0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Skövde / Kyrkor / Vads kyrka

Vads kyrka

Vads kyrka i Skövde

Vads kyrka Fotograf: Älvsby

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • 150 platser
  • Toalett
  • Teleslinga

Veckoschema begravningstider

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Skövde

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Vid en restaurering 1947-1949 påträffades den ursprungliga grunden till kyrkan från 1100-talets slut. Kyrkan finns omnämnd 1302, då kung Birger undertecknar ett brev vid Vads kyrka i Västergötland.
Kyrkan utvidgades 1724 åt öster genom att det gamla koret revs och ett längre och bredare kor byggdes. Kyrkan fick då sin nuvarande altartavla, som föreställer den uppståndne Kristus som håller korset i sin hand. På altartavlans vänstra sida finns en bild av Mose med 10 Guds bud. Vem den högra bilden föreställer är osäkert.
Predikstolen är från 1700-talet. Den är försedd med träskulpturer av de fyra evangelisterna.
1782 beslöt kyrkostämman att man skulle ta upp ett fönster på kyrkans norra sida och göra fönstret på den västra gaveln större. 1813 upptogs nya och större fönster som fick målade ”gardiner” 1815.
Klockstapeln är mycket gammal och har en s.k. ”Björnstege”. Den består av en kraftig stock som räcker från stapelns golv och upp till klockorna. På ena sidan är uttag gjorda för klättrarens fötter, på baksidan finns djupa skåror för händerna. Enligt uppgift räddade denna björnstege på 1800-talet klockstapeln från att bli ersatt av ett kyrktorn. Det finns två klockor: den stora är omgjuten i Örebro 1805 och den lilla gjuten i Skara 1748.
Orgeln från 1951 är kyrkans första och försedd med 11 stämmor. Fram till senaste renoveringen fanns det också en läktare längst bak på vardera sidan om mittgången, där orgeln var placerad.