Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Fullestads kyrka Foto: akejohan
Fullestads kyrka Foto: akejohan
  1. Fullestads kyrka
  2. Fullestads kyrka

Fullestads kyrka

4.1 i snittbetyg (7st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Fullestads kyrka i Vårgårda

Fullestad kyrka är en av stiftets mycket få stenkyrkor från senare delen av medeltiden. Den rektangulära plankformen är liksom de branta gavlarna typisk för gotiken. De oputsade fasaderna med sitt grova murverk av gråsten är i hög grad ett resultat av en omfattande restaurering 1909-1913, ledd av den kände nationalromantiske arkitekten Torben Grut, vilken eftersträvade ett ålderdomligt uttryck. Kyrkan hade då stått mer eller mindre öde sedan 1837 då socknarna Bergstena, Fullestad och Lena byggde ny gemensam kyrka. Medeltidskyrkans räddning var att den köptes av kapten Bauer på Lagmalmsholm för att bli spannmålsmagasin. Sedermera skänkte han tillbaka kyrkan till församlingen med villkor att den togs väl om hand.
Kyrkorummet har en helgjuten inredning ritad av Grut med drag av renässans och barock. Den enda äldre inredningdetalj som bevarats är läktarbröstet som målats med bibliska gestalter av den skickliga Boråsmålaren Detleff Ross 1752.
Invid den tornlösa kyrkan står en liten klockstapel och granne med denna en murad stiglucka som är ingången till kyrkogården.

• Troligen byggd mellan 11- och 1300-talet
• Väggarna är av gråsten och ca 1.5 meter tjocka
• 1692 förstördes kyrkan av en häftig brand och först åtta år
senare var alltsammans återställt
• Altartavlan och väggmålningarna är från 1752
• Under 1800-talet fram till början på 1900-talet användes kyrkan som sädesmagasin och återinvigdes för gudstjänstbruk först 1913
• Kyrkklockan som skänktes av Kapten Bauer är gjuten i Jönköping 1841 och bär följande inskription:
När mitt ljud ditt öra hörer
skynda dig till herrans hus.
Där man Herrans sanning hörer
och uppbygges av dess ljus.
Helgedagen fira så
att du herrans nåd kan få.

Fullestads kyrka tillhör Lena församling och ligger i Vårgårda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 100 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Fullestads kyrka

4.1 i snittbetyg (7st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Christian91
Christian91 2018-10-04
En mysig liten kyrka. Jag var här idag och bli glad över att den var öppen.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2018-09-30
Efter att ha legat öde i 67 år kunde Fullestads kyrka återinvigas 1913. Genom åren har man på ett eller annat sätt lyckats med att bygga upp kyrkan efter en brand 1692 och då hon var i bruk färdigställa utsmyckning allt eftersom. Genom att hon inte underhölls under 1800-talet och dessutom skadades vid en storm användes hon som sockenmagasin en tid. Kan hålla med en föregående recensent om att kyrkan påminner mera om ett hus än en kyrkobyggnad, men hon har samtidigt ett annorlunda spännande yttre. Interiören är något slätstruken.
Läs mer Läs mindre
user 189046
user 189046 2016-12-17
Mycket fin och välskött kyrka samt gård
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2015-10-04
En i grunden medeltida kyrka som övergavs i mitten av 1800-talet och åter togs i bruk efter 67 års förfall 1913. Kyrkan bevarades tack vare att den inköptes av ägaren till Lagmansholms gård. Vid återinvigningen byggdes ett nytt vapenhus. Kyrkan har idag ett lugnt och avskilt läge.
Läs mer Läs mindre
Dakota
Dakota 2014-10-31
Påminner mer om ett hus än en kyrka, men ligger enligt mitt tycke väldigt mysigt och lugnt till. Kyrkklockan är en gåva från Kapten Bauer. Den är gjuten i Jönköping år 1841. Tyvärr kom jag inte in i kyrkan vid mitt besök och såg inte heller kyrkklockan och dess inskription.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-10-31
Fullestads kyrka uppfördes på 1300-talet. År 1692 inträffade en eldsvåda, men kyrkan reparerades. År 1697 byggdes vapenhuset. År 1825 skadades kyrkan vid en storm. 1909-13 restaurerades kyrkan sedan den stått öde i 67 år. 1958-59 restaurerades kyrkan igen. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-08-08
En orgel på läktaren är från Grönlunds Orgelbyggeri. Orgeln installerades på nyåret 1962 till en kostnad av 20 500 kronor.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.