Hem / Lavendla Juridik / BRF / Vräkning och Avhysning från Bostadsrätt

Vräkning och avhysning är två olika begrepp men används ofta synonymt. Vräkning är den rättsliga processen där bostadsrättsföreningen får rätt att säga upp en bostadsrättsinnehavare, medan avhysning innebär den faktiska utflytten, ofta med hjälp av Kronofogden.

Vad innebär vräkning och avhysning från en bostadsrätt?

Att bli vräkt eller avhyst från en bostadsrätt är en allvarlig situation som kan uppstå om en bostadsrättsinnehavare inte uppfyller sina skyldigheter gentemot bostadsrättsföreningen. Till skillnad från en hyresrätt där en hyresvärd har rätt att säga upp hyresavtalet vid exempelvis uteblivna betalningar, kan en bostadsrättshavare förverka sin nyttjanderätt och därmed tvingas flytta genom en rättslig process.

Superbra och trevlig kontakt. Bra service och bemötande. Rekommenderar verkligen det varmaste

Kerstin Irene Malmgren

Våra jurister

Lavendlas jurister är experter inom en mängd olika områden. Välj den jurist som passar just dig eller visa alla här.

När kan en bostadsrättsinnehavare bli vräkt?

Bostadsrättslagen och föreningens stadgar reglerar under vilka omständigheter en bostadsrättsinnehavare kan förlora sin rätt att bo kvar i bostaden. De vanligaste orsakerna till vräkning inkluderar:

Brottslig verksamhet – Om bostaden används för olagliga aktiviteter kan det leda till att föreningen kräver att bostadsrättshavaren flyttar.

Obetalda avgifter – Om månadsavgiften till föreningen inte betalas i tid kan bostadsrättsinnehavaren förlora sin nyttjanderätt.

Vanvård av bostaden – Om bostadsrätten missköts på ett sådant sätt att det påverkar fastigheten negativt.

Störningar – Om bostadsrättsinnehavaren upprepade gånger orsakar störningar för grannar och inte rättar sig efter föreningens tillsägelser.

Olovlig andrahandsuthyrning – Att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand utan styrelsens godkännande kan leda till förverkande av bostadsrätten.

Hur går en vräkning till?

Processen för vräkning av en bostadsrättsinnehavare sker i flera steg:

  1. Föreningen påtalar bristen – Föreningen skickar en skriftlig varning till bostadsrättsinnehavaren och ger denne en chans att rätta till problemet.
  2. Förverkande av nyttjanderätten – Om problemet kvarstår kan föreningen besluta att bostadsrättsinnehavaren har förverkat sin nyttjanderätt.
  3. Ansökan till tingsrätten – Föreningen ansöker om vräkning hos tingsrätten, som prövar om det finns laglig grund för uppsägning.
  4. Domstolsbeslut – Om tingsrätten beslutar till föreningens fördel får bostadsrättsinnehavaren en tidsfrist att flytta ut.
  5. Avhysning av Kronofogden – Om personen inte flyttar frivilligt kan föreningen ansöka hos Kronofogden om att avhysningen ska genomföras.

Vi kan hjälpa dig

Fyll i formuläret så återkommer vi kostnadsfritt så snart som möjligt.

Joachim är en av våra jurister som du kan komma i kontakt med.

Vad kan bostadsrättsinnehavaren göra vid en vräkning?

Om du som bostadsrättsinnehavare riskerar vräkning har du rätt att:

Söka juridisk hjälp – En bostadsjurist kan hjälpa till att bedöma dina rättigheter och möjligheter att bestrida vräkningen.

Överklaga beslutet – Om du anser att vräkningen är felaktig kan du bestrida den i domstol.

Åtgärda bristen – I vissa fall kan problemet lösas genom att rätta till det som föreningen anmärker på, exempelvis genom att betala förfallna avgifter.

8 vanliga frågor och svar om vräkning och avhysning från bostadsrätt

Kan jag bli vräkt från min bostadsrätt om jag inte betalar avgiften

Ja, om du inte betalar avgiften kan föreningen hävda att du har förverkat nyttjanderätten och påbörja en vräkningsprocess.

Hur lång tid tar en vräkning från bostadsrätt

Tidslinjen varierar beroende på ärendets komplexitet, men processen kan ta från några månader upp till ett år om ärendet går till domstol.

Kan bostadsrättsföreningen vräka mig direkt

Nej, föreningen måste först följa lagstadgade processer och få ett domstolsbeslut innan vräkning kan genomföras.

Vad händer om jag vägrar flytta ut efter en vräkning

Om du inte lämnar bostaden frivilligt kan föreningen ansöka om avhysning hos Kronofogden, som kan verkställa utflytten med tvång.

Kan jag sälja min bostadsrätt innan jag blir vräkt

Ja, du har rätt att sälja bostadsrätten innan vräkningen är genomförd, men föreningen kan motsätta sig detta i vissa fall.

Kan jag överklaga en vräkning

Ja, du kan överklaga beslutet i domstol och argumentera för varför du bör få behålla nyttjanderätten.

Vad är skillnaden mellan vräkning och avhysning

Vräkning är den rättsliga processen där nyttjanderätten upphör, medan avhysning är det faktiska avlägsnandet av personen från bostaden.

Kan jag bli vräkt för att jag hyr ut i andra hand

Ja, om du hyr ut utan styrelsens godkännande kan det utgöra grund för förverkande av nyttjanderätten.

Skrivet av Linda Ljunggren Syding

Linda är jurist och partneransvarig på Lavendla.