Hem / Platser / Käringöns kyrka
  1. Begravning

Orust

Käringöns kyrka

Käringön har varit bebodd sedan 1500-talet och 1795 blev ön kapellförsamling. 1796 togs kyrkan i bruk och gjorde det möjligt för de omkring 300 invånarna att fira gudstjänst i en egen kyrka.
Kyrkan har ett 20 meter högt torn med en kopparklädd spira. I omkring 100 år var kyrkan rödmålad på utsidan, men idag är den vit.

Altartavla
Altartavlan från 1670 är från början ett epitafium, en minnestavla, över kyrkoherden i Morlanda, Nils Holger Anctander (död 1667). Understycket föreställer instiftandet av nattvarden. Den renoverades 2008 av Anders Darwall, som försökte återskapa den ursprungliga färgsättningen.

Dopfunt
Vid korets sydsida finns en gråvit dopfunt från 1901.

Predikstol
Predikstolens korg är från 1600-talet och är en gåva från Fiskebäckskil. Ljudtaket är snidat av Olle Eliasson.

Orgel
Kyrkans första orgel köptes av medel donerade av änkan Anna J. Pettersdotter vid hennes död 1875. På orgelläktarens barriär är de fyra evangelisterna samt Moses och Aron avbildade. Dessa målningar gjordes antagligen när kyrkan byggdes, men målades i något sammanhang över. De framtogs igen på 1900-talet.

Nattvardssilver
Nattvardskärlen, kalken och paten är i förgyllt silver. På dem finns en gravyr från 1796 som avslöjar att det är gåvor från ”Fem rederliga män på Käringön”.

Kyrkklockor
Från början hängde det en klocka i tornet från 1797. Den var gjuten av Gerhard Horner och skänkt av ett fiskeribolag på ön. Den klockan ersattes senare av en större och en mindre klocka.

Kyrkogård
Den första församlingsbon som begravdes på öns kyrkogård var änkan Cecilia Olofsdotter, född 1715 och gravsatt den 11 juni 1797.

Övrigt
Utanför kyrkan finns en sten och ett ankare, och inuti finns det minnestavlor. Dessa invigdes under Kristi Himmelsfärdshelgen 1993. De är till minne för de öbor som mist sina liv i havet.

Käringöns kyrka är ett fint alternativ för er som ska ordna en kyrklig begravning i Orust. Ceremonin följer Svenska Kyrkans ordning, hålls av församlingens präst, och innehåller bland annat psalmsång och griftetal. Vi på Lavendla Begravningsbyrå Orust hjälper er ordna en kyrklig begravning i Käringöns kyrka. Käringöns kyrka tillhör Orusts pastorat och ligger i Orust.

Information om platsen

Platsen är tillgänglighetsanpassad med ramp

Adress & karta

Tegneby 508 47397 Henån

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Hjälp att ordna begravning?

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig med förslag på tider inom kort.

Dina lokala rådgivare

Therese Salmi

Läs mer om Therese

Carina Söderberg

Läs mer om Carina

Läs mer om våra tjänster & hur du ordnar begravning i Orust, på vår lokala sida.