Hem / Lavendla Terapi / Diagnoser / ADHD / ADHD-utredning

Har du svårt att koncentrera dig och är lättdistraherad? Rastlös och hyperaktiv? Om det är något du upplevt länge kan det röra sig om ADHD.

Hur går en ADHD-utredning till?

Förståelse och diagnostisering av ADHD har kommit långt på senare år. Därför har behandlingar och mediciner blivit mer effektiva för att motverka symptom. En ADHD-utredning går i korthet till enligt följande:

  1. Bedömning av legitimerad psykolog
    Du får en personlig kontakt hos oss på Lavendla och en första bedömning görs av en legitimerad psykolog eller psykiater. Du får även fylla i skattningsformulär.
  2. Tester och intervjuer
    Du genomgår psykologiska kognitiva tester samt genomför en grundläggande diagnostisk intervju. Läkaren gör också en bedömning och du kan få lämna prover.
  3. Diagnostisk utvärdering
    Efter samtalen och testerna görs en utvärdering av läkaren och psykologen tillsammans, för att ge en samlad bild av ditt tillstånd och fastställer en eventuell diagnos.

I den här artikeln går vi igenom vad en ADHD-utredning innebär, hur det fungerar och stegen för att söka hjälp. Vi på Lavendla finns här för att hjälpa dig mot bättre livskvalitet. Vi hjälper till med såväl ADHD utredning för vuxna som ADHD utredning för barn.

Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.

Ellen Lindgren, leg. psykolog


Symptom på ADHD

ADHD, eller uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet och impulsivitet, är en neuropsykiatrisk problematik som kännetecknas av en kombination av:

  • Koncentrationssvårigheter: Problem med att hålla fokus och fullfölja uppgifter.
  • Hyperaktivitet: Överdriven rörlighet och impulsivitet i till exempel tal eller agerande.
  • Oorganiserat beteende: Svårigheter med att planera och organisera.

Ofta har man märkt symptomen under tidig ålder men det är inte alltid de har uppmärksammats i barndom. ADHD finns i olika svårighetsgrader som mild, måttlig och svår och ibland kan de med lättare funktionsnedsättning förbises men det betyder inte att det inte kan påverka funktionen och måendet i vardagen. Vi kan hjälpa dig att hitta rätt stöd och hjälp utifrån din nivå.

Bra att veta om utredningar

  • Få tillgång till erfarna psykologer och läkare.
  • Lavendla finns i Stockholm och Göteborg, men stora delar av utredningen kan genomföras på distans.
  • En utredning tar ungefär 8-10 timmar att göra och är klar efter ungefär 4-6 veckor.
  • Få hjälp direkt, det är inga väntetider på utredningar.
  • Om du behöver du hjälp med avbetalning, erbjuder vi finansiering i samarbete med Medical Finance.
  • Utredningen är giltig i svensk vård och du har möjlighet till behandling efter utredningen.

Hur går en ADHD utredning till?

Om du eller en närstående uppvisar dessa symptom är första steget att söka professionell hjälp. Då det kan kännas oklart vad det innebär har vi tagit fram en översikt av hur en ADHD-utredning vanligtvis går till:

  • Bedömning av en specialist: En legitimerad psykolog eller psykiater kommer att göra en inledande bedömning. Du får även fylla i skattningsformulär.
  • Tester och intervjuer: Detta kan inkludera psykologiska kognitiva tester, grundläggande diagnostisk intervju för att undersöka symptom i barndom och vuxen ålder samt intervju med familjemedlemmar eller annan närstående. Läkaren gör också en bedömning och du kan få lämna prover.
  • Diagnostisk utvärdering: En samlad bild av ditt tillstånd görs av läkare och psykolog som tillsammans fastställer en diagnos. Du får sedan återgivning och ett neuropsykiatriskt utlåtande med behandlingsrekommendationer om vidare hjälp.

Hur lång tid tar en utredning?

En ADHD-utredning tar ungefär 8-10 timmar för vuxna och efter 4-6 veckor är det klart. För barn tar utredningen längre tid då skolan också är involverad i utredningen och omfattningen lite större. Om man får en ADHD-diagnos, är det viktigt att diskutera behandlingsalternativ med din läkare. Insatser kan inkludera medicinering, psykologisk behandling med kognitiv beteendeterapi eller en kombination av båda.

Om du eller någon du känner har levt med odiagnostiserad ADHD, kan det ha varit en tuff resa. Men kom ihåg, det är aldrig för sent att söka hjälp och få den vård som behövs. Det första steget är att prata med en vårdgivare som kan guida dig genom utredning och diagnos.

Ett steg närmare en ADHD-utredning

Söker du professionell hjälp för ADHD eller andra psykiska besvär, har vi ett nätverk av erfarna psykologer och terapeuter som kan hjälpa dig på din resa mot bättre psykisk hälsa. Vi har korta väntetider för utredning och då vi tror på att tröskeln till utredning och behandling ska vara låg, har vi gjort det enkelt att komma i kontakt med en specialist via vårt kontaktformulär.

ADHD-utredning i Stockholm

Vi erbjuder neuropsykiatrisk utredning på vår mottagning i Stockholm. Här kan du träffa legitimerad psykolog och läkare för att påbörja din utredning. Vi kan också göra delar av utredningen digitalt om det passar dig bättre. Vi gör det svåra lättare.

