0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Värnamo / Kyrkor / Hånger kyrka

Hånger kyrka

Hånger kyrka i Värnamo

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • 140 platser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Veckoschema begravningstider

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Värnamo

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Vid gamla kyrkogården i Hånger, bredvid gravfältet från vikingatiden, byggdes den första kyrkan, en stenkyrka, troligen från första hälften av 1100-talet. På 1300-talet ersattes den av en kyrka i ektimmer. Sommartid firas regelbundet gudstjänst på platsen där den gamla kyrkan stod.

Altartavlan med sin Kristusgestalt, med öppen famn, är målad av Ludvig Frid, som vid denna tid utförde ett flertal kyrkliga målningar i södra Sverige. Altarmålningens inskription är “Kom till mig ni alla som arbetar och är betungade så skall jag ge er ro”.

Bland inventarierna märks också kyrksilvret som är från 1600-talets början och kommer från , alternativt är ett krigsbyte, från Skåne.

Det finns tre klockor varav en är ett arbete av Nydalamunkarna, äldre än 1400-talet. Dess inskrift på latin är “Kristus, din nåd vare med oss. Helgonen ske lov.”

Kyrkans brudkrona är av förgyllt silver, från 1700-talet.

Den gamla dopfunten av sandsten är den äldsta av inventarierna.

Frågan om en ny kyrka blev aktuell under 1800-talet. Den drogs i långbänk under några decennier. Efter en brand, då skolhuset förstördes, klargjordes hur centrum skulle planeras och kyrkan fick nu sin givna plats i ortens norra del. Insamling av frivilliga gåvor och åtskilliga dagsverken har sockenborna lagt ner för att bygga sin kyrka. 1881 stod den klar att tas i bruk.