Hem / Lavendla Terapi / Parterapi / Kärleksspråk

De 5 kärleksspråken utvecklade av Dr. Gary Chapman innefattar fem primära kategorier: fysisk beröring, kvalitetstid, bekräftande ord, gåvor och tjänster. Varje person har ett primärt kärleksspråk som styr hur de vill att kärlek ska uttryckas för dem.

Vad är kärleksspråk?

Kärleksspråk är ett koncept utvecklat av författaren och rådgivaren Dr. Gary Chapman. Det handlar om att förstå hur vi ger och tar emot kärlek på olika sätt. Enligt Chapman har varje person ett primärt kärleksspråk som styr hur de vill att kärlek ska uttryckas för dem. Att förstå och använda detta kärleksspråk kan öka förtroendet och förbättra kommunikationen i alla typer av relationer, inklusive romantiska förhållanden, vänskap och familjeband.

Läs mer längre ner på sidan där vi går igenom de 5 olika kärleksspråken steg för steg, och hur du och din partner kan testa vilka kärleksspråk som ni har. Vi besvarar också vanliga frågor kopplat till kärleksspråk.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter


Kärleksspråk – De 5 olika kärleksspråken

 1. Fysisk beröring
  Människor med detta kärleksspråk upplever kärlek genom fysisk kontakt som kramar, kyssar och handhållning.
 2. Kvalitetstid
  Denna typ av person värderar att spendera kvalitetstid med sina nära och kära och är nöjda när de får fullständig uppmärksamhet.
 3. Bekräftande ord
  För vissa är kärleksspråket att höra uppmuntrande och bekräftande ord, som komplimanger och kärleksfulla uttryck.
 4. Gåvor
  Personer med detta kärleksspråk känner sig älskade när de får gåvor som visar att någon tänker på dem.
 5. Tjänster
  Att utföra handlingar av tjänst och hjälpa till är det primära kärleksspråket för vissa människor.


Lavendla Parterapi – Se vår video


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


4 vanliga frågor om otrohet i relationer

Hur kan man testa sitt eget kärleksspråk?

Det finns flera sätt att upptäcka ditt primära kärleksspråk. Ett enkelt sätt är att reflektera över vilka handlingar eller ord som gör dig mest lycklig och älskad. Kärleksspråk kan vara ett verktyg för våra parterapeuter när de arbetar med parterapi för att skapa förståelse för varandras känslor.

Kan kärleksspråk förändras över tid?

Ja, kärleksspråk kan förändras över tid. Livserfarenheter och förändringar i relationer kan påverka vilket kärleksspråk som känns mest relevant för dig. Det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar och kommunicera dem med din partner.

Hur kan man använda kärleksspråk för att förbättra relationen?

När du förstår både ditt eget och din partners kärleksspråk kan du anpassa hur du uttrycker din kärlek på ett sätt som är meningsfullt för dem. Detta kan leda till ökad intimitet och förståelse i relationen. Kärleksspråken kan också hjälpa er om ni har kommunikationsproblem.

Vad är de olika kärleksspråken och hur fungerar de?

Fysisk beröring: Människor med detta kärleksspråk upplever kärlek genom fysisk kontakt som kramar, kyssar och handhållning.
Kvalitetstid: Denna typ av person värderar att spendera kvalitetstid med sina nära och kära och är nöjda när de får fullständig uppmärksamhet.
Bekräftande ord: För vissa är kärleksspråket att höra uppmuntrande och bekräftande ord, som komplimanger och kärleksfulla uttryck.
Gåvor: Personer med detta kärleksspråk känner sig älskade när de får gåvor som visar att någon tänker på dem.
Tjänster: Att utföra handlingar av tjänst och hjälpa till är det primära kärleksspråket för vissa människor.

Sammanfattning

I den här artikeln har vi utforskat begreppet kärleksspråk, som är utvecklat av Dr. Gary Chapman och syftar till att förstå hur vi ger och tar emot kärlek på olika sätt. Vi har besvarat vanliga frågor om kärleksspråk och gett personliga råd från Lavendlas parterapeut Kerstin.

Kärleksspråk innefattar fem primära kategorier: fysisk beröring, kvalitetstid, bekräftande ord, gåvor och tjänster. Varje person har ett primärt kärleksspråk som styr hur de vill att kärlek ska uttryckas för dem.

Det är viktigt att förstå ditt eget kärleksspråk och din partners för att stärka relationen. Genom att anpassa hur du uttrycker din kärlek på ett sätt som är meningsfullt för din partner kan ni öka förtroendet och förbättra kommunikationen.

Att arbeta med kärleksspråk i din relation kan vara en väg mot ökad intimitet och förståelse, och det börjar med att förstå och kommunicera kärlek på ett sätt som verkligen når hjärtat hos din partner.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Mer artiklar inom terapi

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med över 8 års erfarenhet inom begravningsbranschen, varav flera år som begravningsrådgivare, har han god kännedom om begravningar och branschen i allmänhet. Jakob är idag verksam på Lavendlas huvudkontor i Stockholm.