Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Nårunga kyrka Foto: Carl-Johan Ivarsson
Nårunga kyrka Foto: Carl-Johan Ivarsson
  1. Nårunga kyrka
  2. Nårunga kyrka

Nårunga kyrka

3.8 i snittbetyg (4st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Nårunga kyrka i Vårgårda

När kristendomen för första gången predikades i Nårungabygden vet vi inte, men kanske var det redan på 1000-talet. Bygdens första kristna människor var säkert påverkade av gamla kultplatser när de planerade att bygga sin första kyrka. Av tradition önskade de kanske förlägga sin gudsdyrkan i närheten av sin forna offerplats. Kanhända ville de efter döden få vila invid sina fäders gravfält? Sådana förhållanden kan ha legat till grund för planerandet av de första kyrkorna i bygden. Vad Ljurs första kyrka beträffar, så vet vi nu genom utgrävningar, att den legat på samma plats som ett förhistoriskt gravfält. Nårunga moderkyrka står på samma hälleberg som medeltidskyrkan en gång placerades. Var det från denna plats som bronslurarna en gång kallade till dyrkan av asagudarna? Det vet vi för närvarande ingenting om. Däremot vet vi att det finns dopfuntar från 1200-talet i området och detta talar för att de äldsta kyrkorna torde vara från samma tid.

Nårunga kyrka tillhör Nårunga församling och ligger i Vårgårda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 300 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Nårunga kyrka

3.8 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Christian91
Christian91 2020-02-06
En stor och fin kyrka. Jag var här för ett tagsen. Kyrkan var låst.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2018-11-10
Det avgjort mest intressanta i Nårunga kyrka är dopfunten från 1200-talet. Den är dekorerad med romanska bilder i upphöjd relief med kors och lilja inristade i fälten. Den säges vara typisk för den s.k. ´nårungaskolan´. Triptyken av Joël Mila är från 1954 och två år senare utförde han även ett par målningar på läktarbröstet. Altaret flankeras av två skulpturer, föreställande apostlarna Lukas och Johannes.
Läs mer Läs mindre
Sungam
Sungam 2014-11-02
Fin och stor kyrka med en fantastisk takmålning och bra akustik vid sångframträdanden.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2013-12-23
En tidstypisk kyrka från 1851, byggd för de tre socknarna Nårunga, Ljur och Skogsbygden. I taket finns en sentimental målning med en parafras på Rafaels änglar från ´Sixtinska madonnan´, målade av Reimer från Herrljunga. Dopfunten från 1200-talet är kyrkans märkligaste inventarium.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.