Foto: Gert Ärnström
Foto: Gert Ärnström
Foto: Gert Ärnström
Engelbrektskyrkan Foto: Gert Ärnström
Engelbrektskyrkan Foto: Gert Ärnström
  1. Engelbrektskyrkan
  2. Engelbrektskyrkan

Engelbrektskyrkan

4.5 i snittbetyg (18st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Engelbrektskyrkan i Stockholm

Engelbrektskyrkan är ett av de främsta verken av genomförd jugendstil från början av 1900-talet.
Arkitekten Lars Israel Wahlman avslutade sitt verk 1914. Typiskt för jugendstilen är materialets äkthet och den fantasifulla formrikedomen.Granitmurarna kring kyrkan är handhuggna och smyckade med en rikedom av symbolisk ornamentik. Lars Israel Wahlman har även gjort ritningarna till altarprydnad, dopfunt, kyrksilver och textilier. Kormålningen är Olle Hjortzbergs verk. Stuckrelieferna har Tore Strindberg utformat och kalkmålningarna Filip Månsson.
Kyrkan kan på många sätt kallas för ”Bergskyrkan”. Den är byggd på det gamla Kvarnberget. Lars Israel Wahlman, arkitekten som avslutade sitt verk 1914 tänkte sig kyrkan som en ”bergspredikans kyrka”. Det väldiga valvet, 32 meter högt, vilar på åtta pelare, var och en med inskrift av en Bergspredikans ”åtta saligheter”. Valvet är högst i Skandinavien.
Det väldiga stenaltaret har en sockel av huggen granit. På altaret finns smyckning av sju runda silversköldar föreställande himmelens skyar.
På kyrkans södra sida finns ett baptisterium, ett dopkapell, vars väggar är smyckade av Olle Hjortzberg.
Den stora orgelläktaren kan rymma ett helt uppbåd av körer och musiker. Grönlundsorgeln omfattar 86 stämmor med 6 212 pipor.
Engelbrektskyrkan rymmer ca 900 personer. För mindre gudstjänster använder man gärna kapellet på södra sidan. Kapellet har utformats av Lars Olof Torstensson i samband med renoveringen 1992-1993.

Engelbrektskyrkan tillhör Engelbrekts församling och ligger i Stockholm

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 100 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Engelbrektskyrkan

