Hem / Lavendla Terapi / Personlig utveckling

Ibland kan vi känna att vi står still eller blir nyfikna på att utforska mer av vår potential. Oavsett vad din motivation är hjälper vi dig utvecklas!

Det är aldrig för sent att växa

Vi lever i en tid då personlig utveckling och mental tillväxt har blivit centralt i mångas liv. Oavsett ålder eller livssituation är chansen stor att du är intresserad av att förstå dig själv bättre och nå din fulla potential.

I den här artikeln kommer vi att utforska begreppet personlig utveckling, olika terapiformer och hur du kan ta steget att utvecklas vidare – både med stöd av en psykolog, en terapeut eller en coach.

Den psykologiska bakgrunden: mental träning som vetenskap

Mental träning handlar om att använda psykologiska metoder och tekniker för att förbättra ens mentala färdigheter. Den har sina rötter i kognitiv beteendeterapi (KBT), vilken är en effektiv behandlingsform för många psykologiska åkommor.

Utveckling genom mental träning har länge använts av entreprenörer och atleter, men du behöver inte ha ambitioner på elitnivå för att dra nytta av mental träning.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter

Är det dags att ta steget?

Om du känner dig fast, omotiverad eller bara känner att du inte lever upp till din fulla potential, kan det vara dags att överväga personlig utveckling som en investering i dig själv. Kanske har du redan fått upp ögonen för det genom influencers i sociala medier eller vänner som utvecklats positivt? Som sagt, du behöver inte vara elitidrottare för att vilja nå nästa nivå.

Exempel på olika terapiformer och coaching

 • KBT i Utveckling: En metod som fokuserar på att ändra destruktiva tankemönster och beteenden.
 • Psykosyntesterapi: Här är Viljan och Behoven i centrum. Man tar reda på vilka viljor som finns och får verktyg att ´bli den du är´.
 • Life Coaching: Hjälper individer att identifiera och uppnå personliga mål.
 • Stress Coach: Specialiserar sig på stresshantering och arbetslivsbalans.

Oavsett hur din situation ser ut kan dessa former av stöd erbjuda olika verktyg och strategier som kan anpassas för just dig. De kan hjälpa dig att bli mer medveten om dina styrkor och svagheter och därmed förbättra din livskvalitet.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Fördelarna med professionell hjälp

Att ta steget att prata med en professionell coach, terapeut eller psykolog kan göra en enorm skillnad i ditt liv. Då det kan hjälpa dig att se dina problem eller utmaningar från en ny vinkel, kan det även erbjuda praktiska lösningar som du kanske inte hade tänkt på själv.

Många tror att terapi endast är för dem som lider av psykiska sjukdomar men det är långt ifrån sanningen. Terapi och coaching kan vara extremt fördelaktigt även för personer som helt enkelt söker stöd eller vägledning i livet.

Om du är redo är vi det

När du känner att det är dags att investera i din personliga utveckling har vi kvalificerade terapeuter och psykologer som kan hjälpa dig på din resa. Då terapi är konfidentiellt kan du känna dig trygg med att du får utvecklas på dina villkor. Vår kärnprincip är att göra det svåra lättare för dig.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


10 vanliga frågor om personlig utveckling och coaching

Vad är personlig utveckling?

Personlig utveckling är en kontinuerlig process där du strävar efter att förbättra dig själv genom olika metoder som självmedvetenhet, utbildning och erfarenhet. Det kan inkludera allt från att sätta upp mål och arbeta mot dem, till att arbeta med din självkänsla och kommunikationsförmåga.

Hur skiljer sig mental träning från personlig utveckling?

Mental träning fokuserar på att utveckla mentala färdigheter som koncentration, självkontroll och mentalt välbefinnande. Personlig utveckling är en bredare kategori som även kan inkludera fysisk hälsa, karriär och sociala relationer.

Vad gör en livscoach?

En livscoach arbetar med dig för att hjälpa dig identifiera och uppnå dina personliga och professionella mål. De kan också hjälpa dig med strategier för att hantera stress och andra mentala utmaningar.

Är mental träning vetenskapligt bevisat?

Ja, mental träning har stöd i vetenskaplig forskning och används ofta inom idrott, företagsledning och psykoterapi för att förbättra prestanda och välbefinnande.

Hur kan jag börja med personlig utveckling?

För att starta din resa mot personlig utveckling, börja med att identifiera dina mål och sätt upp en handlingsplan. Det kan vara hjälpsamt att tala med en coach, terapeut eller psykolog för att få vägledning och stöd.

Vilka verktyg finns det för mental träning?

