Hem / Lavendla Terapi / Kronisk smärta

Om man levt med smärta under en längre tid kan den blivit kronisk. Här går vi igenom vad tillståndet innebär och hur man kan behandla det. Det går att må bättre.

Vad är kronisk smärta?

Kronisk smärta är en smärta som man haft i minst tre till sex månader. Det är ett vanligt tillstånd men behandlingen behöver anpassas till den som är drabbad. Akut smärta är en signal som är tydligt kopplad till en orsak och vid kronisk smärta kan tillståndet också vara associerat till en sjukdom, men det kan också vara ett eget tillstånd. Tinnitus är ett exempel på kronisk smärta.

Smärta är också ett tillstånd som är lite svårt att förutsäga, man kan ibland må bra vid svåra sjukdomar men ha väldigt ont om man bryter ett ben. Vid kronisk smärta kan man ha smärtsignaler som reagerar på saker som tidigare inte varit smärtfyllda. Långvarig smärta är sällan farligt men det kan vara väldigt jobbigt.

Vad är skillnaden på akut och kronisk smärta?

Vid akut smärta får man signaler om att något inte står rätt till i kroppen. Smärtan kommer plötsligt och kan hålla i sig ett tag men går sedan över. Långvarig smärta är en enskild diagnos med en annan orsak och behandlingsplan.

Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.

Ellen Lindgren, leg. psykolog

Möt våra terapeuter

Kronisk smärta vid olika tillstånd

Kronisk smärta kan utvecklas som en konsekvens av olika andra somatiska och psykologiska tillstånd. Smärtan kan komma och gå, men ofta har man svårt att hantera sitt humör och utvecklar tillstånd som depression och ångest.

Sjukdomar och tillstånd där kronisk smärta kan utvecklas är bland annat ryggradsproblem, ledproblem, neurologiska sjukdomar som multipel skleros (MS), cancer, migrän, fibromyalgi och inflammatoriska sjukdomar. Psykologiska faktorer kan också påverka, där man exempelvis kan ha depression och ångest, vilket kan göra att smärta blir svårare.

Behandling för dig som lever med smärta

Att drabbas av smärta kan vara väldigt svårt och frustrerande. Om det påverkar din vardag så är det viktigt att du får hjälp och stöd.

Kronisk smärta – symptom

Symptomen på kronisk smärta behöver bedömas utifrån varje person för det kan se väldigt olika ut mellan individer. Smärtsignaler tas emot i hjärnan, och kan vara kopplad till vårt nervsystem, men det kan också vara en kognitiv och emotionell upplevelse.

Om man haft smärta länge så kan man bli väldigt uppmärksam på alla signaler som påminner om smärtan, vilket kan göra att det blir svårt att tillfriskna. Det gör att man kan få symptom som kanske inte är relaterade till den initiala smärtan som domningar, värmekänsla och andra symptom. Symptom som är vanliga vid kroniska smärta är:

  1. Konstant smärta: Smärta varar längre än förväntat, i månader eller år. Smärtan kan vara konstant eller periodisk.
  2. Funktionsnedsättning: Det kan påverka förmågan att utföra dagliga aktiviteter och fungera normalt.
  3. Psykologiska symptom: Personer med kronisk smärta kan uppleva psykologiska och emotionella symptom, inklusive depression, ångest, irritabilitet och sömnproblem.
  4. Förändringar i aptit och vikt: Kronisk smärta kan påverka aptiten och leda till viktökning eller viktminskning.
  5. Försämrad koncentration och minne: Kronisk smärta kan påverka kognitiva funktioner och leda till koncentrationssvårigheter och minnesproblem.
  6. Förändringar i humöret: Smärta kan påverka humöret, med exempelvis frustration och ilska till tristess och hopplöshet.
  7. Social isolering: På grund av smärtan kan man dra sig tillbaka från sociala aktiviteter.
  8. Ökad känslighet: Vissa människor med kronisk smärta kan uppleva ökad känslighet för stimuli som ljus, ljud eller beröring, vilket kallas för allodyni eller hyperalgesi.

Vad händer psykologiskt?

Grundorsaken till smärtan är ofta inte psykologisk men den kan påverkas av psykologiska faktorer. Det går att arbeta med detta i behandling och man kan påverka sin hälsa. Har man kronisk smärta så kan man också utveckla psykologiska symptom som ångest och nedstämdhet och dessa kan man också få hjälp med.

Vad kan man göra åt kronisk smärta?

Om man har kronisk smärta så kan man gå i behandling för det men också arbeta med livsstilsfaktorer. Här går vi igenom vad det kan innebära. Det går att må bättre.

Kronisk smärta behandling

Behandlingen av kronisk smärta är vanligtvis multimodal utifrån en biopsykosocial modell, vilket innebär att man tar hänsyn till biologiska, psykologiska och sociala faktorer i behandlingen. Det kan innebära behandling med mediciner, fysioterapi, psykologisk behandling och livsstilsförändringar. Vid behov kan man också behöva kirurgiska ingrepp. Man arbetar då i ett team för att kunna bemöta patienten på ett helhetssätt. Behandlingen anpassas efter individens behov och ges ofta vid mottagningar som är specialiserade på smärta. För att få behandling så kan man få en remiss från sin vårdcentral.

