Hem / Platser / Torps kyrka
  1. Begravning

Orust

Torps kyrka

Torps vita stenkyrka byggdes 1868-1871. Den ersatte en äldre medeltida kyrka från 1300-talet, som blev för liten för den växande församlingen. Ännu längre tillbaka var där förmodligen en kultplats. I ett berg nära Torps kyrka finns en grotta som kallas Lundeberga kyrka. Enligt legenden höll de första kristna sina gudstjänster där. I grottans ände finns en stor sten där det sägs att prästen stod och predikade, som därför kallas Predikostolen.

Kyrkans arkitekt var A.R. Petterson och den byggdes av L. H. Arvidsson. Den består av ett rektangulärt långhus med ett rakt avslutat kor i öster. Sakristian är inrymd i en halvrund absid öster om koret. Vid västra sidan finns tornet med vapenhus i bottenvåningen.

Altartavla
Altaruppsatsen är troligen från 1645, gjord i ek och rikligt dekorerad. Den består av tre tavlor ovanpå varandra som föreställer Maria bebådelse, Jesu födelse och Jesus på korset. Bredvid tavlorna finns skulpturer som föreställer Moses och Aron. Mellan 1933 och 1950 fungerade en oljemålning av Gerda Höglund som altartavla.

Dopfunt
Den åttkantiga dopfunten är av ek och i nygotisk stil. Den har ett dopfat i nysilver och är från 1920.

Predikstol
Predikstolen tillverkades liksom altartavlan 1645 och fanns tidigare i gamla kyrkan. Den kom på plats i den nuvarande kyrkan först 1950. Den är snidad i ek, målad och förgylld. På sidorna syns de fyra apostlarna.

Orgel
Kyrkans huvudorgel gjordes 1885 av Molander & Co. Samma år tillkom den stora orgelfasaden av Gustaf Pettersson. Orgeln har renoverats flera gånger, senast 1987, då den restaurerades av Smedmans orgelbyggeri i Lidköping. Kororgeln från 1870-talet installerades i kyrkan 2004. Tidigare har den stått i en metodistkyrka i Falun.

Krucifix
Kyrkan har ett krucifix från 1200-talet som är deponerat hos Göteborgs museum. Det kors som finns i kyrkan är en kopia.

Kyrkklockor
I tornet hänger tre klockor. Den äldsta från 1774 är gjuten av Abraham Wetterholtz, men är dock sprucken och tagen ur bruk. Den näst äldsta klockan är gjuten 1903 eller 1904 av Beckmans klockgjuteri i Stockholm. Den yngsta klockan är gjuten i Stockholm 1947.

Kyrkogård
Den äldsta delen av kyrkogården närmast kyrkan har varit i bruk sedan medeltiden. Den första kända utvidgningen av kyrkogården är från 1884. Kyrkogårdens yngsta del invigdes 1984.

Torps kyrka är ett fint alternativ för er som ska ordna en kyrklig begravning i Orust. Ceremonin följer Svenska Kyrkans ordning, hålls av församlingens präst, och innehåller bland annat psalmsång och griftetal. Vi på Lavendla Begravningsbyrå Orust hjälper er ordna en kyrklig begravning i Torps kyrka. Torps kyrka tillhör Orusts pastorat och ligger i Orust.

Information om platsen

Platsen är tillgänglighetsanpassad
Platsen har toalett
Platsen har teleslinga

Adress & karta

Tegneby 508 47397 Henån

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Hjälp att ordna begravning?

Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig med förslag på tider inom kort.

Dina lokala rådgivare

Therese Salmi

Läs mer om Therese

Carina Söderberg

Läs mer om Carina

Läs mer om våra tjänster & hur du ordnar begravning i Orust, på vår lokala sida.