Hem / Lavendla Terapi / Doula

I vissa skeden i livet söker vi stöd vi kanske inte kan få hos vänner och familj, eller hos terapeuter och psykologer. Vi söker något mittemellan — en doula.

Vad gör en doula?

En sk. Doula är en person som finns som stöd vid olika tillfällen i livet då andra runt dig kanske har svårt att stödja dig. T.ex. då man ska föda barn eller då man ska dö. Det är tider i livet som är både utmanande och livsomvälvande.

För många kan dessa händelser vara en källa till ångest, depression eller sömnproblem. Men det finns professionell hjälp att få, en doula är en person som närvarar för stöd och tröst.

I den här artikeln berättar vi hur en doula kan vara till hjälp i olika skeden av livet.

Vad är en doula och vilken roll spelar de?

En doula är en person som är utbildad för att ge emotionellt, informativt och fysiskt stöd under olika livshändelser. Det vanligaste sammanhanget är förlossning men de kan också hjälpa till vid dödsfall. De fungerar inte som en terapeut eller psykolog utan som ett komplement till den vård och behandling som redan ges.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter

Hjälpområden

Blivande föräldrar kan uppleva allt från förväntan till ångest inför förlossningen. En professionell och utbildad doula kan vara där för att erbjuda olika former av stöd:

  • Emotionellt stöd: Erbjuda lugn och trygghet genom hela förlossningsprocessen.
  • Fysiskt stöd: Tekniker för smärtlindring, andning och positioner.
  • Informativt stöd: Förbereda föräldrar om vad de kan förvänta sig under och efter förlossningen.

Vissa är även utbildade för att hjälpa individer och deras anhöriga att navigera genom dödsprocessen med värdighet och omsorg. De stöttar, vägleder och kommunicerar in i det sista.

Ta ett inledande samtal

Livet kommer med sina utmaningar och ibland behöver vi det där lilla extra stödet för att göra det svåra lättare. Oavsett om du står inför förlossning eller går igenom en sorglig period i livet, kan en doula vara en ovärderlig källa till stöd och tröst.

Om du känner att detta är något som skulle kunna vara till hjälp för dig, tveka inte att ta det första steget och boka en session via vår webbplats.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


8 vanliga frågor om doulor

Vad är en doula?

En doula är en person som erbjuder emotionellt, socialt och fysiskt stöd under graviditet, förlossning och ibland även vid livets slut. Målet är att göra den svåra processen lättare och mer komfortabel för alla inblandade.

Hur kan en doula hjälpa under förlossningen?

Under förlossningen ger doulans närvaro en känsla av trygghet och lugn. De kan erbjuda andnings- och avslappningstekniker, positioneringsråd och andra metoder för smärtlindring.

Finns det doulor som specialiserar sig på palliativ vård?

Ja, de specialiserar sig på att stödja personer i livets slutskede. Deras roll är liknande men fokuserar på att lindra emotionell och fysiskt obehag vid livets slut. De kan också hjälpa dig med andra saker så som att sortera dina saker, skriva brev eller städa.

Vad skiljer en doula från en barnmorska?

Medan en barnmorska har medicinsk utbildning och ansvarar för mödrar och barns fysiska hälsa, fokuserar en doula på emotionellt och psykologiskt stöd. De utför inte medicinska ingrepp och fattar ej heller medicinska beslut.

Hur hittar jag en doula?

Du kan hitta en doula här på Lavendla. Boka en kort session idag för att se om det passar dina behov och önskemål.

Är doulans tjänster dyra?

Kostnaden för en doula varierar beroende på erfarenhet, tjänster och plats. Du har alltid möjlighet att diskutera priset för mer information.

Vilken utbildning krävs för att bli en doula?

Det finns ingen strikt utbildningsväg för att bli en doula. Många genomgår dock certifieringsprogram och tar kurser i ämnen som anatomi, förlossningstekniker och kommunikation men även sorgebearbetning.

Kan en doula hjälpa online eller måste det vara på plats?

Både och. Många doulor erbjuder online-tjänster, vilket kan vara särskilt värdefullt om du bor i ett område med begränsad tillgång. Online-stöd kan dock vara mindre effektivt än fysisk närvaro, beroende på dina specifika behov

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Mer artiklar inom terapi

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.