Hem / Lavendla Terapi / Sorg / Sorgbearbetning

Det är lätt att anta att sorgen alltid är kortvarig och övergående. Men vi blir ofta påminda om motsatsen. I vår sorgbearbetning går vi igenom sorgens olika faser, och anpassar vår vägledning utifrån din situation.

Vad är sorgbearbetning?

Som begreppet antyder, innebär sorgbearbetning en metod för att bearbeta sorg. Sorg, som ofta uppstår till följd av att vi förlorar en partner, familjemedlem eller en vän. Det behöver inte innebära att någon nära dör, sorg uppstår också normalt i andra situationer såsom skilsmässa, barnlöshet, relationsproblem eller andra traumatiska händelser i livet.

All sorg är individuell på så sätt att den yttrar sig olika för alla människor. Därför behöver också sorgbearbetningen vara individuellt anpassad, även om det finns metoder och verktyg att förhålla sig till.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Klientens ord om Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


14 vanliga frågor och svar om sorgbearbetning

Vad är sorgbearbetning och varför är det viktigt?

Sorgbearbetning är den process genom vilken en individ går igenom när de försöker hantera förlusten av någon eller något värdefullt. Det är viktigt eftersom det ger en möjlighet att smälta och förstå förlusten samt att hitta sätt att gå vidare.

Vilka är vanliga känslor som kan upplevas vid sorg?

Vanliga känslor vid sorg inkluderar sorg, saknad, förtvivlan, ilska, skuld, förvirring och till och med lättnad. Det är normalt att uppleva en blandning av olika känslor.

Hur lång tid tar sorgbearbetning?

Längden på sorgbearbetningen varierar från person till person och beror på många faktorer, inklusive typen av förlust och individens personlighet. Det finns ingen fast tidslinje. Det finns däremot mycket som tyder på att sorgbearbetningen går bättre genom att kommunicera kring det. Sätta ord på outtalade känslor och tankar man har. För att på så sätt kunna släppa taget om de och gå vidare.

Vilka strategier kan hjälpa med sorgbearbetning?

Strategier för sorgbearbetning inkluderar att prata om sina känslor, skapa minnesritualer, hålla sig aktiv och vid behov söka professionell hjälp genom terapi eller stödgrupper.

Vad är skillnaden mellan sorg och depression?

Sorg är en naturlig reaktion på förlust av något slag, medan depression är en klinisk diagnos som kan påverka en persons förmåga att fungera i det dagliga livet. Det är viktigt att vara medveten om skillnaden och söka professionell hjälp om depression misstänks.

Kan man sörja på olika sätt beroende på typen av förlust?

Ja, olika typer av förluster kan påverka sorgprocessen på olika sätt. Till exempel, sorg efter en naturlig död kan vara annorlunda än sorg efter en olycka eller självmord. Varje individ och förlust är unik.

Vad händer om jag känner mig fast i min sorg och inte kan gå vidare?

Om du upplever att du inte kan gå vidare i din sorg eller om den påverkar din dagliga funktion, är det viktigt att söka professionell hjälp. En terapeut eller rådgivare kan hjälpa dig att utforska och bearbeta dina känslor.

Är det normalt att ha “bra” dagar och “dåliga” dagar under sorgbearbetningen?

Ja, det är helt normalt att ha dagar då man känner sig bättre och andra dagar då sorgen kan vara överväldigande. Svängningarna i känslor är en del av den naturliga sorgprocessen.

Kan barn och tonåringar också gå igenom sorg? Hur kan man stödja dem?

Ja, barn och tonåringar kan uppleva sorg på olika sätt. Att skapa en öppen och stödjande miljö där de kan prata om sina känslor är viktigt. Att söka hjälp från en terapeut som specialiserar sig på barn och ungdomar kan också vara till hjälp.

Kan man uppleva komplicerad sorg och när bör man söka professionell hjälp för det?

