulpturer av män i den svenska kyrkohistorien: Ansgar, Olavus Petri, Haqvin Spegel, Johan Olof Wallin, Henric Schartau och Edvard Herman Rodhe. Bakom predikstolen hänger ett porträtt i olja av kontraktsprosten Carl Ljunggren, kyrkoherde i Morlanda 1888 – 1921. Porträttet är målat av den berömde konstnären Carl Wilhelmson.
Votivskepp
Votivskeppet, som hänger över mittgången, är snidat och skänkt av August Oskarsson, 1946.
Kyrkklocka
Kyrkans klocka är från 1904 och är gjuten i Stockholm.