Anita Edvinsson

Anita Edvinssons omdömen

Bakgrund

Ursprungligen kommer jag från Polen, men har bott i Sverige sedan 1980. Jag bodde många år i Ångermanland, men flyttade sedan till Skåne, där min man bodde. På fritiden sjunger jag gärna bossanova i ett band, målar akvareller eller är ute i skog och mark och plockar svamp. Trädgården är också ett mycket stort intresse. En del intressen går i perioder, och jag har just nu en knyppeldyna som ligger oanvänd hemma. Att knyppla är väldigt avkopplande - man kan inte tänka på annat utan är verkligen tvungen att vara i stunden. Jag har tidigare arbetat inom vården sedan 1985, som specialistsjuksköterska inom onkologi och anestesi. Jag arbetar idag även som författare och konsult inom bland annat verksamhetsutveckling och patientsäkerhet.

Min långa erfarenhet av arbete både inom vården och som konsult har gett mig ett lugn och en trygghet i mötet med anhöriga. Jag vågar alltid vara i det som händer. Det uppskattas ofta av anhöriga, då man kan känna att alla reaktioner är okej. Jag har också en organisationsförmåga, där jag både har perspektiv och en helhetssyn, men även blick för detaljer. Det är många småsaker som ska fungera innan och under en begravning.

Därför blev jag rådgivare

När jag slutade arbeta som sjuksköterska efter många år inom vården, kände jag att jag ändå hade mycket mer att ge, och har även vissa bitar av vårdyrket kvar idag. Att arbeta med begravningar hänger ganska nära samman med att möta både svårt sjuka människor och deras anhöriga inom vården. När jag sedan var officiant på min egen fars begravning, kände jag att det här var något som passar mig och som jag vill hålla på med.

Mina bästa råd

  • Kika gärna på hemsidan innan för att ha sett vilka valmöjligheter som finns. Om man inte orkar det, så guidar jag gärna genom möjligheterna.
  • Känn ingen press att ordna allt på en dag. Det finns en given gång och allt har sin tid.
  • Stanna upp i sorgen. Ni måste inte göra allt på en gång. Det är viktigt att även hinna med sig själv.

Språk

Svenska, engelska och polska