Hem / Lavendla Terapi / Beroende / Spelberoende

Har du problem med att du spelar om pengar? Påverkar det din ekonomi, arbete eller relationer? Sök hjälp om du eller någon närstående har det så. Det finns bra stöd och hjälp att få.

Vad är spelberoende?

Spelberoende eller spelmissbruk är en beroendesjukdom där en person har svårt att kontrollera sitt spelande. Beteendet leder ofta till svåra konsekvenser för den som är drabbats och man kan ha försökt sluta utan framgång, även om man fått konsekvenser som går ut över ekonomi, relationer och arbete. Det kan ofta finnas ett mönster där man vinner pengar som man sedan förlorar och sedan försöker man vinna tillbaka dem. Man kan låna pengar och försätta sig i skulder. Spelberoende är en psykiatrisk diagnos och ett allvarligt problem men det finns hjälp.

Fakta om spelberoende

I Sverige har cirka två procent av befolkningen mellan 16-84 år ett spelberoende. Det finns ytterligare andra som har ett riskspelande men som kanske inte utvecklat ett beroende. De flesta som har spelproblem är män, de utgör tre fjärdedelar av alla drabbade, och vanligast är det bland män i gruppen 18-24 år.

Det är vanligt att man har annan psykisk ohälsa om man har spelberoende. Man kan ha problem med missbruk av alkohol och droger. Det är också vanligt med ångest och depression. Underliggande ADHD, personlighetsproblem eller tvångssyndrom kan också orsaka problemen. Om man mår väldigt dåligt av sitt spelande så är det viktigt att söka hjälp.

Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.

Ellen Lindgren, leg. psykolog

Möt våra terapeuter

Hur blir man spelberoende?

Spelberoende har många olika orsaker som samvarierar. Genetik, miljö och sociala faktorer i samhället påverkar utvecklingen. Spelberoende är en sjukdom där hjärnans belöningssystem påverkas och det kan leda till att problemet fortsätter.

Ibland kan det vara neuropsykiatrisk problematik med impulskontrollproblem som vid adhd som ligger bakom beteendet. Man kan också spela för att dämpa annan psykisk ohälsa som oro, stress eller nedstämdhet. Har man ett missbruk av alkohol och droger så kan risken också öka för att man utvecklar ett spelmissbruk.

Många som har ett spelberoende kan känna skam och isolera sig. Det är då viktigt att man söker hjälp och stöd. Du är inte ensam.

Hjälp vid spelberoende

Om man funderar på om man har ett spelberoende eller är i risk för att utveckla ett så är det viktigt att söka hjälp. Problemen kan annars utvecklas och bli ännu värre över tid.

Spelberoende symptom

Spelberoende är ett problem som kan leda till känslor av obehag och rastlöshet när man inte får spela. För att uppnå spänning så kan man öka sina insatser och satsa mer pengar. Man kan också förlora pengar och försöka vinna tillbaka dem, och då förlora mer. Man kan ha försökt sluta utan att det har gått. Spelandet kan också ge konsekvenser så att man inte tar ansvar för arbete, studier och familjeliv. Man kan också försätta sig själv i ekonomiska skulder och förlita sig på andra för ekonomiskt stöd. För att dölja det från andra kan man ljuga om sitt problem, precis som man kan göra vid andra beroenden.

Om man känner igen sig i dessa symptom är det viktigt att söka hjälp för att problem inte ska bli värre. Det finns hjälp att få.

Hur vet man om man är spelberoende?

Om man funderar på om man är spelberoende så kan man göra ett självtest på Stödlinjen för spelberoendes hemsida.

Behandling för spelberoende

Den psykologiska behandling som främst rekommenderas vid spelberoende är Kognitiv beteendeterapi (KBT) men man kan också behöva mer hjälp av olika stödgrupper och ibland medicinsk behandling. Motiverande samtal i samband med KBT kan bidra till att man ökar sin förståelse för sig själv och varför problemen utvecklades. I KBT får man verktyg för att ändra sina negativa tankemönster och beteenden som är förknippade med spelandet samt arbete med återfallsprevention. Om man själv eller någon man känner har problem med spelande är det viktigt att söka hjälp.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Behandling med KBT online

Det går också bra att få behandling för spelberoende online. Beroendecentrum, som är en mottagning för personer beroendeproblematik, har en behandling online som man kan söka oavsett vart man bor i Sverige. Du kan läsa mer om behandlingen för spelberoende online här.

Om du behöver mer stöd för spelberoende

Vid spelberoende kan andra familjemedlemmar också drabbas. Det finns stöd för anhöriga och barn till de som har ett beroende och Socialtjänsten kan i dessa fall hjälpa till. Kontakta din kommun för att se vad det finns för stöd där du bor.

Från samtal till förståelse och förändring

Samtalsterapi är ofta det första steget i sökandet efter hjälp. Genom att arbeta med en psykolog eller terapeut kan du börja förstå dina symptom och utlösande faktorer, vilket är avgörande för långsiktig förändring.

