Hem / Platser / Övraby kyrka
  1. Begravning

Tomelilla

Övraby kyrka

Kyrkan är en av Österlens mest namnkunniga och skönt belägna kyrkor. Dess torn och gamla vapenhus har tillkommit under 1400-talet, men både långhusets takstol och absidens målningar är av så ålderdomlig typ, att man velat datera kyrkan till medio av 1100-talet.
Kyrkan byggdes på 1100-talet i romansk stil med absid, kor och långhus.
På 1400-talet slogs valv, ett vapenhus byggdes i norr, och tornet byggdes,
Läktaren i kyrkan byggdes förmodligen på 1820-talet. Denna utsmyckades med en läktarbalustrad med ett flertal målningar av en Appelgren från Ystad.
1906 genomfördes en restaurering på arkitekt Theodor Wåhlins initiativ. Denna innebar att koret fick platt tak och att en sakristia byggdes. Hela den gamla inredningen togs bort och en ny monterades in, tillverkad i lackerad ek. Det gamla altaret togs bort och ersattes av det nuvarande.

I absiden finns kalkmålningar som dateras till 1100-talet.
Nordens förmodligen äldsta kalkmålning finns i absiden och föreställer Kristus sittande på regnbågen, härlighetens tron.

Predikstolen är daterad till 1602.

Övraby kyrka är ett fint alternativ för er som ska ordna en kyrklig begravning i Tomelilla. Ceremonin följer Svenska Kyrkans ordning, hålls av församlingens präst, och innehåller bland annat psalmsång och griftetal. Vi på Lavendla Begravningsbyrå Tomelilla hjälper er ordna en kyrklig begravning i Övraby kyrka. Övraby kyrka tillhör Smedstorps församling och ligger i Tomelilla.

Foto: Av Jorchr – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33564718

Adress & karta

Gårdlösavägen 26 27398 Smedstorp

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Hjälp att ordna begravning?

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig med förslag på tider inom kort.

Dina lokala rådgivare

Marie Sandström

Läs mer om Marie

Kristina Wessman

Läs mer om Kristina

Läs mer om våra tjänster & hur du ordnar begravning i Tomelilla, på vår lokala sida.