Foto: Maren Lobisch
Foto: Maren Lobisch
Foto: Maren Lobisch
Umeå stads kyrka Foto: Carl-Johan Ivarsson
Umeå stads kyrka Foto: Carl-Johan Ivarsson
  1. Umeå stads kyrka
  2. Umeå stads kyrka

Umeå stads kyrka

4.0 i snittbetyg (8st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Umeå stads kyrka i Umeå

Kyrkan ligger vid älven i centrala Umeå. Den är byggd i nygotisk stil 1894 med omfattande restaurering 1994. Bildbibel i den så kallade Lillkyrkan med textilier av Astrid Theselius. Ny kompletterande dekor och läktarorgel bygd av Grönlunds orgelbyggeri i Gammelstad 2011.

Umeå stads kyrka tillhör Umeå stadsförsamling och ligger i Umeå

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 770 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Umeå stads kyrka

4.0 i snittbetyg (8st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Akustikalikus
Akustikalikus 2019-02-13
Umeå stads kyrka ser stor ut från utsidan men bjuder på ett relativt litet kyrkorum. I alla fall när det gäller till möjligheten att ställa upp ensembler. Eftersom läktarna sträcker sig längs nästan hela kyrkans långsidor är det inte möjligt att nyttja hela utrymmet, då ljudet försvinner om koristerna ställer sig under läktarna. Däremot har kyrkorummet höjd som ger ett klart och fint ljud med lagom efterklang och utan skärpa eller sprödhet. Basregistret tar sig väl ut i denna kyrkolokal och manskör har en fördel. En får inte sjunga för starkt - kyrkans ljud kan beskrivas som måttfullt.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2017-11-28
En nygotisk kyrka från 1894 som smakrestaurerades 1937 för att rensa ut den ursprungliga prägeln. Den gamla kyrkan brann några månader före den stora stadsbranden 1888. Lillkyrkan bakom altaret tillkom i början av 1980-talet och idag är kyrkan en harmonisk helhet av nygotik och 1980-talsmodernism. Tillbyggnaden mot älven var en radikal lösning som faktiskt fungerar.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2016-11-17
Treskeppig hallkyrka i nygotisk stil. Det här känns som en katedral. Bakom högaltaret finns sedan 1940 en lillkyrka, med en ´bildbibel´ i textil , se bilder.Dopfunten från 1940 är av rödbrun polerad kalksten, baldakin och skulptur vid dopaltaret, se bild. Stiligt är ordet som föresvävar mig när jag tänker på besöket där. Det kändes som en varm atmosfär, tyckte om den här kyrkan!
Läs mer Läs mindre
Inger von Schmalensee
Inger von Schmalensee 2014-04-17
Umeå stads kyrka är en tegel treskeppig hallkyrka med enskeppiga korsarmar i nygotisk stil 1894 . Tornet är placerat på sidan av långhuset . Högaltaret har en fin altaruppsats . Dopfunten är av rödbrun polerad kalksten. Många besök 1972 -73 , då den alltid var välbesökt . Fin andlig stämning varje gång.
Läs mer Läs mindre
Maria GG
Maria GG 2013-10-18
Vid den senaste renoveringen uppfördes tillbyggnaden Marta-salen i backen ner mot älven (men Martasalen är ihopbyggd med själva kyrkan) och fungerar som församlingssal vid kyrkkaffen etc. Kyrkan upplever jag såsom levande och det hålls gudstjänster och konserter i kyrkan andra dagar än på söndagarna. För åtskilliga år sedan konfirmerades jag i kyrkan och besöker den när jag är i Umeå.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-10-16
Umeå stadskyrka uppfördes 1892-94 i nygotik. Kyrkan har restaurerats flera gånger.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2012-08-25
Den ursprungliga orgeln med 24 stämmor byggdes 1895 av Åkerman & Lund Orgelbyggeri i Knivsta. Vid restaureringen 1937 byggdes den om till 35 stämmor. De nuvarande orglarna, läktar- och kororgeln, byggdes 1962 av Grönlunds Orgelbyggeri i Gammelstad. Den stora orgeln på läktaren är helmekanisk med 36 stämmor; rörstämman i dess huvudverks fasad är en så kallad spansk trumpet. Ny kororgel av Grönlunds invigs 2011
Läs mer Läs mindre
ulf larsson
ulf larsson 2010-03-26
Umeå stadskyrka ligger där den gamla träkyrkan låg innan den brann 1888. Den nya kyrkan byggdes i nygotik Men eftersom marken inte bar så fick man bygga tornet vid sidan om. En vacker stadskyrka som trots tidens tand ändå har kvar en fläkt av 1800-tal.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.