Foto: Gert Ärnström
Foto: Gert Ärnström
Foto: Gert Ärnström
Adolf Fredriks kyrka Foto: Gert Ärnström
Adolf Fredriks kyrka Foto: Gert Ärnström
  1. Adolf Fredriks kyrka
  2. Adolf Fredriks kyrka

Adolf Fredriks kyrka

3.9 i snittbetyg (14st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Adolf Fredriks kyrka i Stockholm

Adolf Fredriks kyrka tillhör Adolf Fredriks församling och ligger i Stockholm

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 800 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Adolf Fredriks kyrka

3.9 i snittbetyg (14st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Akustikalikus
Akustikalikus 2018-12-27
Adolf Fredriks kyrka har en säregen klangfärg, kanske till följd av de många utsmyckningarna. Eftersom kyrkan är byggd av sten och har både rymd och höjd finns det utrymme för makalös klang. Likafullt försvinner vissa övertoner och klanger, likväl som en del text. En kör som omger åhörarna och sjunger in mot mitten av korset får både lättare att höra sig själ och intonera bra. Likaså blir textåtergivningen något mer distinkt. Lämplig för smäktande romantik, men kanske mindre för barockmusik med många intrikata figurer och löpningar. En Mendelssohn-kyrka, kanske.
Läs mer Läs mindre
user 192691
user 192691 2017-01-28
Den är vackrast av kyrkorna i Stockholms city
Läs mer Läs mindre
mtrqa1
mtrqa1 2016-01-16
Fin och varm kyrka, underbar takmålning. Trevligt att få fira första advent här!
Läs mer Läs mindre
Richard Allard
Richard Allard 2014-04-20
En av Stockholms många korskyrkor. Trots att kyrkan innehåller många fina detaljer så känns den allerstädesvarande antikvita färgen litet för dominerande. Extriören på orgeln är mycket fin. Vi har bara besökt kyrkan 27 feb 2013 men avser att gå på mässa för att höra orgeln också.
Läs mer Läs mindre
Inger von Schmalensee
Inger von Schmalensee 2013-11-06
Adolf Fredriks kyrka fick sitt namn kung Adolf fredrik som la grundstenen och invigdes 1774. Kyrkan är ett av Sveriges främsta byggnadsverk från den gustavianska tiden, uppförd i klassicistisk stil med spår av rokoko i tornets lanternin . Altarreliefen föreställer Kristi uppståndelse. av Johan Tobias Sergel.Sergel har också gjort Cartesiusmonumentet.
Läs mer Läs mindre
P-A Rudberg
P-A Rudberg 2013-01-11
Gräddtårta - men jag gillar det! Nyklassisistisk renhet och symmetri.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2012-11-20
Kyrkan har formen av ett grekiskt kors med förlängda armar mot öster och väster. Exteriören går i vit puts med kopparfärgade tak, en svartmålad kupol, reliefer och detaljer i guld. Den är uppförd i gustaviansk stil, med inslag av rokoko. Även interiören går främst i vitt. Altartavlan är skulpterad av Johan Tobias Sergel och föreställer ´Jesu återuppståndelse´. Kyrkans dopfunt är ovanlig, den är tillverkad helt i kristall, formgavs av Liss Eriksson. Predikstolen var till sin stomme färdig 1774 efter Adelcrantz´ förslag. Kyrkan rymmer ca 1400 personer, och är öppen alla dagar.
Läs mer Läs mindre
Janos Banan
Janos Banan 2012-09-04
Ljus och trevlig kyrka i centrala Stockholm med eleganta takmålningar och en mycket vacker orgel.
Läs mer Läs mindre
Marita Brodin
Marita Brodin 2012-06-26
Lagom stor kyrka. Härlig vårträdgård. www.adolffredrik.se. Stöder grannen Ny Gemenskap, www.nygemenskap.org/omoss.htm
Läs mer Läs mindre
Herminia
Herminia 2012-03-08
Adolf Fredrik rund och pompös som en konung står Du där mitt i stadens brus
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-06-17
1966 invigdes den nuvarande orgeln, byggd av Grönlunds orgelbyggeri bakom fasad av Schwan från 1781. En mycket fin orgel med 45 stämmor fördelade på tre manualer och pedal. Ett av målen med orgeln var att kunna framföra musik av olika ålder så stiltroget som möjligt. Vid invigningen uruppförde domkyrkoorganisten Gotthard Arnér verk av Sven-Erik Bäck och Hilding Rosenberg.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-04-11
Det mesta är redan sagt om den fina kyrkan. Förutom Palme, vilar på kyrkogården bl.a. Sergel, Lidner, Hjalmar Branting, Anders de Wahl och Thor Modéen.
Läs mer Läs mindre
Gert Ärnström
Gert Ärnström 2010-04-11
Kyrkan ritades av Carl Fredrik Adelcrantz och invigdes den 28 november 1773 av Gustav III. På kyrkans plats låg tidigare ett träkapell helgat åt S:t Olof. Interiören omdanades 1893-1895 av arkitekt Agi Lindegren, då försvann mycket av kyrkans ursprungliga karaktär genom att man lade till stuck och reliefer. Målningarna i kupolen är utförda av Julius Kronberg 1899-1900 En senare invändig restaurering har skett 1996-1997 med Uno Söderberg som arkitekt. Här finns ett mycket rikt musikliv och gudstjänster firas alla dagar utom lördag.
Läs mer Läs mindre
Ejnar Ekström
Ejnar Ekström 2010-03-23
En vacker kyrka. På kyrkans hemsida kan få se panorama interiörer från kyrkan. Mycket skickligt gjort. På södra sidan bl.a. Palmes grav. Minneslunden är en av de allra vackraste minneslundarna i Stockholm
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.