Hem / Lavendla Terapi / Samtalsterapi

Livet utsätter oss ständigt för nya prövningar. Prövningar som kan vara svåra att förstå, hantera och ta sig igenom. Våra terapeuter och coacher vägleder och stöttar dig. Du får nya verktyg för att hitta tillbaka till balansen i vardagen.

Så fungerar samtalsterapi

I samtalsterapi möts klienten och terapeuten för att hjälpas åt att få klientens liv åter i balans. I terapirummet får klienten se över de känslor och tankar eller andra faktorer som kan vara ett hinder i deras liv. Vanligt förekommande ämnen som behöver bearbetas kan vara förluster, oro, ångest, stress, sorg, utmattning eller trauman av olika slag.

Det finns inga dumma frågor och det finns heller inget ämne som inte lämpar sig att prata om vid samtalsterapi. Det är upp till klienten själv att avgöra vad denne behöver stöttning med. Samtalsterapeuten å andra sidan, har till uppgift att lyssna, förstå och ställa frågor för ökad förståelse. Tankar och känslor som klienten har kan ha sitt ursprung i något annat än vad klienten själv tror.

Målet med samtalsterapin är att klienten själv ska få en ökad förståelse för sitt mående och även få de verktyg som denne behöver för att framöver själv hantera sina problem på egen hand. Att ha någon utomstående att prata med om sånt som stundtals är svårt att hantera i livet har visat sig ha stor positiv effekt på människor. Inte bara för klienten utan även för personer i dess omgivning. Många klienter vittnar om att samtalsterapi även har god effekt på klienters relationer med andra personer.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


14 vanliga frågor och svar om samtalsterapi

Vad är samtalsterapi och vad är dess huvudsakliga mål?

Samtalsterapi är en form av psykoterapi där klienten samtalar med en professionell terapeut för att utforska och förstå sina känslor, tankar och beteenden. Målet med samtalsterapi är att främja självinsikt, förändring och ökat välbefinnande.

Vilka typer av problem eller utmaningar kan samtalsterapi hjälpa med?

Samtalsterapi kan vara till nytta för en mängd olika problem och utmaningar, inklusive ångest, depression, relationssvårigheter, självförtroendeproblem, trauma, sorg och stresshantering, bland andra. Kom ihåg att det inte finns några dumma frågor. Terapi syftar till att öppna upp och prata om de allra jobbigaste frågor man bär på.

Hur lång tid tar en typisk samtalsterapiprocess?

Längden på en samtalsterapiprocess varierar beroende på klientens behov och mål. Vissa klienter kan uppleva förbättringar efter några sessioner, medan andra föredrar att arbeta längre för att utforska sina problem mer djupgående. En vanlig terapisession är 45 min, men för parterapi brukar vi rekommendera 90 min då de normalt tar längre tid då fler personer är involverade.

Vad kan jag förvänta mig under en samtalsterapisession?

Under en samtalsterapisession kommer du att ha möjlighet att prata öppet om dina tankar, känslor och erfarenheter. Terapeuten kommer att lyssna aktivt, ställa frågor och erbjuda reflektioner för att hjälpa dig att förstå dig själv bättre. Terapeuten skapar en trygg och konfidentiell miljö för dig att utforska dina känslor.

Kan samtalsterapi hjälpa mig om jag inte har några specifika problem men känner mig allmänt nere eller stressad?

Absolut, samtalsterapi kan vara till hjälp för att öka ditt välbefinnande och hjälpa dig att hantera stress och känslor av nedstämdhet, även om du inte har specifika problem.

Kan jag förvänta mig att min terapeut ger mig råd och lösningar på mina problem?

I samtalsterapi är terapeutens främsta roll att lyssna, stödja och hjälpa dig att utforska dina egna tankar och känslor. Terapeuten kan erbjuda perspektiv och insikter, men du kommer att vara delaktig i att hitta dina egna lösningar.

Är det vanligt att känna sig emotionell eller utmattad efter en terapisession?

Ja, det är vanligt att känna sig emotionell eller trött efter en terapisession. Att utforska känsliga ämnen kan vara ganska intensivt. Det är viktigt att ge dig själv tid att bearbeta dessa känslor efteråt. Det är inte ovanligt att man behöver vila efter en session.

Vad händer om jag känner mig missnöjd med min terapeut eller känner att terapin inte fungerar för mig?

Om du känner att terapin inte passar dig eller att du inte har en god relation med din terapeut är det viktigt att vara öppen med det. Du har rätt att söka en annan terapeut som bättre passar dina behov. Lavendla hjälper dig hitta en annan terapeut som passar dig bättre.

Kan jag ta med min partner eller familjemedlem till en samtalsterapisession?

Ja, om du vill involvera din partner eller en familjemedlem i terapin kan det vara möjligt, särskilt om era relationer påverkar din hälsa och välbefinnande. Meddela gärna oss på Lavendla innan, huruvida du kommer ensam eller två, så vi kan säkerställa att vår terapeut har den erfarenhet och kompetens som just ni behöver.

Hur lång tid tar det vanligtvis innan man ser förändringar eller resultat av terapin?

Tidslinjen för att se förändringar varierar beroende på individuella omständigheter och mål. Vissa människor upplever snabba framsteg medan andra kan ta längre tid. Terapeuten kommer att arbeta med dig för att uppnå dina mål på din egen takt.