4.5 i snittbetyg (18st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2015-10-01
Den här kyrkan fyller 100 år 2014. Det stora jubileet firades en helg i januari men sekelminnet kommer att märkas hela året. Den här kyrkan måste upplevas från insidan. Visst ligger den vackert på ett berg och syns över stora delar av huvudstaden, men det är interiören som är något utöver det vanliga. Med all respekt för alla som fotograferat här, så tycker jag ändå att interiörens rymd är svår att fånga i bild. Här har också ´Matteuspassionen´ framförts under många år.
Läs mer Läs mindre
Richard Allard
Richard Allard 2014-05-15
Stockholms mest originella kyrka. Den påminner mer om en enorm grotta än en kyrka. Jättelika skulpterade granitblock och valv som uppochnedvända parabler som verkar inspirerade av Gaudí. under läktaren liknar rummet ett medeltida slottsrum. Mot väster finns ett vackert galleri med utsikt. Fantastiskt kor. Imponerande helhet. Richard och Sofia
Läs mer Läs mindre
Kalle Ek
Kalle Ek 2013-10-09
En pampig kyrka både utvändigt och invändigt. Kyrkan ligger på en höjd och att gå uppför trapporna ger ett intryck av att man lämnar gatuplanet till en annan nivå. Granitväggarna och enkelheten ger ett lugn. Här trivs jag.
Läs mer Läs mindre
Marita Brodin
Marita Brodin 2013-05-04
Bevistade Luciakonserten här en mörk kväll. Huvudintryck: Valv! Bäst var det läckra ljusspelet som framfördes av levande ljus i nischer och valv, tillsammans med stadens ljus som trängde in genom kyrkans fönster. Det var fullt nog i sig. Men det var också läckert att se vad ljussättningen i koret betydde för upplevelsen. Altartavlan mådde till exempel rätt bra av svagt grönt ljus i ytterkanterna.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2013-05-04
Nytt besök: Kyrkan invigdes 1914, arkitekt är Lars Israel Wahlman. Det väldiga valvet är 32 meter högt. Kyrkans huvudpunkt är det väldiga stenaltaret. Med sin sockel av huggen granit ger den ett intryck av heligt majestät. Som utsmyckning på altaret står sju runda silversköldar, framställande himmelens skyar, och mellan dem en Kristusbild, gestaltande honom som återkommer´på skyarna´. Predikstolen, av trä, ansluter sig till den massiva granitväggen. Nära koret på kyrkans södra sida finns ett dopkapell vars väggar är smyckade av Olle Hjortzberg. Orgeln har 86 stämmor och 6212 pipor. 1400 ryms.
Läs mer Läs mindre
P-A Rudberg
P-A Rudberg 2013-04-16
En väldigt speciell kyrka. Mäktig, kärv och lite sträng där den tronar på kvarnberget högt över staden. Det krävs en liten ansträngning att gå hela vägen upp till kyrkan. Men däri ligger lite av tjusningen - det kompromisslösa i både placering och arkitektur. Det lyfter fram något viktigt i det kristna budskapet. Och att kyrkan har citat på väggarna från bergspredikan känns bara väldigt rätt. För mig är den extra speciell - här satt jag och plockade fram psalmförslag till vårt bröllop.
Läs mer Läs mindre
C och L
C och L 2013-02-16
Imponerande kyrka med en lika imponerande akustik. Kan rekommendera Lucia konserten vid jul. En oförglömlig upplevelse !!
Läs mer Läs mindre
Janos Banan
Janos Banan 2012-12-08
Kyrkan står stor och pampig uppe på Kvarnberget beredd att ta emot 1200 personer. Kormålningarna och den 86 stämmor stora orgeln gör kyrkan väl värd ett besök, om man orkar ta sig upp för de branta trappstegen vill säga.
Läs mer Läs mindre
Ove Renger
Ove Renger 2012-11-02
Både min far Arne och jag själv var födda i Engelbrekts församling!
Läs mer Läs mindre
coffeelover
coffeelover 2012-08-31
ett väldigt pampigt ställe uppe på det gamla kvarnberget
Läs mer Läs mindre
Mikael Mogren
Mikael Mogren 2012-06-19
Stockholm vore en annan stad utan Engelbrektskyrkan. Sträng som Mimerlaven i Engelbrekts Norberg pekar tornet över Lärkstaden. Lekfullt som lökkupolen i Leksand är det för den som tar trapporna frân öster. Ett fint rum är det lilla kapellet som ligger lägre än själva kyrkorummet. Här har arkitekten litat pâ att ljuset räcker som utsmyckning. Raden av män bland församlingshemmets prästportrâtt bröts tidigt just här: Margit Sahlin var kyrkoherde i Engelbrekt.
Läs mer Läs mindre
Herminia
Herminia 2012-06-11
Stor och majestätisk står Du där och blickar ut over Lärkstaden
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-09-19
Orgel: E.A.Setterquist & son 1914 - Åkerman & Lund 1929, 1932, 1946, 1951 | Grönlunds 1964
Läs mer Läs mindre
Emil Löfman
Emil Löfman 2011-09-11
Har inte så stor insyn i kyrkor eller arkitektur; nöjer mig med att säga att den är extremt imponerande, både ut- och inifrån.
Läs mer Läs mindre
Dexter C
Dexter C 2011-05-24
Detta kan nog vara vår finaste nittonhundratalskyrka! Bortsett från den ursprungliga orgelfasaden som tyvärr försvann på 60-talet är kyrkan i orört originalskick. En av arkitekten Lars Israel Wahlmans allra finaste byggnader!
Läs mer Läs mindre
Marita Berggren
Marita Berggren 2010-10-28
Sveriges högsta valv, 32,5 meter, och otraditionella proportioner gör denna kyrka till en av Sveriges mest spännande sakrala byggnader. Med kniven på strupen skulle jag välja denna om någon skulle tvinga mig kora Sveriges vackraste. Ritad av Lars Israel Wahlman och färdig 1914 reser sig denna granitskapelse på ett högt berg. Kyrkans form tycks växa fram ur detta bärg och som kontrast står detta höga smala torn. Jugend eller bysantinska influenser är frågan och svaret är förmodligen både ock. Interiören präglas av målningar som tycks glöda från grottliknande väggar. Det här är sann skönhet!!
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-08-11
Utpräglad jugendkyrka med al frescomålningar av Olle Hjortzberg och reliefer av Tore Strindberg.Här har jag lyssnat till många sköna konserter fr.a. passioner i påsktid.
Läs mer Läs mindre
Gert Ärnström
Gert Ärnström 2010-05-07
Högt uppe på det gamla kvarnberget på Östermalm står kyrkan ståtligt. Den ritades av Lars Israel Wahlman i jugend och nationalromantisk stil och där valvet är det högsta i Skandinavien med 32 meter. Kyrkan invigdes 1914
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.