Hem / Lavendla Terapi / Beroende

En av de största utmaningarna vi möter som människor är att bryta ett beteende. När ett destruktivt beteende utvecklas till ett beroende kan vi behöva hjälp.

Vad är ett beroende?

Varje person som kämpar mot missbruk eller lever i en relation med någon som gör det vet hur det kan kännas som en osynlig boja. Även om du själv inte upplever ett beroende, kan det vara lika utmanande att vara anhörig eller medberoende.

Ett beroende kan påverka en persons beteende så mycket att de kompromissar bort sin personlighet. Men det finns hjälp att få.

Läs mer här om olika typer av beroende som exempelvis spelberoende, sexmissbruk, shoppingberoende och dataspelsberoende.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter

Missbruk eller beroende? En viktig skillnad

Om du eller någon du känner brottas med dessa frågor är det viktigt att komma ihåg att du inte är ensam. Enligt Socialstyrelsen påverkas cirka 20% av den vuxna befolkningen i Sverige direkt eller indirekt av missbruk eller beroende.

Hitta hjälp: Terapiformer och stöd

Många former av samtalsterapi som KBT för beroende, har visat sig vara effektiva för att behandla både missbruk och beroende. Andra former av stöd, som anhörigstöd för missbruk, kan vara oumbärliga för de som lever i närheten av någon som lider av dessa problem. Även om vi inte tampas med ett beroende själva kanske vi fortfarande behöver hjälp att hantera tankar och känslor inför någon som gör det.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Från samtal till förståelse och förändring

Samtalsterapi är ofta det första steget i sökandet efter hjälp. Genom att arbeta med en psykolog eller terapeut kan du börja förstå dina symptom och utlösande faktorer, vilket är avgörande för långsiktig förändring.

När professionell hjälp är oundviklig

Om du upplever tecken på missbruk eller beroende som påverkar ditt liv eller arbete är det av största vikt att du söker professionell hjälp. Det finns många utbildningar inom missbruk och beroende som vårdgivare genomgår för att kunna ge bästa möjliga stöd och behandling.

Det är aldrig för sent att bryta sig fri från missbruk eller beroende. Det finns hjälp att få och stödet är bara ett klick bort. Så om du eller någon du älskar kämpar med dessa frågor, tveka inte att söka professionell hjälp.

Det första steget till förändring

Boka en 45-minuters session med en kvalificerad coach, terapeut eller psykolog idag via vårt bokningsformulär på hemsidan. Om tiden inte är rätt just nu, kom ihåg att det alltid finns en möjlighet att komma tillbaka när du är redo att göra en förändring. Tillsammans gör vi det svåra lättare.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


14 vanliga frågor och svar om beroende missbruk

Vad är beroende?

Beroende är ett komplext psykologiskt tillstånd där individen känner en oförmåga att sluta använda en substans eller utföra en viss aktivitet, trots negativa konsekvenser.

Hur skiljer sig beroende från missbruk?

Missbruk är oftast det inledande stadiet, där vi överdriver ett beteende eller en konsumtion men fortfarande har en viss kontroll. Beroende tyder på ett djupare problem, ofta med fysiska eller psykologiska symptom, om vi försöker bryta beteendet.

Är beroende en sjukdom?

Ja, beroende betraktas som en hjärnsjukdom eftersom det påverkar hjärnans belöningssystem och beslutsfattande.

Kan beroende botas?

Beroende kan behandlas, men det kräver ofta långvarig vård och stöd. Det är en ständig kamp, men förbättring är möjlig.

Vilka är tecknen på att jag kan vara beroende?

Tecknen kan vara saker som ökad tolerans för ett ämne, abstinens när vi bryter ett beteende, eller en känsla av att vi inte själva har förmåga att styra det egna beteendet.

Vilka är riskerna med beroende?

De potentiella riskerna är allt ifrån problem med vår fysiska och psykiska hälsa, arbetslöshet och förlorade relationer.

Hur kan jag hjälpa en vän som är beroende?

Det första steget är att erbjuda ditt stöd. Uppmuntra dem att söka professionell hjälp och stå vid deras sida under behandlingen.

Vilka behandlingsalternativ finns?

Det finns flera olika typer av behandlingar som medicinering, terapi och stödgrupper, så som 12-stegsprogrammet.

Hur lång tid tar det att bli fri från ett beroende?

Det varierar från person till person. Vissa kan behöva några månader medan andra kan behöva år av kontinuerlig vård.

Är återfall vanligt?

Ja, återfall är en del av återhämtningsprocessen för många. Det viktigaste är att inte ge upp.

Vad kan jag göra om jag återfaller?

Sök hjälp omedelbart. Återfall är inte ett tecken på misslyckande men det är viktigt att agera snabbt för att komma tillbaka på rätt spår.

Vilka resurser finns tillgängliga?

Utöver våra professionella terapeuter och psykologer finns det många webbplatser, böcker, och stödgrupper som kan erbjuda ytterligare information och stöd.

Kan jag behandlas online?

Ja, flera av våra terapeuter och psykologer erbjuder stödsamtal via till exempel videomöte.

Hur viktigt är stödsystemet runt en person med beroende?

Ett stödsystem är oftast avgörande för en framgångsrik återhämtning. Det inkluderar inte bara professionell hjälp som terapeuter och läkare, utan även familj och vänner som ger emotionellt och praktiskt stöd. Ett bra stödsystem kan bidra till att minska risken för återfall och hjälpa den drabbade att upprätthålla en sundare livsstil.

Beroendebehandlingens steg till ökad livskvalitet

En behandling av ett beroende eller missbruk skiljer sig från person till person även om de ofta följer en liknande form. För att du ska få en förståelse för hur professionell hjälp för att bryta ett destruktivt beteende kan se ut, har vi listat exempel på de olika faserna.

 1. Utvärdering och diagnos
  Första steget är ofta att göra en grundlig utvärdering och diagnostisering av ens beroende. Det inkluderar medicinsk och psykologisk utvärdering.
 2. Eventuell avgiftning eller avhållsamhet
  För vissa typer av beroenden, såsom alkohol eller opioider, kan en avgiftning vara nödvändig. Detta sker under medicinsk övervakning.
 3. Behandlingsplanering
  En individuell behandlingsplan skapas, som ofta inkluderar olika behandlingsmetoder som psykoterapi, läkemedelsbehandling och ibland även självhjälpsgrupper.
 4. Psykoterapeutisk behandling
  Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en vanlig metod, men andra tillvägagångssätt som psykodynamisk terapi eller familjeterapi kan också användas.
 5. Uppföljning och Underhåll
  Långtidsbehandling och uppföljning är ofta nödvändiga för att förhindra återfall. Det kan inkludera regelbundna möten med vårdgivare och fortsatt deltagande i stödgrupper.
 6. Återfallsförebyggande
  Färdigheter och strategier för att hantera frestelser och svårigheter som kan leda till återfall är en kritisk del av långsiktig återhämtning.
 7. Livsstilsförändringar
  Förändringar i livsstil, inklusive arbete, fritid och relationer, är ofta nödvändiga för att stödja en långsiktig återhämtning.
Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.