Hur vet jag om samtalsterapi är rätt för mig?

Samtalsterapi kan vara fördelaktig om du känner att du har svårt att hantera dina känslor, om du upplever att ditt liv är begränsat av psykologiska eller emotionella svårigheter, eller om du helt enkelt vill förstå dig själv bättre. En första konsultation med en terapeut kan hjälpa dig att avgöra om samtalsterapi är rätt väg för dig.

Vad kostar parterapi hos Lavendla?

Hos Lavendla är det terapeuterna och coacherna som själva sätter priset. En terapisession varar normalt i 45 min och kostar mellan 800-1300 kr. Hur många terapisessioner som behövs bestämmer ni i samråd med terapeuten. Parterapi brukar vara lite längre än en vanlig terapisession då det är fler personer involverade, därför brukar vi som utgångspunkt sätta av 90 min för parterapi. Första tillfället ni träffas brukar normalt vara inriktat på att lära känna varandra, definiera vilka utmaningar som föreligger för att sen lägga upp en plan för hur ni ska jobba tillsammans för att nå era mål.

Kan jag använda frikort för samtalsterapi?

Terapeuterna hos Lavendla erbjuder primärt privat vård som inte är knuten till regionen eller landstinget. Därför är det tyvärr inte möjligt att använda frikort när du bokar via Lavendla. Vissa områden har avtal för privat psykoterapi, men detta gäller inte alla. Det innebär att vissa terapeuter kan ha avtal med sin region för att erbjuda psykoterapi inom ramen för högkostnadsskyddet. En del av våra terapeuter har ett sådant avtal och de specificerar detta i sin profil, vilket betyder att de tar emot besök med remiss.

Om du har frågor angående hur detta fungerar i din region, rekommenderar vi att du kontaktar din vårdcentral. Om du har en remiss från en läkare på antingen en vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning och har hittat en terapeut på Lavendla som har ett regionavtal, vänligen kontakta vår kundtjänst. Vi ser till att ni kan boka en tid tillsammans.

Gråter man alltid hos en terapeut?

Nej, man gråter inte alltid under en session. Gråt kan dock vara något man gör av många olika orsaker. Det behöver inte alls betyda att man är ledsen. En del gråter av glädje eller att man blivit berörd av någon stark känsla. Vissa gråter också av ilska eller frustration. Ibland kan också en terapisession handla om att man förstärker glädje i klientens liv. Då kanske det blir mest skratt i rummet. Terapi kan ske på många olika sätt.

Första gången du söker samtalsterapi?

Det kan vara extra känsligt första gången man söker hjälp med något som man gått och funderat på länge. Här kommer några praktiska råd inför ditt möte med oss:

 • Läs gärna på vår hemsida om de olika typer av terapi vi erbjuder. Det gör att du får en bättre förståelse för hur vi agerar och tänker kring olika ämnen.
 • På Lavendlas hemsida kan du själv välja vilken psykolog, terapeut eller coach du vill träffa. Läs på dennes profilsida om bakgrund, kompetenser, utbildningar och tidigare kundomdömen för att bilda dig en uppfattning. Det ökar också sannolikheten att du får träffa rätt person hos oss som kan hjälp dig.
 • Första mötet kretsar ofta mer kring att skapa en relation och förtroende för varandra snarare än att gå direkt på en lösning. Tänk på att vår uppgift till stor del är att lyssna på dig, så våga vara öppen med hur du känner och tänker. Det kommer hjälpa oss att hjälpa dig.
 • Efterföljande möten fokuserar istället på ge dig de verktyg du behöver för att kunna hantera problemen på egen hand. Vi stöttar, vägleder och säkerställer att de verktyg vi gett fungerar. Om de inte gör det kan vi, i samråd med dig, prova andra vägar.
Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

3 råd om samtalsterapi från vår samtalsterapeut

 1. Uttryck din vilja och dina behov.
  Något så enkelt, som att berätta vad man vill eller vilka behov man har, kan också vara så svårt. Ibland kan just detta vara ursprunget till de svårigheter man har att hantera livets utmaningar. Dvs. att man inte riktigt har kontakt med sin egna vilja eller sina behov. Det fundamentala för att terapi ska fungera bygger på att man vet vad man vill. Har du svårt med just det här är det extra god idé att träffa en samtalsterapeut.
 2. Lär känna dig själv för att få bättre fungerande relationer.
  När man lär känna sig själv bättre och förstå hur man fungerar blir man oftast mycket bättre på att förstå hur andra människor fungerar. När man blir duktigare på att bli tydlig i sin vilja och vågar uttrycka den till andra blir relationerna oftast förbättrade. Detta kan de allra flesta som gått i terapi vittna om.
 3. Var ärlig!
  En fungerande terapi bygger på att klienten är ärlig. Ibland är det svårt att vara ärlig. Det kan kännas skamligt att berätta för terapeuten om sina ´knasiga tankar´ eller ´sjuka känslor´. Det kan också vara svårt att vara ärlig om man inte har svar på en del frågor terapeuten ställer. Man behöver inte ha svar direkt på alla frågor. Ge dig tid att tänka och känna efter. Känner du skam så berättar du det för terapeuten. Då är du ärlig både mot dig själv och terapeuten och terapin kan få önskad effekt.

Mer artiklar inom terapi

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.