Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Autism är en neruopsykiatrisk problematik som innebär att man kan ha svårt socialt och i sin vardag på olika sätt. Här kan man göra ett självtest som ger indikation på om man kan ha autism.
Autismspektrumtillstånd (AST) påverkar hur en person uppfattar och interagerar med sin omgivning. Vanliga tecken kan vara svårigheter i sociala sammanhang, behov av fasta rutiner och intensiva intressen. Man kan också vara känslig för sensoriska intryck som ljus och ljud. Autism kan se olika ut från person till person och innebär både utmaningar och styrkor.
Det här självtestet på autism är inspirerat av kriterier från diagnosmanualen DSM-5 och kan ge en första indikation på om du kan ha autistiska drag. Testet ersätter inte en professionell diagnos, men kan ge insikt om du har symptom på autism som kan innebära att du behöver söka vård. Om testet visar att du har flera drag som stämmer in kan det vara bra att söka vidare stöd.
Om du har symptom på autism som påverkar din vardag eller relationer negativt så kan du överväga att kontakta en psykolog eller läkare för att få en mer djupgående bedömning av dina symptom. Har man symptom på autism så kan man sedan göra en neuropsykiatrisk utredning, vilket kan ge svar på om man har diagnosen autism. På Lavendla har vi erfarna psykologer och läkare som kan hjälpa dig. Vi gör det svåra lättare.
Om du har haft symptom på autism sedan barndom och du känner att dina utmaningar skapar svårigheter i vardagen för dig så kan det vara hjälpsamt att prata med en psykolog för en mer djupgående bedömning. Vi har psykologer på Lavendla som arbetar med bedömning och utredning av neuropsykiatrisk problematik. Boka gärna ett första samtal med oss.
Om du mår väldigt dåligt och har du självmordstankar eller tankar om att skada dig själv, kontakta 112 eller ring akutpsykiatrin.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Ångest är en naturlig känslomässig reaktion på stressande situationer. Det är kroppens sätt att varna dig om en potentiell fara. Det blir problematiskt när det hindrar dig från att leva ett normalt liv.
Hjärtklappning, snabb andning, svettningar och koncentrationssvårigheter är vanliga symtom.
Stress är en reaktion på externa påfrestningar, medan ångest oftast är en intern känsla. Oro är en lättare form av ångest.
Det finns många olika typer av ångest, inklusive generaliserat ångestsyndrom (GAD), social ångest, paniksyndrom och specifika fobier. Varje typ kräver en unik behandlingsmetod och en erfaren terapeut kan hjälpa dig att identifiera och hantera din specifika ångesttyp.
Lyssna, var närvarande och uppmana till professionell hjälp.
Terapi, medicinering och livsstilsförändringar är vanliga metoder för att effektivt behandla ångest.
Mindfulness, fysisk aktivitet och samtalsterapi är alla bra metoder för att lära dig att hantera din ångest.
Obehandlad ångest kan leda till depression och andra psykiska problem.
Hos Lavendla är det terapeuterna och coacherna som själva sätter priset. En terapisession varar normalt i 45 min och kostar mellan 800-1300 kr. Hur många terapisessioner som behövs för sorgbearbetning, personliga utveckling, stresshantering, eller det du behöver hjälp med, bestämmer du i samråd med terapeuten. Vid första tillfället ni träffas brukar det normalt vara inriktat på att lära känna varandra, definiera vilka utmaningar som föreligger för att sen lägga upp en plan för hur ni ska jobba tillsammans för att nå dina mål.
Alla är vi olika och alla hanterar vi ångest annorlunda. Därför är det viktigt att förstå ditt ångestbeteende och bearbeta det så bra som möjligt i samarbete med din terapeut. Däremot kan du redan nu få en uppfattning för hur en behandling av ångest genom samtalsterapi kan se ut. Här är de vanligaste stegen i en ångestbehandling:
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha