Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Bertil Nelson
Foto: Stefan Leonardsson
Röra kyrka Foto: grundsund
Röra kyrka Foto: grundsund
  1. Röra kyrka
  2. Röra kyrka

Röra kyrka

3.0 i snittbetyg (1st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Röra kyrka i Orust

Det är inte helt säkert hur länge Röra har haft en kyrka, men före den nutida kyrkan har det funnits två kyrkor.
Den första kan ha byggts så tidigt som på 1100-talet och var av trä. Den ersattes 1635 av en kyrka i sten. Invånarantalet steg kraftigt under 1800-talet så man beslöt då att bygga en ny kyrka. Den byggdes 1846, men invigningen dröjde eftersom tornet måste byggas om. Den 22 maj 1852 invigdes kyrkan av biskop Anders Bruhn.
Kyrkan har genomgått några renoveringar genom åren. Senast var 2009 när ingången och koret handikappanpassades.
Röra kyrka är en enkel salkyrka och består av ett långhus och ett fullbrett kor med tresidig avslutning. Tornet har ett runt fönster och ankarslutarna visar årtalet när kyrkan byggdes. Torntaket har formen av en mindre kopparklädd spira och högst upp finns ett förgyllt kors.

Altartavla
Altartavlan utformades av bildhuggare Rudenbäck, medan figurerna är gjorda av bildhuggare Carl Johan Dyfverman. Figurerna visar korsfästelsen med Maria och lärjungen Johannes och de fyra evangelisterna. Den gamla altartavlan från 1600-talet visar korsfästelsen, instiftandet av nattvarden och uppståndelsen. Den hänger numera på kyrkans södervägg.

Predikstol
Rudenbäck utformade även predikstolen, som är gråmålad med förgyllda ornament. Carl Johan Dyfverman gjorde också en duva av gips till predikstolen. Tyvärr gick den sönder och ersattes av en duva i trä av Gustav Martinsson.
På den gamla predikstolen från 1600-talet finns de fyra evangelisterna avmålade med bibelord från den danska bibeln. Den står idag på orgelläktaren.

Orgel
Den första orgeln installerades 1883 och byggdes av Salomon Molander. Det nuvarande orgelverket byggdes 1959 av Nils Hammarberg. En ny stämma (skalmeja) byggdes in 1982.

Dopfunt
Dopfunten kommer från 1100-talet och är gjord av täljsten. Yttersidan är utsmyckad med huvudsakligen bibliska motiv, men upptill finns ett flätverk som har en stark anknytning till vikingatidens och runstenskonstens slingor.

Kyrkklockor
Kyrkklockorna i tornet är mycket gamla. Den största blev omgjuten 1702 och kan ha funnits före 1635 när den äldre kyrkan byggdes. Den mindre blev omgjuten 1795 och 1881.

Votivskepp
Votivskeppet skänktes till kyrkan år 1746 av löjtnant Johan Lilja och står i vapenhuset.
I kyrkan finns flera kvarlämningar från den gamla kyrkan sparade och upphängda till beskådning.

Röra kyrka tillhör Orusts pastorat och ligger i Orust

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 250 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Röra kyrka

3.0 i snittbetyg (1st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2016-11-12
En ytterligare av Orusts kyrkor från 1800-talet, byggd 1846. Här har gamla kyrkans altartavla och predikstol placerats på sydväggen respektive orgelläktaren. Altaret har istället skulpturer av Carl Johan Dyfverman som var från grannsocknen Morlanda. Äldsta föremålet är dopfunten från 1100-talet.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.