Foto: Joakim Mattisson
Foto: Joakim Mattisson
Foto: Stefan Leonardsson
Kungslena kyrka Foto: Barbro Thörn
Kungslena kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Kungslena kyrka
  2. Kungslena kyrka

Kungslena kyrka

4.8 i snittbetyg (13st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Kungslena kyrka i Tidaholm

Kungslena kyrka tillhör Tidaholms pastorat och ligger i Tidaholm

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 100 sittplatser
  • Toalett

Visa stor karta

Omdömen för Kungslena kyrka

4.8 i snittbetyg (13st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Christian91
Christian91 2019-11-12
En helt unik utseende med de tre tornen.
Läs mer Läs mindre
Mircke
Mircke 2017-01-13
Utrolig vakker kirke med et spesielt utseende, og lang historie.
Läs mer Läs mindre
Kenneth - Susanne
Kenneth - Susanne 2015-09-16
En vacker kyrka med en intressant historia, vi hade tur och fick en personlig guidning av kyrkan då en kvinna som hade tillsyn av den precis skulle låsa och gå därifrån när vi kom. Det var en guidning av högsta klass. Kyrkan är vacker invändigt med många inredningsdetaljer som står i en klass för sej. Verkligen sevärd. Vi var där sommaren 2009
Läs mer Läs mindre
IngelamAndersson
IngelamAndersson 2015-01-28
Kyrkan har tre torn, enligt traditionen som ett minne över ett besök av Birger Jar, Hans son Valdemar samt kung Håkan av Norge påskdagen 1258. Från den äldsa kyrkan finns dopfunten av sandsrten från 1100-talet huggen av mäster Harald. Altarkrucifixet anses vara från 1400-talet.
Läs mer Läs mindre
Ewa C Klingberg
Ewa C Klingberg 2014-12-07
Välbesökt och vacker kyrka med mycket historia. Den målade bården på kyrkans yttre norrvägg restaurerades härom året. Inte så vanligt förekommande på de västgötska kyrkorna. Men återfinns bland annat på Njudungskyrkorna i Småland.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2013-12-18
Kyrkan uppfördes på uppdrag av Erik den läspe och halte, till minne av fadern Erik Knutssons seger vid Lena. I slaget vid Lena 1208 berättas det att danskarna brände den förra kyrkan, två år efter slaget byggde sockenborna den nya kyrkan. Sägnen berättar att på påskdagen år 1258 bevistade Birger Jarl högmässan i kyrkan tillsammans med sin måg konung Håkan av Norge och sin son Valdemar. Till minne av denna händelse lät man uppföra de tre tornen. Sommartid är kyrkan öppen dagligen 08-19.00, vägkyrka hålls årligen i juli mån. med guidning, andakt och kaffeservering.
Läs mer Läs mindre
Janos Banan
Janos Banan 2013-11-17
Denna lilla kyrka ligger naturskönt belägen och mellan buskar och träd kan man skymta de tre karaktäristiska tornen på avstånd. De dekorativa gardinmålningarna runt fönstren samt takmålningarna dominerar kyrkans interiör och jag kan bara erkänna det mitt bankande hjärta talar om för mig.....att detta är oerhört vackert.
Läs mer Läs mindre
Sannasphynx
Sannasphynx 2013-09-17
En vacker liten kyrka med medeltida takmålningar (mäster Amund). Många vackra detaljer. Ligger nära Gestriljen för den som är intresserad av även ´icke kyrklig´ historia.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-05-23
Kungslena kyrka uppfördes i slutet av 1100-talet och har ett unikt utseende med sina tre takryttare. De medeltida målningarna är troligtvis utförda under 1480-talet av mäster Amund, men kyrkans interiör präglas huvudsakligen av Johan Risbergs målningar från 1749 och A G Ljungströms målningar från 1866.
Läs mer Läs mindre
Joakim Mattisson
Joakim Mattisson 2012-11-06
Man slås genast av de tre ovanliga och vackra tornen. Sägs att det största tornet skulle föreställa Birger Jarl. Inuti är kyrkan mycker vacker med målningar, den ligger väldigt fint också.
Läs mer Läs mindre
Kerstin P
Kerstin P 2012-08-28
Här känner man historiens vingslag: historisk mark och historisk kyrka. Vacker och sevärd. Vi hade tur och fick en guidning ihop med en grupp en sommar för några år sedan. De tre takryttarna är ett landmärke. Gör gärna en utflykt hit - det är värt besväret.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-09-15
Orgeln har 10 stämmor och är byggd 1989 av Robert Gustavssons Orgelbyggeri, Härnösand.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-09-29
Det här är ju en klassiker, finns i de flesta turisthandböcker! Men den är väl värd ett besök!Glöm inte att titta på sakristians dörr där handtaget föreställer draken och figuren Sankt Göran. Den är från sent 1200-tal, vilket man fastställt genom att studera Sankt Görans hätta.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.