Några vanliga verktyg inkluderar meditation, mindfulness, visualisering och positivt tänkande. Dessa metoder kan hjälpa dig att öka din fokus och minska stress.

 Är online-coaching effektiv?

Online-coaching har visat sig vara en effektiv metod för personlig utveckling och det erbjuder fördelen av flexibilitet och bekvämlighet. Dock kan det vara viktigt att säkerställa att din coach är kvalificerad och certifierad om du inte anlitar en coach genom Lavendla.

Kan mental träning hjälpa mig med ångest?

Mental träning kan vara ett effektivt sätt att hantera ångest genom att lära dig tekniker för avslappning och stresshantering. Men för allvarliga fall bör du söka professionell hjälp eller ringa 112.

Hur lång tid tar det att se resultat från personlig utveckling?

Resultaten varierar från person till person och beror på en rad faktorer, inklusive ditt engagemang och de specifika målen. Personlig utveckling är en pågående process och det kan ta tid att se märkbara förändringar.

Vad kostar en session med en livscoach eller psykolog?

Kostnaden för en session kan variera beroende på coachens eller psykologens erfarenhet, och om sessionen är online eller på plats. Det är alltid bra att diskutera priset och eventuella paketlösningar i förväg.

Påverkar ens personliga utveckling andra personer?

Många som gör en personlig utveckling, där man fått större kännedom om sig själv, upptäcker att det påverkar relationerna till andra personer på ett positivt sätt. När du lär känna dig själv bättre blir du mer tydlig i din vilja. Det kan påverka relationerna positivt genom att du förstår andra bättre och de, i sin tur, förstår dig bättre. Under förändringsprocessen kan det dock uppstå viss förvirring av omgivningen. Kanske känner en del personer inte igen dig eftersom du inte ´är som förut´? Många klienter vittnar om att de i slutänden är glada över den investering de gjort i sig själva då deras relationer förbättrats.

Så får du hjälp med din personliga utveckling steg för steg

Att sträva efter sin fulla potential är en resa som kräver engagemang, arbete och mentalt fokus. Därför har vi tagit fram en steg-för-steg guide som inkluderar element av mental träning och coachning för att hjälpa dig börja din resa.

 • Steg 1: Självreflektion
  Syfte: Förstå dina styrkor, svagheter, och mål.
  Handlingsplan: Använd verktyg som SWOT-analys eller journaling för att identifiera dina kärnvärden och ambitioner. Kartlägga vad du innehåller och varför du blivit den du är.
 • Steg 2: Målsättning
  Syfte: Fastställ klara och mätbara mål.
  Handlingsplan: Använd S.M.A.R.T-kriterier eller annan kartläggning för att definiera dina mål.
 • Steg 3: Schemaläggning
  Syfte: Att skapa en realistisk och genomförbar plan.
  Handlingsplan: Använd kalendrar och planeringsverktyg för att prioritera tid för att arbeta med dina mål. Få andra övningar som kan fokusera mer på känslor och kropp beroende på vad du behöver öva mer på.
 • Steg 4: Mental eller Känslomässig Träning
  Syfte: Förbättra ditt mentala och känslomässiga tillstånd och fokus.
  Handlingsplan: Ta hjälp av tekniker som meditation, mindfulness, och visualisering.
 • Steg 5: Coachning/Terapi
  Syfte: Få extern insikt och håll dig ansvarig.
  Handlingsplan: Anlita en professionell coach, terapeut eller mentor som kan guida dig. Du får övningar i terapirummet som du sedan kan öva på mellan sessionerna.
 • Steg 6: Övervakning och uppföljning
  Syfte: Se till att du är på rätt spår.
  Handlingsplan: Regelbundna utvärderingar och justeringar av din plan.
 • Steg 7: Feedback och justering
  Syfte: Förstå effekterna av dina ansträngningar och gör nödvändiga justeringar.
  Handlingsplan: Be om feedback från betrodda källor och gör justeringar i din plan därefter.
 • Steg 8:  Belöning och Erkännande
  Syfte: Fira dina framsteg.
  Handlingsplan: Sätt upp mindre delmål och belöna dig själv när du uppnår dem.

“Är personlig utveckling för mig?”

Att arbeta med personlig utveckling kan vara utmanande men extremt givande. Istället för att ha svårt att hantera stress eller känslor på egen hand, kan du träna dig mentalt med professionell hjälp. På vår plattform kan du enkelt komma i kontakt med terapeuter, coacher eller psykologer som kan stötta dig på din resa och göra det svåra utvecklande.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Mer artiklar inom terapi

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.