När professionell hjälp är oundviklig

Om du upplever tecken på missbruk eller beroende som påverkar ditt liv eller arbete är det av största vikt att du söker professionell hjälp. Det är aldrig för sent att bryta sig fri från missbruk eller beroende. Det finns hjälp att få och stödet är bara ett klick bort. Så om du eller någon du älskar kämpar med dessa frågor, tveka inte att söka professionell hjälp.

Det första steget till förändring

Boka en 20- eller 45-minuters session med en kvalificerad coach, terapeut eller psykolog idag via vårt bokningsformulär på hemsidan. Om tiden inte är rätt just nu, kom ihåg att det alltid finns en möjlighet att komma tillbaka när du är redo att göra en förändring. Tillsammans gör vi det svåra lättare.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


12 vanliga frågor och svar spelberoende

Vad är spelberoende?

Spelberoende är ett komplext psykologiskt tillstånd där individen känner en oförmåga att sluta spela, trots negativa konsekvenser.

Hur skiljer sig beroende från missbruk?

Missbruk är oftast det inledande stadiet, där vi överdriver ett beteende eller en konsumtion men fortfarande har en viss kontroll. Beroende tyder på ett svårare problem, ofta med fysiska eller psykologiska symptom, om man försöker bryta beteendet.

Är beroende en sjukdom?

Ja, beroende betraktas som en hjärnsjukdom eftersom det påverkar hjärnans belöningssystem och beslutsfattande.

Kan beroende botas?

Beroende kan behandlas, men det kräver ofta långvarig vård och stöd. Det går att bli fri från beroende av spel.

Vilka är tecknen på att jag kan vara spelberoende?

Tecknen kan vara saker som att man satsar högre summor för att få en kick, att man lånar pengar av andra för att spela och att man försätter sig i ekonomiska svårigheter samt har svårt att klara av vardagen.

Vilka är riskerna med spelberoende?

De potentiella riskerna är allt ifrån problem med stora skulder till sämre fysiska och psykiska hälsa, arbetslöshet och förlorade relationer.

Hur kan jag hjälpa en vän som är spelberoende?

Det första steget är att erbjuda ditt stöd. Uppmuntra dem att söka professionell hjälp och stå vid deras sida under behandlingen.

Vilka behandlingsalternativ finns?

Det finns flera olika typer av behandlingar som Kognititv beteendeterapi (KBT), motiverande samtal och stödgrupper.

Hur lång tid tar det att bli fri från ett spelberoende?

Det varierar från person till person. Vissa kan behöva några månader medan andra kan behöva år av kontinuerlig vård.

Är återfall vanligt?

Ja, återfall är en del av återhämtningsprocessen för många. Det viktigaste är att inte ge upp. Om man återfallit är det viktigt att söka hjälp så fort det går för att komma tillbaka på rätt spår.

Kan jag behandlas online?

Ja, flera av våra terapeuter och psykologer erbjuder stödsamtal via till exempel videomöte. Det går också att söka hjälp online hos Beroendecentrum.

Hur viktigt är stödsystemet runt en person med beroende?

Ett stödsystem är oftast avgörande för en framgångsrik återhämtning. Det inkluderar inte bara professionell hjälp som terapeuter och läkare, utan även familj och vänner som ger emotionellt och praktiskt stöd. Ett bra stödsystem kan bidra till att minska risken för återfall och hjälpa den drabbade att upprätthålla en sundare livsstil.

Beroendebehandlingens steg till ökad livskvalitet

En behandling av ett beroende eller missbruk skiljer sig från person till person även om de ofta följer en liknande form. För att du ska få en förståelse för hur professionell hjälp för att bryta ett destruktivt beteende kan se ut, har vi listat exempel på de olika faserna.

  1. Utvärdering och diagnos
    Första steget är ofta att göra en grundlig utvärdering och diagnostisering av en legitimerad psykolog eller psykiatriker. .
  2. Behandlingsplanering
    En individuell behandlingsplan skapas, som ofta inkluderar olika behandlingsmetoder som psykoterapi, läkemedelsbehandling och ibland även självhjälpsgrupper.
  3. Psykoterapeutisk behandling
    Kognitiv beteendeterapi (KBT) är den metod som främst rekommenderas. Det innefattar arbete med tankar, känslor och beteenden kopplade till spelandet. Återfallsprevention brukar också vara en del av behandlingen. Det kan även innehålla motiverande samtal.
  4. Uppföljning
    Långtidsbehandling och uppföljning är ofta nödvändiga för att förhindra återfall. Det kan inkludera regelbundna möten med vårdgivare och fortsatt deltagande i stödgrupper.
  5. Livsstilsförändringar
    Förändringar i livsstil, inklusive arbete, fritid och relationer, är ofta nödvändiga för att stödja en långsiktig återhämtning.
Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

ellen lindgren leg. psykolog

Skrivet av Ellen Lindgren

Ellen är leg. psykolog och har erfarenhet främst inom kliniskt psykologi där hon arbetat med olika tillstånd som stress, ångest, depression, sömnproblem, kriser och trauma inom primärvård och psykiatri. Hon har också arbetat med forskning när hon studerat i USA och med affektiv sjukdom och sömnproblem vid Karolinska Institutet.