Jag är legitimerad psykoterapeut, socionom och uttryckande konstterapeut med vidareutbildning i par- och familjeterapi. Jag arbetar på psykodynamisk och humanistisk grund med inspiration från olika inriktningar såsom kognitiv beteendeterapi (KBT), Acceptance and Committment therapy (ACT), mentaliseringsbaserad terapi (MBT), psykosyntes, medveten närvaro, kognitiv, jungiansk, existentiell, systemisk och affektfokuserad terapi.
ACT handlar om att hitta strategier för att gå mot sina mål trots de svårigheter som hindrar en. Man utgår ifrån ändamålsenlighet, dvs det som fungerar förstärks. Psykologisk flexibilitet är centralt. I kognitiv terapi arbetar man mer med tankarna och de svårigheter som våra tolkningar av verkligheten kan ställa till med. Det psykodynamiska perspektivet ser människan i ljuset av sin historia. Upprepade destruktiva mönster från förr kan sättas i ett nytt sammanhang. Detta möjliggör läkning genom den terapeutiska relationen. Inom den mentaliseringsbaserad terapin pratar man om att ”leka med verkligheten”; träna upp förmågan att se sig själv och sina handlingar ur olika perspektiv. Kunna se sig själv utifrån och andra inifrån. Det mentaliserande inkluderar på så vis att försöka inta metaperspektiv, få syn på saker man tidigare kanhända identifierat sig med. Det affektfokuserade arbetssättet lyfter fram adaptiva och hämmande affekter, dvs känsloinnehåll som hjälper oss eller blockeras. Man arbetar i denna inriktning med att identifiera, observera, verbalisera, reglera och hantera känslor. Den humanistiska traditionen lyfter fram aspekter såsom äkthet, kongruens, personlig växt, intentionalitet, transformation, sanning och självförverkligande. Jungiansk terapi är framtidsorienterad och strävar mot att medvetandegöra det omedvetna. Den fokuserar på individuation; människans utveckling i riktning mot en allt mer integrerad helhet. Detta sätt att se på livet liknar psykosyntesen, där förverkligandet av självet, intuitionen, fantasin, visualiseringar och viljan har en framträdande roll. Även existentiell terapi har sina likheter med dessa traditioner. Det andliga ges utrymme och de stora frågorna i existensen får ta plats. Hur förhålla sig till döden? Vad är meningen med just mitt liv? Vilka hinder ligger i vägen för min livsresa? Vad är min potential?
Ofta inkluderar jag medveten närvaro (mindfulness) i mitt arbete, då det visat sig kunna bidra till ökad acceptans, självtillit, minskad stress, förmåga till känsloreglering och på längre sikt en ökad motståndskraft mot framtida livspåfrestningar. Att vara närvarande i sin andning, sina tankar, känslor och kroppssensationer är en naturlig del liksom att öva uppmärksamhetsträning. Man lär sig att observera det som sker här och nu samtidigt som man avstår strävan att förändra det. Man får också träna upp sin förmåga till medkänsla och självmedkänsla, ha en attityd av icke-dömande och acceptans.
Jag använder utöver ovan nämnda metoder även bildterapi, skrivande, berättande, drömarbete, visualiseringar och andra kreativt gestaltande terapier. Det kan vara hjälpsamt både när man har svårt att finna vägen till orden och när man har en tendens att överintellektualisera. Ofta saknas ord just för våra svåraste upplevelser. Genom kreativa uttryckssätt kan smärtan externaliseras. Den får genom bilden en färg och en form. Man kan på så vis få syn på den utifrån och därefter lättare integrera den igen i förändrad form. Genom kreativt gestaltande integreras också kroppen mer i samtalen, man kommer därigenenom närmare känslorna. Man behöver inga förkunskaper för att använda dessa metoder. Det kan till och med vara en fördel att inte ha det.
Avslutningsvis, jag ser mig själv som en följeslagare på Din resa. Du styr stegen och takten utifrån vad du behöver. Du är expert på ditt liv och jag är expert på förändringsarbete. Jag kan komma med förslag på hur vi tar oss vidare, men det är du som bestämmer om och när. Vårt möte blir autentiskt utifrån de unika personer vi båda är. Som filosofen Martin Buber säger: "Allt verkligt liv är möte" och "Genom det du blir en människa jag".
Om du önskar komma på irl besök så är du välkommen till Lilla torget 4, cirka 500 m från Brunnsparken i centrala Göteborg. Hållplatserna Domkyrkan och Stenpiren är närmast. Önskar du andra besökstider än de bokningsbara, vänligen maila mig så hittar vi en annan tid. Min mail är [email protected]