Foto: Gert Ärnström
Foto: Gert Ärnström
Foto: Stefan Leonardsson
Algutstorps kyrka Foto: Barbro Thörn
Algutstorps kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Algutstorps kyrka
  2. Algutstorps kyrka

Algutstorps kyrka

3.8 i snittbetyg (5st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Algutstorps kyrka i Vårgårda

Kyrkan i Algutstorp är på många vis typisk för Kullingsbygdens kyrkor: en liten medeltida stenkyrka som utökats med nytt kor på 1700-talet ovh har klockorna hängande i ett litet trätorn på gaveln. Det tresidigt avslutade koret tillkom 1748. Det intima kyrkorummet som präglas av 16-1700-talens ideal restaurerades 1950. Framträdande är altaruppsats och predikstol i barock och den smått naiva takmålningen av Yttersta domen från 1750. Mästeren till sistnämnda arbete är Sven Kinnander, en av de sista som verkade inom den långlivade Läcköskolan.
Under 1900-talet har man försökt återge de äldre föremålen sina platser.

Algutstorps kyrka tillhör Algutstorps församling och ligger i Vårgårda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 110 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Algutstorps kyrka

3.8 i snittbetyg (5st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Christian91
Christian91 2020-03-31
Här var jag en snabb sväng på julafton för att min flickvän ville tända ett ljus på kyrkogården. Jag var tvungen att fota kyrka lite. Kyrkan ser helt underbar ut men jag hade inte tiden att kolla närmare på den.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2016-08-28
Algutstorps kyrka uppfördes på 1200-talet. Kyrkan byggdes om 1748, då kyrkan fick sitt tresidiga kor. Takmålningarna utfördes 1750 av Sven Kinnander. Det lilla takryttaren byggdes 1770.
Läs mer Läs mindre
user 81753
user 81753 2014-10-08
En fin medeltidskyrka som ligger vackert nära Säveån.
Läs mer Läs mindre
Gert Ärnström
Gert Ärnström 2012-10-11
Större delen av kyrkan uppfördes under meddeltiden men var då en mindre kyrka med rakslutet kor. Kyrkan byggdes om 1748 men vapenhus och torn tillkom senare. Tornets klocka är gjutet 1536 och har fått namnet Maria Magdalena. Det är det vackra taket och koret som gar ger en extra stjärna för.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-07-04
Så många vackra medeltida kyrkor det finns i Västergötland! I den här finns en stor takmålning från 1750, av Sven Kinnander. Den gamla nyckeln pryder sin plats inom glas och ram, tjusigt!
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.