Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Frösve kyrka Foto: Barbro Thörn
Frösve kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Frösve kyrka
  2. Frösve kyrka

Frösve kyrka

4.0 i snittbetyg (3st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Frösve kyrka i Skövde

Kyrkans västra del byggdes på 1100-talet som en typisk romansk valvkyrka med en klockstapel intill kyrkan.
Den medeltida dopfunten i huggen sandsten är kyrkans äldsta inventarium. Över dopfunten hänger en gobeläng av garn tillverkad av textilkonstnären Gerd Allert, Säter.
Den östra delen tillkom år 1690. I kyrkans vapenhus finns en mäktig järndörr som härrör från slutet av 1600-talet. Väggmålningarna kring fönstren i kyrka är från 1600-talet.
Altartavlan är ett primitivt skuret verk i bullig bondbarockstil och uppsatt 1660 ursprungligen målad 1690, ommålad, 1807.
År 1773 blev kyrkan tillbyggd och utvidgad. Då tillkom även dopkapellet och sakristian.
Kyrkan fick nya spetsbågiga fönster 1878.
1924 restaurerades kyrkan då väggmålningar omkring fönstren togs fram. Bänkarna försågs med dörrar och Torvaldsens Kristusbild placerades i dopkapellet.
Kyrkan restaurerades 1991 då man fann ett äldre originalfönster med en väggmålning föreställande Nattvarden.
I kyrkan finns en Mariabild gjord av konstnären Harry W Svensson, Fägre.

Frösve kyrka tillhör Norra Billings pastorat och ligger i Skövde

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 140 sittplatser
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Frösve kyrka

4.0 i snittbetyg (3st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Christian91
Christian91 2019-11-01
En kyrka som jag gjorde återbesök i dag. Ja denna var öppen.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-10-15
Den västra delen av Frösve kyrka uppfördes på 1100-talet, men kyrkan byggdes om 1690 och 1773. I kyrkan finns väggmålningar från 1600-talet.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2011-02-25
Vad har den här trevliga lilla kyrkan gjort för ont eftersom ingen tycks bry sig om den? En och en halv rad utan bild i boken ´Våra kyrkor´, ingenting av värde på nätet heller. Västra delarna ska vara från medeltiden, östra tillkom 1690. Tornet (=takryttaren) från 1700-talet. Fragmentariska väggmålningar från 1600-talet. Kan någon berätta om altaruppsatsen? Predikstolen verkar ha en äldre korg som placerats i tämligen ny underdel. Den moderna madonnan, vem har gjort den? Dopfunten, från 1200-tal eller vad? Finns ingen som vet något om Frösve kyrka??????
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.