Komplicerad sorg kännetecknas av intensiva och långvariga sorgreaktioner som påverkar den dagliga funktionaliteten. Om sorgen blir överväldigande eller långvarig är det viktigt att söka professionell hjälp för att undvika eventuella komplikationer.

Vad kan man förvänta sig av en sorgbearbetningsprocess hos en terapeut?

Under en sorgbearbetningsprocess med en terapeut kan du förvänta dig att få en trygg och stödjande miljö där du kan prata om dina känslor och tankar kring förlusten. Terapeuten kommer att lyssna aktivt, erbjuda stöd och hjälpa dig att utforska och förstå din sorg.

Vad kostar sorgbearbetning hos Lavendla?

Hos Lavendla är det terapeuterna och coacherna som själva sätter priset. En terapisession varar normalt i 45 min och kostar mellan 800-1300 kr. Hur många terapisessioner som behövs för din sorgbearbetning bestämmer du i samråd med terapeuten. Första tillfället ni träffas brukar normalt vara inriktat på att lära känna varandra, definiera vilka utmaningar som föreligger för att sen lägga upp en plan för hur ni ska jobba tillsammans för att nå dina målen.

Kan jag använda frikort för sorgbearbetning?

Terapeuterna hos Lavendla erbjuder primärt privat vård som inte är knuten till regionen eller landstinget. Därför är det tyvärr inte möjligt att använda frikort när du bokar via Lavendla. Vissa områden har avtal för privat psykoterapi, men detta gäller inte alla. Det innebär att vissa terapeuter kan ha avtal med sin region för att erbjuda psykoterapi inom ramen för högkostnadsskyddet. En del av våra terapeuter har ett sådant avtal och de specificerar detta i sin profil, vilket betyder att de tar emot besök med remiss.

Om du har frågor angående hur detta fungerar i din region, rekommenderar vi att du kontaktar din vårdcentral. Om du har en remiss från en läkare på antingen en vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning och har hittat en terapeut på Lavendla som har ett regionavtal, vänligen kontakta vår kundtjänst. Vi ser till att ni kan boka en tid tillsammans.

Går sorgbearbetning på min försäkring?

Det finns relativt ofta ersättning för sorgbearbetning i hemförsäkringar och livförsäkringar. Hör med ditt försäkringsbolag vad som ingår i din försäkring.

Sorgbearbetning och sorgens faser

Alla människor är olika och reagerar olika på sorg. Men det finns vissa drag som är gemensamma i vårt sorgarbete och kan summeras i olika faser. Dessa förekommer inte alltid i en viss ordning, och det är vanligt att sorgen går fram och tillbaka mellan faserna.

  1. Chockfasen
    Det är vanligt att man initialt upplever en känsla av chock och overklighet. Det är svårt att ta in förlusten eller händelsen. Det kan kännas som att man vandrar i en slags bubbla, med svårighet att helt förstå det som skett och det som pågår runt omkring en. Denna inledande period är oftast kortvarig, men känslor av overklighet kan vara närvarande under en längre tid.
  2. Reaktionsfasen
    När chockens grepp sakta släpper, är det vanligt att känslor som förtvivlan, oro, vrede, saknad och övergivenhet överväldigar. Den som är kvar kan bli helt upptagen av sin sorg och sakna ork för annat.
  3. Bearbetningsfasen
    I bearbetningsfasen reflekterar man fortfarande mycket över det inträffade, men på ett delvis annorlunda sätt. Man börjar få en ny synvinkel på förlusten och försöker förstå hur den kommer att påverka resten av ens liv.
  4. Nyorienteringsfasen
    Med tiden kommer de flesta att känna att de kan och vill fortsätta framåt i livet. Man glömmer inte det som hänt, och känslor av ensamhet och saknad kan fortsatt finnas där. Dock dominerar inte längre dessa känslor ens vardag.
Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Mer artiklar inom terapi

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.