Foto: morgan från skogen
Foto: morgan från skogen
Foto: morgan från skogen
Götlunda kyrka Foto: Barbro Thörn
Götlunda kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Götlunda kyrka
  2. Götlunda kyrka

Götlunda kyrka

3.8 i snittbetyg (5st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Götlunda kyrka i Skövde

De väl tilltagna murarna i kyrkans västra del är från 1100-talet. Vid renovering 1987 hittades i sakristians vägg mot koret två överstycken till torngluggar, som bekräftar kyrkans ålder. Stenarna har murats in i väggen i samband med tillbyggnaden åt öster som gjordes efter branden 1670. Övergången mellan de nya och smalare väggarna i koret och kraftiga äldre syns tydligt.
Dopfunten är från 1100-talet. Den är av sandsten, fyrkantig och försedd med en bild av Guds Lamm som bär segerkorset.
Kyrkans två klockor är senmedeltida. De hängde ursprungligen i en klockstapel sydväst om kyrkan.
Altaruppsatsen skänktes 1685 av Ulf Bonde och hans maka Christina Bielkenstierna som ägde Gäddebergs gods. Deras vapen finns både på altaruppsatsen och på de främsta bänkarna.
Skriftklockan (primklocka) i koret är från sen medeltid och påminner om tiden före reformationen, den enligt rom. katolsk tradition användes för att markera förvandlingsundret av brödet och vinet under mässan.
Takmålningarna från 1732 är utförda av Olof Collander. Över altaret är en duva målad, därefter Yttersta Domen och Himladrottningens kamp med Vilddjuret. Över läktaren avbildas paradiset.
En ytterdörr med smiddas järnbeslag, runskrift och ett alnmått hängande i en ring finns på Västergötlands museum i Skara.

Götlunda kyrka tillhör Norra Billings pastorat och ligger i Skövde

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 150 sittplatser
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Götlunda kyrka

3.8 i snittbetyg (5st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Christian91
Christian91 2019-09-29
En kyrka som jag bliv mycket överraskad i. Ja det finns inte så mycket mer att säga om denna. Kyrkan var öppen.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2015-02-22
Götlunda kyrka uppfördes runt år 1200. Vissa murpartier kan vara från 1100-talets andra hälft. Efter en brand 1670, byggdes kyrkan upp på nytt och fick sitt tresidiga kor. I kyrkan finns en märklig, fyrkantig dopfunt från 1100-talet.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2013-08-30
Några mil norr om Skövde ligger Götlunda kyrka. De väl tilltagna murarna i kyrkans västra del är byggda på 1100-talet. Vid renoveringen 1987 hittades i sakristians vägg mot koret två överstycken, eventuellt till torngluggar, som bekräftar kyrkan ålder. Stenarna har murats in i väggen i samband med tillbyggnaden åt öster som gjordes efter branden 1670. Dopfunten från 1100-talet är av sandsten, fyrkantig och försedd med en bild av Guds lamm som bär segertecknet, korset. Kyrkan var vid mitt besök Påskafton 2012 stängd. Hemsida: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=730850
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-09-22
Orgeln från 1951 är kyrkans första och försedd med 11 stämmor.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-08-14
Fin omgivning med liten kyrkby. Altaruppsatsen är från 1685. på 1700-talet utförde Olof Collander de vackra takmålningarna som dock inte syns på bilden. På 1800-talet predikade här Mårten Landahl, representant för den kyrkliga västgötarörelsen. Folk kom ända från Dalarna för att lyssna och några blev sedan bosatta i bygden.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.