ADHD-utredning online och i andra städer

Om du bor i andra städer i Sverige så har vi möjlighet att genomföra hela eller delar av utredningen digitalt för att underlätta för dig. Upplägget beror lite på vilka behov du har. Hör gärna av dig till oss så försöker vi anpassa utredningen efter dina behov.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


12 vanliga frågor och svar om ADHD-utredning

Vad är ADHD?

ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder och är en neuropsykiatrisk diagnos. Det är en livslång tillstånd som oftast påverkar koncentration, hyperaktivitet och impulsivitet. Läs mer hos Vårdguiden.

Hur går en ADHD-utredning till?

En ADHD-utredning innefattar ofta en kombination av medicinsk utvärdering, psykologiska tester och intervjuer. Processen görs av specialiserade läkare och psykologer för att fastställa en korrekt diagnos.

Vilka är de vanligaste symptomen på ADHD?

De vanligaste symptomen inkluderar koncentrationssvårigheter, impulsivitet, överaktivitet och oförmåga att slutföra uppgifter. Därför kan det vara svårt att fokusera på en sak i taget, man kan missa detaljer och glömma saker.

Vilka behandlingsalternativ finns det?

Behandlingen av ADHD kan inkludera medicinering, kognitiv beteendeterapi anpassad för ADHD eller en kombination av båda. Målet är att minska symptomen och förbättra livskvaliteten.

Hur lång tid tar det att få en ADHD-diagnos?

Tiden det tar att få en ADHD-diagnos kan variera. Men oftast tar det 4-6 veckor från första besöket hos läkaren till den slutgiltiga diagnosen, beroende på väntetider och utredningens omfattning.

Hur mycket kostar en ADHD-utredning?

Kostnaden för en ADHD-utredning är 29 950 kr.

Kan vuxna få ADHD?

Ja, ADHD finns i alla åldrar. Ibland missas symptomen i barndom men de kan bli tydligare när ansvar och krav ökar i vuxen ålder.

Vart kan jag få hjälp med en ADHD-utredning?

Du kan få hjälp i person på vår mottagning i Stockholm eller Göteborg. Vi kan också göra vissa delar digitalt via video om det passar dig bättre.

Behöver man en remiss för en ADHD-utredning?

Om du söker en utredning via den offentliga vården så behövs en remiss via din vårdcentral. I den privata vården behövs ingen remiss och här är väntetiderna ofta kortare.

Är resultatet av en ADHD-utredning konfidentiellt?

Ja, all information som samlas in under utredningen är konfidentiell och omfattas av sekretess enligt patientdatalagen.

Är det annorlunda att vara kvinna och få en ADHD-diagnos?

Flickor och kvinnor är ofta underdiagnostiserade. Hormoner och självkänsla kan också påverkas på andra sätt och det gäller att få rätt hjälp.

Jag har mycket ångest och känner mig nedstämd, kan ni hjälpa mig med det också?

Vi gör en bedömning av olika symptom med rekommendationer för behandling om du lider av samsjuklighet med andra tillstånd.

Vad finns det för behandling för ADHD?

Efter en diagnostisering kan det vara dags att inleda en behandling. Därför vill vi även ge dig en översikt av stegen som ingår i behandlingen av ADHD.

Steg 1: Diagnostisering

Först och främst är det viktigt att få en korrekt diagnos. En utvärdering utförs oftast av en psykiatriker eller psykolog.

Steg 2: Läkemedelsbehandling

Läkemedelsbehandling kan inkludera stimulerande läkemedel eller icke-stimulerande. Varje individ är unik, kan det ta tid att finna rätt dos och typ av medicin, och mediciner fungerar inte för alla.

Steg 3: Kognitiv beteendeterapi anpassad för ADHD

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en vanlig metod som kan hjälpa dig att hantera dina symptom och förbättra ditt dagliga liv.

Steg 4: Livsstilsförändringar

  • Regelbunden motion
  • Sömnhygien
  • Strukturerad kost

Livsstilsförändringar kan göra en stor skillnad för hur du hanterar dina symptom.

Steg 5: Stödsystem

Ett bra stödsystem kan göra underverk för din mentala hälsa. Därför kan familj, vänner och supportgrupper ge dig den extra push du behöver.

Steg 6: Uppföljning och justering

Efter att ha inlett behandlingen, är det viktigt med regelbunden uppföljning med din vårdgivare för att se om justeringar behöver göras.

Då det ofta kan verka skrämmande eller utmanande att inleda en ADHD-utredning kan det bästa steget i rätt riktning vara att bara ta ett första samtal med en psykolog. Därför erbjuder vi kostnadsfria bedömningssamtal med våra psykologer. Alltså kan du boka ett samtal bara för att känna hur det känns, allt för att göra det svåra lättare.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

ellen lindgren leg. psykolog

Skrivet av Ellen Lindgren

Ellen är leg. psykolog och har erfarenhet främst inom kliniskt psykologi där hon arbetat med olika tillstånd som stress, ångest, depression, sömnproblem, kriser och trauma inom primärvård och psykiatri. Hon har också arbetat med forskning när hon studerat i USA och med affektiv sjukdom och sömnproblem vid Karolinska Institutet.