Foto: akejohan
Foto: Stefan Leonardsson
Foto: morgan från skogen
Flistads kyrka Foto: morgan från skogen
Flistads kyrka Foto: morgan från skogen
  1. Flistads kyrka
  2. Flistads kyrka

Flistads kyrka

4.3 i snittbetyg (4st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Flistads kyrka i Skövde

Kyrkan uppfördes på 1100-talet eller i början av 1200-talet intill ”Kung Ranes hög” (troligen uppförd under yngre järnåldern 400-1050 e Kr).
En tillbyggnad åt öster, som utmärksav de smalare murarna i kordelen, gjordes 1688.
Genom åsknedslag brann kyrkan ner 1706, varefter den fick sin nuvarande form med torn istället för den tidigare klockstapeln. Kyrkans två klockor blev omgjutna efter branden, storklockan dessutom återigen 1853.
Den fyrkantiga och rikt ornamenterade dopfunten av sandsten är från tidigt 1200-tal. I koret finns också en dopfunt i trä från år 1693.
Takmålningarna från 1747 (restaurerade 1963) är utförda av Lars Hasselbom. Runt taket är den apostoliska trosbekännelsen målad, takets mittdel är försedd med bilder av änglar. Han har också målat bänkdörrarna.
Altartavlan är en Kristusbild (okänd konstnär) troligen från 1700-talet. Fram till 1983 fungerade som altartavla den bild av den korsfäste Kristus som numera hänger på korets södra vägg.
På norra korväggen finns två tavlor, ett porträtt av doktor Axel Luth samt en målning som föreställer Pauli omvändelse. Båda tavlorna donerades till kyrkan på 1700-talet av familjen Luth.

Kyrkan genomgick en omfattande restaurering åren1939-1941: skåp byggdes i sakristian, nya läktartrappor, nya fönsterytterbågar med antikglas, nya innerdörrar och kyrkan fick sin första orgel, vilken skänktes av syföreningen. Ett vapenhus i trä revs och ersattes av ett nytt i tornet. Korgolvet höjdes och västportalen förstorades. Interiör och exteriör målning gjordes och bänkinredningen ombyggdes. Predikstolen flyttades från koret till långhuset.
Ny tillbyggnad av vapenhus invigdes 2018 som inrymmer bl.a. pentry och RWC.

Flistads kyrka tillhör Norra Billings pastorat och ligger i Skövde

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 130 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Flistads kyrka

4.3 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Christian91
Christian91 2019-09-27
Här gjorde jag återbesök idag. Kyrkan var öppen och det var en utställning som hete Från vaggan till graven. Fint nytt vapenhus med dörröppnare och handikappanpassad.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2016-01-21
Alldeles invid en stor gravhög ´Kung Ranes hög´ ligger Flistad kyrka. Vackra takmålningar från 1700-talet, såväl altaruppsats som predikstol är konstfulla och båda från 1700-talet. En medeltida fyrsidig dopfunt och en mindre av trä från 1693 är från tiden före branden. Altaruppsatsen innehåller två målningar,en av dem är ett verk av Johan Risberg. Däremot finns ingen säker uppgift på vem som gjort predikstolen - den uppgift som finns är att den SANNOLIKT är gjord av Bengt Wedulin.....
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-08-22
Flistads kyrka uppfördes på 1100-talet, men byggdes om under 1700-talet. Takmålningarna utfördes 1759 av Lars Hasselbom.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-09-18
Rörpneumatisk piporgel byggd 1939 av H. Nordfors & Co, Lidköping. Den omintonerades av samma firma 1962.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.