Foto: Gert Ärnström
Foto: Gert Ärnström
Foto: Gert Ärnström
Foto: Gert Ärnström
S:t Johannes kyrka Foto: Barbro Thörn
S:t Johannes kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. S:t Johannes kyrka
  2. S:t Johannes kyrka

S:t Johannes kyrka

4.5 i snittbetyg (11st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

S:t Johannes kyrka i Stockholm

S:t Johannes kyrka är en kyrka som ligger i S:t Johannes församling i Stockholm kommun. På en gammal begravningsplats uppfördes ett kapell av trä 1651. 1783 påbörjades arbetet med en stenkyrka, men det avstannade och inte förrän 1890 kunde en nygotisk tegelkyrka, ritad av Carl Möller, invigas. Klockstapel från 1692.

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 900 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för S:t Johannes kyrka

4.5 i snittbetyg (11st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
user 192358
user 192358 2017-01-15
Otroligt lugn omgivning trots det centrala läget, lämpligt för promenader och stillhet.
Läs mer Läs mindre
user 189318
user 189318 2016-10-30
Vaket och gotisk. Mycket känslor när kommer in. Blir väldigt berörd. Finns någon kurs att söka.
Läs mer Läs mindre
Richard Allard
Richard Allard 2013-12-03
Det är fint att Stockholm har en så stor gotisk kyrka (nygotik). Imponerande är höjden och luftigheten. Här finns många detaljer som pekar på stor omsorg vid bygget. Altarskåpet av Theodor Lundberg t.ex som är sevärt med alla detaljer Alla stora glasmålningar i fönstren, som är ovanligt i svenska kyrkor. Dock är kyrkan litet mörk i de interiöra färgerna. Mycket sevärd.
Läs mer Läs mindre
P-A Rudberg
P-A Rudberg 2013-01-06
En kyrka som strävar uppåt. Underbart ljus tack vare teglet som dominerar. Ett av de bästa exemplen på klassisk medeltidsromantik.
Läs mer Läs mindre
Janos Banan
Janos Banan 2012-08-30
Vid en av Stockholms klassiska bakgator där en gång ljusskygg verksamhet bedrevs, står Johannes med all sin prakt. Exteriört är kyrkan ståtlig och praktfull, interiört är höjden och rymden oerhört i ögonfallande. Detta gör kyrkan till en mycket bra konsertkyrka med en makalös akustik. Som fotograf hade jag dock önskat att den var något mindre dunkel. Kyrkan är ett storslaget mästerverk och det blir en kristallklar 5:a.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2012-03-20
Till en början fanns det bara en kyrkogård uppe på Brunkebergsåsen. Hur gammal den är vet man inte. Traditioner finns ända till 1200-talet, men detta är inte helt befäst. I dag är det en imponerande kyrka i rött tegel. Kyrka är öppen för besök måndag- fredag 11-16.00.
Läs mer Läs mindre
Michael Bjerkhagen
Michael Bjerkhagen 2012-01-01
Den Stockholmskyrka som var först med elektrisk belysning. Kyrkklockorna är stämda i D-dur. Här tjänstgjorde den kände organisten Emil Sjögren(1853-1918) Kyrkogården är kulturhistoriskt mycket intressant. Jag kan varmt rekommendera de utmärkta kyrkogårdsvandringarna som leds av prästen Erland Ros. På kyrkogården vilar Georg Carl von Döbeln men också C O Rosenius. Det berättas att det på Gustav III:s tid fanns en spåkvinna; Mamsell Ulrica Arfvidsson 1734-1801; som bodde nära kyrkogården, och att kungen blev spådd av henne strax före maskeradbalen och avrådd att den kvällen besöka teatern.
Läs mer Läs mindre
Gert Ärnström
Gert Ärnström 2011-09-12
I en lugnare del av Norrmalm nästan på några bakgator ligger denna stora och pampig kyrka i nygotisk stil som är uppförd av rött maskinslaget tegel från skåne med sockel av granit.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-06-11
Läktarorgel (Åkerman & Lund 1890, 1947 - Frederiksborgs Orgelbyggeri 1975, 1998), Kororgel (Bruno Christensen & Sønner 1967):
Läs mer Läs mindre
Marita Berggren
Marita Berggren 2010-09-24
Storartad nygotik där medeltidsromantiken skapat en sant vacker kyrka med goda proportioner. Såsom skapad i Stockholm av Carl Möller har man uppenbarligen haft resurser att anlita en aktad företrädare för arkitektkåren samt haft god ekonomi. Den annars så förhatliga nygotiken har dock här ett av Sverige mer lyckade exempel på medeltidsromantik
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-05-03
Vad som framför allt slår en när man kommer in är den fantastiska höjden, Vilken rymd! Vacker och trevlig konsertkyrka.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.