0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Töreboda / Kyrkor / Bäcks kyrka

Bäcks kyrka

Bäcks kyrka i Töreboda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Veckoschema begravningstider

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Töreboda

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Kyrkan uppfördes 1749, tornet hann inte bli färdigt till invigningenmen men uppfördes året efter.

Bäck hade tidigare en liten träkyrka, den äldsta möjligen av stavform som längre fram ersattes av liggande stockar. Den äldska kyrkan var enligt sägen belägen på höjden mitt emot Ymsjäholms allé. Ur ett kyrkostämmoprotokoll från 1748 framgår klart att byggmästarens första åtagande när det gällde byggandet av den nya kyrkan, var att riva den gamla “till undvikande av hinder och olägenhet”.

Socknens bönder byggde kyrkan med betydande stöd av bl a majoren Carl Hierta på Borrud. Stenen togs då från den då förfallna medeltidsborgen Ymseborg väster om sjön Ymsen. Fr o m 8 maj började arbetsdagen kl fem på morgonen och pågick till kl åtta på kvällen. Murarna putsades och fick en rosa färg som nyligen avslöjats och bevarats på en liten yta i tornets norra fönsteröppning. Byggnadstypen kallas salkyrka. Sakristian är tillbyggd senare, dock före 1829.

Sin nuvarande interiör fick kyrkan i stort sett 1925, då den fick bl a en ny orgel, nya klockor och glasmålningar i korfönstren. En renovering gjordes till 200-årsjubileet 1949. Även senare har mycket gjorts för att kyrkan skall vara vacker och stämningsfull.

Altartavlan sänktes 1751 av Carl Hierta och hans hustru, omålad med målades 1765 på “samltiga sockenledamöters bekostnad”. Av övriga inventarier kan nämnas en dopfunt av täljsten från 1200-talet, en madonna från samma tid samt textilier från 1600- och 1700-talen.

(Källa: Bäcks Jubileumstidskrift)