0500-27 10 05 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Skövde / Kyrkor / Götlunda kyrka

Götlunda kyrka

Götlunda kyrka i Skövde

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • 150 platser
  • Teleslinga

Veckoschema begravningstider

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Skövde

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

De väl tilltagna murarna i kyrkans västra del är från 1100-talet. Vid renovering 1987 hittades i sakristians vägg mot koret två överstycken till torngluggar, som bekräftar kyrkans ålder. Stenarna har murats in i väggen i samband med tillbyggnaden åt öster som gjordes efter branden 1670. Övergången mellan de nya och smalare väggarna i koret och kraftiga äldre syns tydligt.
Dopfunten är från 1100-talet. Den är av sandsten, fyrkantig och försedd med en bild av Guds Lamm som bär segerkorset.
Kyrkans två klockor är senmedeltida. De hängde ursprungligen i en klockstapel sydväst om kyrkan.
Altaruppsatsen skänktes 1685 av Ulf Bonde och hans maka Christina Bielkenstierna som ägde Gäddebergs gods. Deras vapen finns både på altaruppsatsen och på de främsta bänkarna.
Skriftklockan (primklocka) i koret är från sen medeltid och påminner om tiden före reformationen, den enligt rom. katolsk tradition användes för att markera förvandlingsundret av brödet och vinet under mässan.
Takmålningarna från 1732 är utförda av Olof Collander. Över altaret är en duva målad, därefter Yttersta Domen och Himladrottningens kamp med Vilddjuret. Över läktaren avbildas paradiset.
En ytterdörr med smiddas järnbeslag, runskrift och ett alnmått hängande i en ring finns på Västergötlands museum i Skara.