Foto: mafastrf
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Vendels kyrka Foto: Barbro Thörn
Vendels kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Vendels kyrka
  2. Vendels kyrka

Vendels kyrka

4.7 i snittbetyg (15st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Vendels kyrka i Tierp

Vendels kyrka tillhör Vendel-Tegelsmora församling och ligger i Tierp

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 200 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Vendels kyrka

4.7 i snittbetyg (15st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2017-09-16
Vendels mäktiga tegelkyrka, omgiven av sin bogårdsmur med höga stigluckor, bildar en miljö som i sin art är helt unik. Den är känd för sina väggmålningar av Johannes Iwas från åren 1451- 1452. På höjden omedelbart norr om kyrkan ligger klockstapeln, som är uppförd 1734. Bland kyrkans inventarier är dopfunten äldst, den gamla dopfuntens kuppa är från 1200-talet. Predikstolen av ovanligt slag är från 1685. Altaruppsatsen från 1752. Antependium och ett brudställ från 1600-talets mitt. Kyrkan är mycket sevärd.
Läs mer Läs mindre
Patrik Obrink
Patrik Obrink 2014-12-17
En mycket vacker kyrka i en vacker, historiskt betydelsefull bygd. Jag återkommer gärna hit.
Läs mer Läs mindre
mrsmama
mrsmama 2014-08-25
Mycket intressant kyrka. Bredvid kyrkan finns ett besökscentrum där man får lära sig mer om Vendelepoken.
Läs mer Läs mindre
user 70985
user 70985 2014-05-27
Nyrestaurerade/konserverade valv-och takmålningar av hög klass, dominerande läge i historisk bygd.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-07-17
Tegelkyrkan i Vendel uppfördes i slutet av 1200-talet. Kyrkan invigdes år 1310. Kyrkan har målningar från mitten av 1400-talet av Johannes Iwan. Kyrkan har en sevärd bogårdsmur och ligger i en arkeologiskt intressant trakt med många fornfynd.
Läs mer Läs mindre
Stefan R
Stefan R 2012-08-24
Väldigt vacker kyrka som man känner stor repekt för över dennes ålder. Våra tre barn har vi låtit döpa sig i den 600 år gamla dopfunten, och här sänker man ner hela kroppen på barnet i den stora dopfunten och inte bara lite vatten på huvudet.
Läs mer Läs mindre
Göran Bäckström
Göran Bäckström 2012-06-23
Vansinnigt vackert belägen, väl värd en lång omväg
Läs mer Läs mindre
Kerstin P
Kerstin P 2012-05-15
Mäktig tegelkyrka från 1200-talet. Ännu mäktigare interiör med vackra valv med fantastiska målningar. I den gamla stendopfunten har jag döpt barn nedsänkta till halsen i vatten. Bogårdsmuren med sina stigluckor är sevärd. Historiskt intressant bygd. Vendel var mitt första missiv som präst.Här var jag präst i 7 månader.
Läs mer Läs mindre
Stoparn
Stoparn 2012-04-29
Vacker kyrka i vacker trakt. Man känner historiens vingslag.
Läs mer Läs mindre
Stefan Simander
Stefan Simander 2011-12-19
Kyrkan är sedan 1200-talet centrum i en mycket historiskt belagd trakt rik på gamla arkeologiska fynd. Många uppsalabor, andra upplänningar och svenskar har genom den utflyttning som skett anor ifrån denna socken och har därmed sina anor begravna i eller runt Vendels kyrka.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-06-13
Huvudorgel Anonym 1637(?) – Jonas Gren & Petter Stråhle 1762 – Johannes Magnusson 1896 – okänd 1952 Kororgel Robert Gustavsson 1986
Läs mer Läs mindre
Björn Elmerfeldt
Björn Elmerfeldt 2011-01-03
Nyrestaurerade/konserverade valv-och takmålningar av hög klass, dominerande läge i historisk bygd.
Läs mer Läs mindre
Marita Berggren
Marita Berggren 2010-07-23
Det här är en av de finare kyrkorna i landet! Dess mäktiga tegelexteriör och miljön runtomkring är vacker medeltida kyrkoarkitektur och interiören innehåller magnifika takmålningar.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-05-11
Redan på håll när man ser den vackra bogårdsmuren och stigluckorna räcker det för högsta betyg! Vilka målningar, vilken interiör! Tensta kyrka är omtalad och berömd , varför inte den här som är minst lika vacker och intressant?
Läs mer Läs mindre
Mårten Löfgren
Mårten Löfgren 2010-01-15
Suggestivt placerad på en ås bredvid ett rikt gravfält som givit namn åt en hel arkeologisk period, Vendeltiden, ligger den medeltida kyrkan omgiven av en kraftig bogårdsmur. Två präktiga stigluckor inryms i bogårdsmuren, varav den ena sägs ha fungerat som fängelse för barnamörderskor. Rik interiör med fängslande väggmålningar.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.