Foto: Stefan Wik
Foto: Henrik Johansson Växjö
Foto: Henrik Johansson Växjö
Foto: akejohan
Foto: akejohan

Gamla Hjälmseryd kyrka

4.4 i snittbetyg (10st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Beskrivning

Gamla Hjälmseryd kyrka tillhör Sävsjö pastorat och ligger i Sävsjö

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 80 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Gamla Hjälmseryd kyrka

4.4 i snittbetyg (10st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se

Stig Andersson 2 2017-09-11
Besökte denna alltid öppna kyrka strax intill väg 30 mot Växjö. Första byggnationen skedde redan på 1100-talet och hade då inga sittbänkar utan kyrkbesökarna fick stå på golvet under mässan. År 1853 övergavs kyrkan till förfall och delvis blev den riven och bortforslad av byn bönder. I början på 1920-talet tog folket sitt förnuft till fånga och påbörjade återuppbyggnad till nuvarande utseende och 1934 skedde invigning igen.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn 2016-01-13
En av de s.k. njudungskyrkorna som alla är mycket sevärda. Vilken tur att man inte lyckades spränga bort murarna! Så mycket mer finns väl inte att tillägga. Men sedan kyrkan återuppbyggts har man skaffat en del nya inventarier, Eva Spångberg har förfärdigat foten till predikstolen, altarkorset, dopljusstaken och en Mariabild.
Läs mer Läs mindre
Ewa C Klingberg 2014-02-04
Det här är en miljö som är tämligen unik i sitt slag. Utanför muren begravdes offren efter en koleraepidemi. Och vid porten står en mytomspunnen sten, som ibland sägs vara ett fragment av ett meddelande från förkristen tid. Här staplas hemligheterna på varandra.
Läs mer Läs mindre
f Kai Larsen 2013-09-18
Ett bönens hem med Eva Spångbergs smycken
Läs mer Läs mindre
Kalle Ek 2013-09-16
Jag besökte firade Julen 2012 hos Hjelmserydsstiftelsen och fick tillfälle att besöka Gamla Hjelmseryds kyrka under fem dagar. En fantastisk liten charmig kyrka som jag kände mig hemma i.
Läs mer Läs mindre
akejohan 2012-06-18
Gamla Hjelmseryds kyrka är en romansk absidkyrka från 1100-talet. På 30-talet gjordes en omfattande restaurering eftersom man låtit kyrkan förfalla under 70 år. Innan restaureringen var kyrkan en ruin.
Läs mer Läs mindre
jag är matts 2012-01-10
Härligt att se en kyrka som blivit återskapad av eldsjälar. Fin dopfunt 11-tal. Fina proportioner. Men samtidigt saknas en del av det gamla i denna liksom i många kyrkor som blivit hårt renoverade - kanske främst på 18 talet.
Läs mer Läs mindre
MartinP 2011-10-27
Nästan alltid öppen för besökare som vill ta det lugnt. Fint grönområde att sitta och fika vid parkeringen.
Läs mer Läs mindre
Kristina Högm 2009-04-26
Underbart med en kyrka som har samma gudstjänsttid söndag efter söndag, år efter år. De som har vägarna förbi, vet alltid när det är. Själv tycker jag det är underbart att gå i gudstjänst där. Bönerna ur psaltaren vågar hälla ut alla känslor för Gud, det är hälsosamt, som att Gud får bli den store psykologen, som lyssnar på allt.
Läs mer Läs mindre
SvenPLE 2009-04-23
Liten charmig kyrka som är väl värt ett besök om man kör riksväg 30.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Robert Winge
Läs mer om Robert
Jenny Olsson
Läs mer om Jenny