Arbetsvägran innebär att en anställd utan giltigt skäl vägrar att utföra sina arbetsuppgifter enligt anställningsavtalet. Beroende på situationen kan detta leda till disciplinära åtgärder, uppsägning eller i allvarliga fall avsked.
Vad innebär arbetsvägran?
Arbetsvägran är när en anställd vägrar att utföra sina arbetsuppgifter enligt arbetsgivarens anvisningar. Detta kan få allvarliga konsekvenser, både för den anställde och för arbetsgivaren. I vissa fall kan arbetsvägran utgöra en giltig grund för uppsägning eller till och med avsked, men det finns situationer där den anställde har rätt att neka arbetsuppgifter.
Superbra och trevlig kontakt. Bra service och bemötande. Rekommenderar verkligen det varmaste
Kerstin Irene Malmgren
Våra jurister
Lavendlas jurister är experter inom en mängd olika områden. Välj den jurist som passar just dig eller visa alla här.
När räknas arbetsvägran som saklig grund för uppsägning?
För att en arbetsgivare ska kunna säga upp en anställd på grund av arbetsvägran krävs saklig grund enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Det betyder att arbetsvägran måste vara allvarlig och upprepad eller att den har orsakat betydande skada för arbetsgivaren. Arbetsgivaren bör i första hand försöka lösa konflikten genom dialog och varningar innan en uppsägning kan bli aktuell.
Skillnaden mellan arbetsvägran och rätt att neka arbete
Det är viktigt att skilja på otillåten arbetsvägran och situationer där en anställd har rätt att neka arbete. Exempel på berättigad vägran kan vara:
- Farliga arbetsuppgifter som strider mot arbetsmiljölagen.
- Uppgifter som bryter mot kollektivavtal eller anställningsavtal.
- Arbete som strider mot lagstiftning, till exempel diskriminerande eller olagliga order. Om en anställd vägrar att utföra arbete på felaktiga grunder kan det dock leda till arbetsrättsliga åtgärder.
Vi kan hjälpa dig
Fyll i formuläret så återkommer vi kostnadsfritt så snart som möjligt.

Konsekvenser av arbetsvägran
Om en anställd vägrar att utföra arbetsuppgifter utan giltig anledning kan arbetsgivaren:
Vid grov arbetsvägran, genomföra ett avsked utan uppsägningstid. Arbetsgivaren måste dock alltid följa arbetsrättsliga regler och ge den anställde en chans att förklara sin vägran.
- Utfärda en skriftlig varning.
- Hålla inne lön om arbetet inte utförs.
- Säga upp den anställde på grund av personliga skäl.
8 vanliga frågor och svar om arbetsvägran
Kan jag bli uppsagd direkt om jag vägrar att utföra en arbetsuppgift
Nej, en arbetsgivare måste vanligtvis ge en varning och låta den anställde förklara sig innan en uppsägning kan ske.
Vad ska jag göra om jag anser att en arbetsuppgift är farlig
Du ska meddela din chef och, om nödvändigt, kontakta skyddsombudet på din arbetsplats. Arbetsmiljölagen ger rätt att vägra farliga arbetsuppgifter.
Vad händer om arbetsgivaren ger en olaglig order
Anställda har rätt att neka arbetsuppgifter som bryter mot lagar eller kollektivavtal. Dokumentera ordern och kontakta en facklig representant eller jurist vid behov.
Kan arbetsvägran leda till skadestånd
Om arbetsvägran har orsakat ekonomisk skada för arbetsgivaren kan denne i vissa fall kräva skadestånd, men det är ovanligt.
Hur ska arbetsgivaren agera vid arbetsvägran
Arbetsgivaren bör inleda en dialog, utfärda skriftliga varningar vid behov och säkerställa att arbetsvägran inte beror på missförstånd eller brister i arbetsmiljön.
Vad gäller om en anställd vägrar att arbeta övertid
Om övertid är reglerad i kollektivavtal eller anställningsavtal kan en vägran vara en arbetsrättslig överträdelse.
Kan en arbetsgivare hålla inne lön vid arbetsvägran
Ja, om en anställd inte utför sitt arbete utan giltig anledning kan arbetsgivaren i regel vägra att betala lön för den tid arbetet inte utförts.
Vad är skillnaden mellan uppsägning och avsked vid arbetsvägran
Uppsägning innebär att anställningen avslutas med uppsägningstid, medan avsked sker omedelbart utan lön under uppsägningstiden. Avsked kräver dock att arbetsvägran är grov och uppsåtlig.