Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Västerås domkyrka Foto: Stefan Leonardsson
Västerås domkyrka Foto: Stefan Leonardsson
  1. Västerås domkyrka
  2. Västerås domkyrka

Västerås domkyrka

4.5 i snittbetyg (13st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Västerås domkyrka i Västerås

Västerås domkyrka tillhör Västerås pastorat och ligger i Västerås

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 80 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Västerås domkyrka

4.5 i snittbetyg (13st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
user 203778
user 203778 2018-01-05
Domkyrka rik på skatter, dock känns predikstolen malplacerad. Vackert obeliskformat torn. Mycket sevärd!
Läs mer Läs mindre
Anders Ström
Anders Ström 2016-02-23
Tråkigt att en så gammal vacker domkyrka har blivit förstörd av Erik Lundbergs misslyckade restaurering. Hans verk är lika mycket av en smakrestaurering som Zettervalls, för att inte säga helt smaklös. Resultatet har blivit en enda kolossal oreda. Bl.a. har bänkar placerats ut i sidoskeppen i en enda oreda och den fula kororgeln placerats så den avbryter sidoskeppet. Likaså passar den grönt glaserade predikstolen inte in i byggnadsstilen. Vad som inte drar ner betyget mer är det historiska minnesmärket kyrkan utgör och vissa vackra delar av interiören som Dopkapellet, Veronicaaltaret mm.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2015-06-26
Det är inte utan att man känner såväl andakt som vördnad inför de historiska personer som vilar här eller som skänkt de olika altarskåpen. Domkyrkan är stor, drygt 93m lång. Naturligtvis måste man gå här flera gånger för att tillgodogöra sig allt, så det blir flera besök. Och flera besök har det blivit, men ändå finns mycket kvar att upptäcka!
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-03-03
Västerås domkyrka uppfördes på 1200-talet. Tornet uppfördes på 1460-talet. I mitten av 1800-talet genomfördes en omfattande restaurering. 1958-61 restaurerades kyrkan under ledning av Erik Lundberg. I kyrkan finns många medeltida inventarier, bl a tre sevärda altarskåp.
Läs mer Läs mindre
Janos Banan
Janos Banan 2013-12-29
Detta är inte på långa vägar någon av de exteriört vackrare domkyrkorna i Sverige, men storleken imponerar oerhört. Väl inne i kyrkan finns det hur mycket som helst att vila ögonen på och de 3 altarskåpen från 1400 och 1500-talet är sanslöst vackra. Ärtsoppekungen Erik XIV är också begravd här. Solklar 5:a på denna mycket sevärda domkyrka.
Läs mer Läs mindre
Inger von Schmalensee
Inger von Schmalensee 2013-12-20
Västerås kyrka besökte jag igår. Fin 1200-tals kyrka Veronicaaltaret som fått sitt namn av Veronicas svetteduk som finns avbildad på altaruppsatsens sockel. altaruppsatsen som kallasBiskopOttos altartavla donerades 1514 av Otto Svinhuvud biskop i Västerås. Erik xiv :s grav och Brahegraven samt Stureskåpet tillverkat i Antverpen. Mariakapellet: jungfru Maria som himladrottning omgiven av en rosenkrans.
Läs mer Läs mindre
AnnikaJ
AnnikaJ 2013-10-09
Har varit i domkyrkan flera ggr för många år sedan när min morfar och mormor levde. Morfar kommer från Bjurhovda, Västerås. Har graven till dem på kyrkogården som ligger i stan, kommer inte ihåg vad kyrkogården heter. Kanske någon som vet och kan svara på det? Mycket tacksam för svar
Läs mer Läs mindre
Kerstin P
Kerstin P 2012-08-05
Vacker domkyrka som är nästan lika hög som den är lång. Tessin d y:s torn är mycket smäckert och imponerande. Fult grönt ´staket´ runt koret, minns jag från mina lunchrastbesök på 70-talet när jag gick på Rudbeckianska Gymnasiet bredvid kyrkan. Min dopkyrka. Västerås domkyrka har funnits i mitt liv från födelsen till studenten.
Läs mer Läs mindre
Mikael Mogren
Mikael Mogren 2012-08-04
Johannes Rudbeckius stod pâ kyrkbacken. Biskopen var upptagen med en ängel. Vass vintersol i ansiktet när ett hâlrum öppnade sig in i glaciären. Valven vitnade, klockor ringde, orgeln forsade. Predikan landade. Predikstolen grön som gillestugan hemma hos en lekkamrat pâ 70-talet. Smärtstillande räcktes frân högaltaret. Välsignelsen följde ut. Där stod biskopen kvar.
Läs mer Läs mindre
Herminia
Herminia 2012-06-02
Också en favoritkyrka,emedan jag föddes i denna stad
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-09-14
Orgel byggd 1898 av Åkerman & Lund, Stockholm. Omgjord många gånger, men hösten 2008 byggs den om till 1898 år utförande av samma orgelfirma. Apostlakapellets orgel 1938 Åkerman & Lund, Sundbyberg. Byggd som altarorgel. 1961 Flyttad till sin nuvarande position i samband med kyrkans renovering.
Läs mer Läs mindre
John Sidén
John Sidén 2011-01-12
Håller med Bo Gustafsson. Västerås domkyrka är outstanding både bland domkyrkor och andra kyrkor i vårt land. Att sitta i domkyrkan och lyssna på orgelkonserten en lördag mitt på dagen ger en upplevelse utöver det vanliga både för ögonen och öronen
Läs mer Läs mindre
Bo Gustafsson
Bo Gustafsson 2010-04-20
Guide Michelin ger Västerås Domkyrka, som en av tre svenska kyrkor, tre stjärnor. Jag ger fem stjärnor! Att en kväll gå in i den stämningsfullt upplysta västerådomen är svårslagen kyrkorumsupplevelse. Valvens resning, kombinationen av medeltida och nutida konsverk och framför allt domens fem högklassiga senmedeltida altarskåp.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.