Hem / Platser / Örtomta kyrka
  1. Begravning

Linköping

Örtomta kyrka

Stenkyrkan i Örtomta byggdes under 1100-talets senare del. Under åren har den byggts till, byggts om och byggts upp. På 1400-talet verkar man ha rivit kyrkans romanska kor och senare byggdes ett nytt, betydligt större. 1652 träffades kyrkan av blixten och blev svårt brandskadad.1730 förlängdes koret på initiativ av greve Johan Banér på Ekenäs slott. I en undervåning lät han bygga ett gravkor åt sig och sin familj. 1739 flyttades klockorna från sin klockstapel till kyrkans stentorn. Men klockringningarna var för kraftfulla för tornmurarna. De började spricka och därför fick klockorna flyttas ut igen, den här gången till en nybyggd klockstapel. På 1900-talet frilades de medeltida målningarna i norra tvärskeppet. Yttertakets skiffer byttes ut mot plåt.

Örtomta kyrka är ett fint alternativ för er som ska ordna en kyrklig begravning i Linköping. Ceremonin följer Svenska Kyrkans ordning, hålls av församlingens präst, och innehåller bland annat psalmsång och griftetal. Vi på Lavendla Begravningsbyrå Linköping hjälper er ordna en kyrklig begravning i Örtomta kyrka. Örtomta kyrka tillhör Åkerbo församling och ligger i Linköping.

Adress & karta

Kyrkebyvägen 9 58562 Linghem

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Hjälp att ordna begravning?

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig med förslag på tider inom kort.

Dina lokala rådgivare

Mona Olander Bjerlöw

Läs mer om Mona

Jenny Olsson

Läs mer om Jenny

Läs mer om våra tjänster & hur du ordnar begravning i Linköping, på vår lokala sida.