Västra Tunhems kyrka
Västra Tunhems kyrka i Vänersborg
Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]
Platsinformation
- 500 platser
- Handikappanpassad byggnad
- Toalett
- Teleslinga
Veckoschema begravningstider
Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Vänersborg
Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.
I södra delen av Västra Tunhems församling ligger den gamla församlingskyrkan med anor från 1100-talet. Den ligger vid foten av Hunneberg och är moderkyrka i pastoratet.
Under 1100-talet uppfördes en rektangelformad kyrka av sten med rakslutet kor och ingång i söder. Långhusets södra mur ingår i den nuvarande kyrkans vägg mot söder. Systerkyrkorna i Malöga och Randhem (nuvarande Vargön) slopades och på 1400-talet skedde en utbyggnad av Tunhems kyrka vid den västra gaveln. En sakristia och vapenhus tillkom.
Under 1500-talet hade kyrkan en kortvarig uppgift som superintendentkyrka för Värmland, Dalsland och en del av Västergötland. 1736-40 utvidgades kyrkan mot norr och öster. 1810 byggdes tornet.
Dopfunten stammar från 1200-talet. Predikstolen är skänkt av Lennart Torstenssons änka Beata de la Gardie 1654. Fältherrens föräldrar vilar i gravkor utanför kyrkans södra mur. Altartavlan tillverkades 1745 av J. P. Weber från Göteborg.
1754-55 målades kyrkan invändigt av Mäster Johan Vahlin från Skara. Senaste restaureringen genomfördes 1937 och 1990.
Sydost om Västra Tunhems kyrka ligger Västra Tunhems prästgård från 1720-talet. Den är en av Sveriges bäst bevarade prästgårdsmiljöer, där många av de gamla uthusen fortfarande finns kvar.
Alldeles i närheten finns Västsveriges äldsta ek med mer än 800 årsringar.