Hem / Platser / Tomelilla / Kyrkor / Östra Ingelstads kyrka
  1. Begravning

Östra Ingelstads kyrka

4.0 i snittbetyg (1st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Bekskrivning

Kyrkan är en av bygdens mest ålderdomliga kyrkor. Hög och smal har den skulpterad takfris och bevarade små rundbågiga fönster och portaler i norr och söder samt rester av ett brett västtorn.
Långhus och kor täcks av massiva tunnvalv av kalksten.Tornet i norr är byggt senare. Rikt snidade inventarier från tidigt 1600-tal.
Kyrkan nämns som en av nordens äldsta. På grund av byggnadssättet och stil har man sagt att den härstammar från tidigare medeltiden. Mittskeppet skall vara det äldsta och kyrkan är byggd av Komstaflis och Komstakalk. När murarna och valven var färdiga lades det ovanpå så kallade plockestenar till önskad takhöjd. Ovanpå lades rätt stora flis som tak. Kommer man ovanför valvet kan man där se takkonstruktionen.

Bland kyrkans inventarier märks dopfunten av sandsten från 1100-talet samt en ståtlig altaruppsats från 1618 med kraftigt och rikt snidat överstycke; det nedre partiet har av kolonner flankerad nattvardsmålning samt målade evangelister i två rader.
Predikstolen med rikt utformad baldakin torde stamma från ungefär samma tid som altaruppsatsen.

När ni kommer in i kyrkan finner ni till höger resterna av skamstocken. Där skulle vissa söndagar de sitta som stört kyrkfriden, varit berusade, svurit eller sedligt förbrutit sig. Stocken fångade såväl händer som fötter.

php?curid=41973285

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Få förslag på begravningstider

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med förslag på lediga tider.

Omdömen för Östra Ingelstads kyrka

4.0 i snittbetyg (1st)

Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se

akejohan 2012-07-13
Östra Ingelstads kyrka uppfördes på 1100-talet i romansk stil. Kyrkan är en av de äldsta i Skåne. Det nuvarande tornet är senmedeltida. I kyrkan finns en dopfunt från 1100-talet. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök.
Läs mer Läs mindre

Foto: Vollsjö

Visa stor karta

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Emma Johansson
Läs mer om Emma
Anita Edvinsson
Läs mer om Anita