Leva med kronisk smärta

Många som har långvarig smärta upplever att den tar över hela vardagen, därför är det viktigt att söka behandling och rehabilitering. Det är också viktigt att vara fysisk aktiv och göra saker som man tycker är roligt. Att arbeta på acceptans och medkänsla med sig själv är också viktiga komponenter.

Hur terapi kan hjälpa mot kronisk smärta

Genom att prata med en legitimerad psykolog så kan du få verktyg för att förstå och hantera dina symptom. Det kan också öka din livskvalitet avsevärt och göra det lättare att hantera känslor i vardagen. På Lavendla kan vi göra lättare behandlingar men vid svårare smärta är det bättre att söka specialiserad vård.

Fördelarna med att söka hjälp

Genom gå i behandling kan du få konkreta metoder och steg som förbättrar din situation. När du söker hjälp är det alltid konfidentiellt och våra terapeuter är utbildade för att hantera just ditt problem på ett professionellt sätt.

Ditt nästa steg

Genom att söka hjälp visar du inte tecken på svaghet, utan på styrka. Då det är ett aktivt val för att få det stöd du behöver kan du förbättra din livssituation. Professionell hjälp finns tillgänglig och även om du inte är redo att ta steget idag, kan du alltid boka en 20- eller 45-minuters session med våra terapeuter och psykologer. Innan du inleder en behandling, kan ett samtal på 20 minuter vara en bra start för att känna efter hur det är att träffa en legitimerad psykolog. Vi finns här, redo att göra det svåra lättare.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


12 vanliga frågor och svar om kronisk smärta

Vad är kronisk smärta?

Kronisk smärta är en smärta som man haft i minst tre till sex månader.

Är det en diagnos?

Långvarig smärta är nu en enskild diagnos, den behöver inte vara kopplad till en specifik händelse.

Hur skiljer sig akut och kronisk smärta?

Vid akut smärta får man signaler om att något inte står rätt till i kroppen. Smärtan kommer plötsligt och kan hålla i sig ett tag men går sedan över till skillnad mot kronisk smärta.

Vilka sjukdomar och tillstånd kan orsaka smärtan?

Smärtan kan utvecklas från bland annat ryggradsproblem, ledproblem, neurologiska sjukdomar som multipel skleros (MS), cancer, migrän, fibromyalgi och inflammatoriska sjukdomar. Psykologiska faktorer kan också påverka där man har exempelvis kan ha depression och ångest gör att smärta kan fortsätta.

Vilka symptom har man vid kronisk smärta?

Kronisk smärta påverkar flera olika delar, både funktionsnivå med arbete och relationer, kognition och emotion. Man kan exempelvis isolera sig, få sämre aptit och sömnproblem. Det är viktigt att få hjälp om man upplever det.

Vilka behandlingsmetoder finns för kronisk smärta?

Behandlingen av kronisk smärta är vanligtvis multimodal utifrån en biopsykosocial modell, vilket innebär att man tar hänsyn till biologiska, psykologiska och sociala faktorer i behandlingen. Det går att få remiss från sin vårdcentral. Vid mildare smärta kan vi på Lavendla hjälpa dig.

Kan man leva med kronisk smärta?

Många som har långvarig smärta upplever att den tar över hela vardagen, därför är det viktigt att söka behandling och rehabilitering. Det går att må bättre.

Vad ska jag tänka på om jag har kronisk smärta?

Obehandlad ångest kan leda till depression och andra psykiska problem.

Kan man ha andra problem samtidigt som man har kronisk smärta?

Det är viktigt att vara fysisk aktiv och göra saker som man tycker är roligt. Att arbeta på acceptans och medkänsla med sig själv är också viktiga komponenter.

Hur kan jag stödja någon i min närhet som lider av kronisk smärta?

Lyssna, försök ha tålamod och uppmana till att söka professionell hjälp.

Vad kostar terapi hos Lavendla?

Hos Lavendla är det terapeuterna och coacherna som själva sätter priset. En terapisession varar normalt i 45 min och kostar mellan 800-1300 kr. Hur många terapisessioner som behövs för sorgbearbetning, personliga utveckling, stresshantering, eller det du behöver hjälp med, bestämmer du i samråd med terapeuten. Vid första tillfället ni träffas brukar det normalt vara inriktat på att lära känna varandra, definiera vilka utmaningar som föreligger för att sen lägga upp en plan för hur ni ska jobba tillsammans för att nå dina mål.

Vart kan jag vända mig om jag behöver hjälp?

På Lavendla har vi erfarna psykologer och terapeuter som arbetar med KBT och som kan hjälpa dig må bättre om du har milda symptom. Har du svårare symptom så kan du vända dig till din vårdcentral för att få en remiss till specialistpsykiatrin. Om du har tankar på att skada dig själv eller självmordstankar så kontakta 112 eller närmaste akutmottagning.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Mer läsning

ellen lindgren leg. psykolog

Skrivet av Ellen Lindgren

Ellen är leg. psykolog och har erfarenhet främst inom kliniskt psykologi där hon arbetat med olika tillstånd som stress, ångest, depression, sömnproblem, kriser och trauma inom primärvård och psykiatri. Hon har också arbetat med forskning när hon studerat i USA och med affektiv sjukdom och sömnproblem vid Karolinska Institutet.