Hem / Lavendlabloggen / Så påverkar Coronaviruset begravningen

Så påverkar Coronaviruset begravningen

Det är många som är oroliga för Corona just nu och det har vi stor förståelse för. Men oro kan bytas ut mot ett välinformerat agerande och nya idéer där gamla inte längre är säkra.

Nedan gör vi vårt bästa för att hjälpa dig att planera en begravning även när Coronaviruset är på framfart.

För dig som ordnar begravning

 • Först och främst fungerar det utmärkt att boka och planera begravningar på distans, via telefon, online eller videosamtal. Vi gör också hembesök vid behov. Vi har många års erfarenhet av att planera och organisera begravningar på detta vis. Det är begravningsrådgivarens erfarenhet och kunskap som är avgörande, inte ett lokalt kontor eller ens att ha ett möte i person. Hos oss är du alltid i trygga händer, oavsett om du vill planera begravningen på distans eller inte.

 

 • En begravning har normalt ca 20-30 gäster. Men om du förväntar dig fler gäster, kan det vara bra att känna till följande. De senaste direktiven från Regeringen, gör gällande att allmänna sammankomster är godkänt för upp till max 20 personer. Begravningar, oavsett trosuppfattning, får därför inte hållas för fler än 20 personer. Det är vårt ansvar som begravningsbyrå att förhålla oss till detta, och göra vad vi kan för att minska smittspridningen i samhället. Om ni tror att det kan bli fler än 20 gäster, vänligen håll ceremonin för närmsta släkten, och uppmana resterande släkt och vänner att delta ändå, med vår tjänst digitala tjänst Lavendla Live. Läs mer om den nedan.
 • Om det finns anhöriga som inte vill eller kan komma, då erbjuder vi vår tjänst Lavendla Live, dvs vi sänder ceremonin live på vår hemsida HÄR. Vi har olika upplägg för livesändning i olika prisklasser, allt från att ta hjälp av en professionell fotograf, till att göra en enklare livesändning av ceremonin, till att låt ett filmteam göra livesändningen till något utöver det vanliga. Du kan läsa mer om det i vårt blogginlägg om Lavendla Live HÄR. Prata med din rådgivare så berättar vi mer.

 

 • Om ni vill skjuta på ceremonin framåt i tiden, är ett alternativ att först genomföra en kremering inom 30 dagar från dödsfallet, och sedan ha en ceremoni med urna istället inom 1 år.

 

 • Om ni önskar, undersöker vi gärna möjligheten att live-sända ceremonin från ceremonilokalen. Observera dock att det normalt i ceremonilokaler, är begränsad uppkoppling, och därför att kvaliteten inte är den bästa. Men i dessa tider kan det vara ett bättre alternativ än inget alls.

 

 • Det är många människor som drabbas hårt av den snabbt inbromsande ekonomin i Sverige. Hos oss ska du inte behöva känna oro över att du drabbats ekonomiskt. Istället vill vi uppmuntra dig att lyfta frågan om delbetalning, med din rådgivare så ser vi till att du får de bästa förutsättningarna utifrån din unika situation. 

 

För dig som ska gå på begravning

 • Om du känner dig minsta sjuk, gå inte på begravningen av hänsyn till andra. Smittorisken är stor nu.
 • Respektera avstånd till andra människor, och undvika att ta i hand när du hälsar.
 • Tvätta händerna innan och efter ceremonin. Toalett finns vanligen intill alla ceremoni-lokaler.
 • Tag med näsdukar och handsprit. 
 • På Folkhälsomyndigheten kan du läsa fler rekommendationer https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/