0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Töreboda / Kyrkor / Mo kyrka

Mo kyrka

Mo kyrka i Töreboda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • 110 platser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Veckoschema begravningstider

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Töreboda

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

På 1100-1200-talet fanns ett kapell, S:t Marci kapell, på den plats där Mo kyrka sedan byggdes. En offerkälla lär ha funnits vid kapellet. Enligt traditionen kan den ha haft någon anknytning till Mosjö i Närke, men det är mycket osäkert.

Kyrkan började byggas i slutet av 1200-talet eller i början av 1300-talet. 1730 bekostades en omfattande ombyggnad av generalen Carl Sparre och hans maka Merta Bonde på Moholms Gård. Då tillkom också familjegraven för ätten Sparre under korgolvet.

På Statens historiska museum förvaras den tronande madonnan från 1100-talet. Mannen som gjorde madonnan var en västsvensk snidare som påverkats av fransk stil. Bilden påminner starkt om den s k Viklaumadonnan från Gotland. De allra äldsta föremålen som finns kvar i Mo kyrka är liljestenarna i vapenhuset vars ursprung man tror kan vara från 1100-talet.

På södra väggen i kyrkan hänger ärkeängeln Mikael, en medeltida skulptur som har blivit stympad. På vänster arm har han en trekantig sköld men högerarmen med svärdet saknas helt.

Både altartavlan och predikstolen är bekostade av Carl Sparre. Familjen Sparre har även skänkt dopskålen i mässing som bärs upp av en örn med utsträckta vingar. Örnen är troligen ett krigsbyte från Polen.

De kyrkklockor som idag kallar församlingsbor till gudstjänst är från 1916 och kommer från Bergholtz klockgjuteri i Stockholm. Denna firma köpte in de gamla klockorna, av vilka särskilt lillklockan var värdefull. Den köptes senare av Statens historiska museum där den nu förvaras. Den har inget gjutarmärke men här och där kors och tombiska figurer och anses vara gjuten på 1200-talet