Foto: akejohan
Foto: akejohan
Foto: Stefan Leonardsson
Böja kyrka Foto: Barbro Thörn
Böja kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Böja kyrka
  2. Böja kyrka

Böja kyrka

4.5 i snittbetyg (4st)

Veckoschema begravningstider

Böja kyrka i Skövde

Böja kyrka har sitt ursprung i 1200-talet. Den är Bergs församlings minsta kyrka. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende under slutet av 1600-talet.
Äldsta inventariet i kyrkan är dopfunten från 1100-talet, gjord av Mäster Johannes. Bakom dopfunten finns en gravsten i väggen som minner om Jonas Nicolai Katt, död 1694, som var biträdande kyrkoherde i församlingen i 32 år.
Träskulpturerna på södra väggen härrör troligen från ett äldre altarskåp som gått förlorat. Kormatten är tillverkad av konstnären Harry W Svensson, Fägre
1706 tillverkades altaruppsatsen av bildhuggaren herr Jonas uti Låstad. Här avbildas korsfästelsen och uppståndelsen. Troligtvis har han också snidat predikstolen från 1698. På framsidan avbildas evangelisterna och Jesus som världens frälsare.

Böja kyrka tillhör Norra Billings pastorat och ligger i Skövde

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 90 sittplatser
  • Teleslinga

Omdömen för Böja kyrka

4.5 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2019-12-10
En otroligt söt liten kyrka! Byggd på 1200-talet men fick sitt nuvarande utseende på 1600-talet. Altaruppsatsen tillverkades 1706 av herr Jonas uti Låstad, som sannolikt även gjorde predikstolen 1698. Dopfunten från 1100-talet är lätt cylindrisk och man vet att tillverkaren har engelskt ursprung och kallas Mäster Johannes. Gravstenen på väggen bakom dopfunten minner om biträdande kyrkoherden under 32 år i Böja och Timmersdala församlingar, Jonas Nicolai Katt, död 1694. Kormattan är nutida och gjord av Harry W Svensson, känd skulptör och konstnär. Motivet är ´Jerusalemsvägen´.
Läs mer Läs mindre
Christian91
Christian91 2018-12-20
En liten och fin kyrka. Gud vad mysig den var på insidan.
Läs mer Läs mindre
Dhyana
Dhyana 2016-03-20
Fin liten kyrka med det sötaste tornet. Öppen var den också. Inuti var den som ett dockhus, man måste bara le åt alla figurerna på predikstolen och altaruppsatsen.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-10-06
Böja kyrka uppfördes på 1200-talet. Kyrkan byggdes om i slutet av 1600-talet. I kyrkan finns en dopfunt från 1100-talet av Mäster Johannes.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.