Hem / Lavendla Juridik / Migrationsrätt / Förlänga uppehållstillstånd

Att förlänga sitt uppehållstillstånd i Sverige kan vara en avgörande process för att fortsatt få bo och arbeta i landet. För att ansökan ska godkännas krävs att du uppfyller vissa krav och lämnar in all nödvändig dokumentation i tid. Här går vi igenom hur du förlänger ditt uppehållstillstånd, viktiga regler och vad du ska tänka på.

Hur fungerar förlängning av uppehållstillstånd?

När ett tidsbegränsat uppehållstillstånd löper ut måste en ny ansökan om förlängning lämnas in till Migrationsverket. Ansökan ska ske innan det nuvarande tillståndet går ut, annars kan det påverka din rätt att stanna kvar i Sverige.

Migrationsverket bedömer varje ansökan individuellt och tar hänsyn till anledningen till varför du fått tillståndet från början. Det kan vara på grund av arbete, familjeanknytning, asyl eller studier. För att få en förlängning behöver du fortsatt uppfylla villkoren för din ursprungliga vistelsegrund.

Superbra och trevlig kontakt. Bra service och bemötande. Rekommenderar verkligen det varmaste

Kerstin Irene Malmgren

Våra jurister

Lavendlas jurister är experter inom en mängd olika områden. Välj den jurist som passar just dig eller visa alla här.

Vilka krav måste uppfyllas?

För att få ditt uppehållstillstånd förlängt måste du visa att du fortfarande har skäl att stanna i Sverige. Kraven varierar beroende på vilket typ av tillstånd du har:

  • Arbetstillstånd: Du måste kunna visa att du fortsatt är anställd, att anställningen uppfyller villkoren i arbetsrätten och att du haft rätt lön och försäkringar.
  • Familjeanknytning: Om du har uppehållstillstånd på grund av anknytning till en partner eller familjemedlem, måste relationen fortfarande vara giltig och uppfylla Migrationsverkets krav.
  • Asyl: Om du fått skydd i Sverige och vill förlänga ditt uppehållstillstånd måste du kunna visa att du fortfarande har skyddsbehov.
  • Studier: Studenter måste visa att de fortsatt är inskrivna på sin utbildning och har tillräckliga medel för sin försörjning.

Vi kan hjälpa dig

Fyll i formuläret så återkommer vi kostnadsfritt så snart som möjligt.

Joachim är en av våra jurister som du kan komma i kontakt med.

Hur ansöker man om förlängning?

Ansökan görs digitalt via Migrationsverkets e-tjänst eller genom att skicka in en pappersansökan. Följande handlingar kan behövas beroende på din situation:

  • Kopia på pass
  • Anställningsavtal eller intyg från arbetsgivaren
  • Familjebevis om du ansöker på grund av anknytning
  • Intyg från skola eller universitet om du är student
  • Ekonomiska handlingar som bevisar försörjningsförmåga

Migrationsverket handlägger din ansökan och kan vid behov begära in ytterligare uppgifter. Handläggningstiden varierar men kan ta flera månader.

Vad händer om förlängningen nekas?

Om din ansökan om förlängning avslås kan du överklaga beslutet till migrationsdomstolen. Du måste då lämna in en skriftlig överklagan där du förklarar varför beslutet bör ändras. Under tiden du väntar på beslut har du i många fall rätt att stanna i Sverige, beroende på din situation.

8 vanliga frågor och svar om förlänga uppehållstillstånd

Hur lång tid tar det att få beslut om förlängning

Handläggningstiderna varierar beroende på vilken typ av tillstånd du ansöker om. Det kan ta från några månader upp till ett år.

Kan jag fortsätta arbeta medan jag väntar på beslut

Om du ansökt om förlängning i tid har du vanligtvis rätt att fortsätta arbeta i Sverige medan Migrationsverket handlägger din ansökan.

Vad händer om jag missar att ansöka i tid

Om du inte ansöker innan ditt nuvarande uppehållstillstånd går ut kan du förlora rätten att vara kvar i Sverige och tvingas lämna landet.

Behöver jag lämna in biometriska uppgifter igen

Ja, om din ansökan beviljas kan du behöva besöka Migrationsverket för att ta nya fingeravtryck och foto till ditt nya uppehållskort.

Vad gör jag om min ansökan avslås

Du har rätt att överklaga beslutet till migrationsdomstolen. En jurist kan hjälpa dig att formulera en stark överklagan.

Kan jag få permanent uppehållstillstånd vid förlängning

I vissa fall kan du ansöka om permanent uppehållstillstånd om du uppfyller kraven, exempelvis om du haft arbetstillstånd i fyra år.

Påverkas mitt uppehållstillstånd om jag byter jobb

Ja, om du har ett arbetstillstånd och byter arbetsgivare måste du oftast ansöka om ett nytt tillstånd.

Behöver jag betala en avgift för att ansöka om förlängning

Ja, vissa typer av ansökningar kräver en avgift. Exakta beloppet beror på vilken typ av uppehållstillstånd du ansöker om.

Skrivet av Linda Ljunggren Syding

Linda är jurist och partneransvarig på Lavendla.