Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Har du svårt att komma igång med uppgifter och aktiviteter? Att prokrastinera är vanligt men det går att förändra. Här går vi igenom vad prokrastinering är och hur du kan få hjälp.
Prokrastinering är ett problem som många människor kämpar med, fenomenet kan vara frustrerande och ibland rent förlamande. Men det går att få hjälp med, vilket forskaren Alexander Rozental vid Karolinska Institutet visat i sin banbrytande forskning på ämnet. Så om du har lätt för att skjuta upp och undvika saker så finns det hopp och här kommer vi att förklara begreppet, dess orsaker och hur det påverkar våra liv, samtidigt som vi erbjuder praktiska lösningar och strategier för att bryta detta mönster.
Låt oss börja med grunderna. Vad betyder prokrastinera? Ordet har sitt ursprung i det latinska ordet procrastinare, som betyder att skjuta upp eller fördröja. En synonym till prokrastinera är att förhala eller dra ut på tiden. När vi pratar om prokrastinering, menar vi alltså ett beteende där man medvetet skjuter upp att göra något – trots att man vet att det kan leda till negativa konsekvenser.
Det finns flera anledningar till varför man prokrastinerar:
ADHD och ADD: Personer med neuropsykiatriska diagnoser som ADHD eller ADD har ofta utmaningar med fokus och struktur, vilket kan leda till prokrastinering.
Rädsla för misslyckande: Rädslan för att inte leva upp till egna eller andras förväntningar gör att vi undviker att ens börja.
Perfektionism: Att vilja göra saker perfekt kan leda till att vi skjuter upp dem tills vi känner oss “redo”.
Brist på motivation: När en uppgift känns ointressant eller överväldigande är det lättare att välja andra aktiviteter.
Dålig tidsplanering: Svårigheter att prioritera och planera tiden kan leda till att viktiga uppgifter hamnar i skymundan.
Psykisk ohälsa: Prokrastinering är vanligt vid depression, ångest och andra psykiska besvär.
Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.
Klientens ord om Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut
Att bryta mönstret av prokrastinering kan kännas svårt, men det är fullt möjligt med rätt strategier. Här är konkreta tips på hur du kan sluta prokrastinera:
Det finns en stark koppling mellan prokrastinering och psykisk ohälsa, särskilt depression och ångest. Depressionen kan göra att man blir mer passiv och får svårt att komma igång med uppgifter. Vid ångest kan det vara mer rädsla som gör att man undviker saker. Oavsett bakomliggande orsak så går det att få hjälp med det i terapi.
För personer med ADHD eller ADD kan prokrastinering vara en av de största utmaningarna i vardagen.
Om man misstänker att man har ADHD så kan man göra en utredning. På Lavendla har vi erfarna psykologer och läkare som kan hjälpa dig i processen och få hjälp med medicinering och psykologisk behandling vid behov.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Om du upplever att din prokrastinering är svår att hantera på egen hand finns det flera former av behandling:
Att ta steget att prata med en coach, terapeut eller psykolog kan göra skillnad i ditt liv. Då det kan hjälpa dig att se dina problem eller utmaningar från en ny vinkel, kan det även erbjuda praktiska lösningar som du kanske inte hade tänkt på själv.
När du känner att det är dags att investera i din personliga utveckling har vi kvalificerade terapeuter och psykologer som kan hjälpa dig på din resa. Då terapi är konfidentiellt kan du känna dig trygg med att du får utvecklas på dina villkor. Vår kärnprincip är att göra det svåra lättare för dig.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Prokrastinering innebär ett beteende där man medvetet skjuter upp att göra något – trots att man vet att det kan leda till negativa konsekvenser.
Rädsla för misslyckande, perfektionism, brist på motivation, dålig tidsplanering, psykisk ohälsa som ångest eller depression samt neuropsykiatrisk problematik är alla faktorer som kan leda till prokrastinering.
Det finns olika sätt att minska prokrastinering. Man kan börja med att identifiera orsaken till beteendet. Sätt sedan tydliga och realistiska mål, arbeta i korta, fokuserade pass, eliminera distraktioner, börja med det viktigaste och förlåt dig själv om det är svårt. Man kan också gå i terapi för att få mer hjälp.
Det finns en stark koppling mellan prokrastinering och psykisk ohälsa, särskilt depression och ångest. Depressionen kan göra att man blir mer passiv och får svårt att komma igång med uppgifter och vid ångest kan det vara mer rädsla som gör att man undviker saker.
Om man är deprimerad finns det flera faktorer som kan leda till prokrastinering. Det kan vara brist på energi, låg självkänsla och känslor av
hopplöshet. Det går att få hjälp med i terapi.
För personer med ADHD eller ADD kan prokrastinering vara en av de största utmaningarna i vardagen. Man kan ha svårt med koncentration, planering, organisering och impulskontroll. Det går att få hjälp med med en utredning och terapi.
ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder och är en neuropsykiatrisk diagnos. Det är ett livslångt tillstånd som oftast påverkar koncentration och impulsivitet. Läs mer hos Vårdguiden.
Det går att gå i terapi för prokrastinering om det är svårt att förändra på egen hand. Kognitiv beteendeterapi (KBT) och medicin kan vara hjälpsamt utifrån vad som orsakar problemet.
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en evidensbaserad terapiform där man arbetar med tankar, känslor och beteenden utifrån vad personen vill och behöver hjälp att förändra.
Kostnaden för en session kan variera beroende på coachens eller psykologens erfarenhet, och om sessionen är online eller på plats. Det är alltid bra att diskutera priset och eventuella paketlösningar i förväg.
Om du prokrastinerar så kan det vara hjälpsamt att söka professionell hjälp. Våra psykologer och terapeuter är tillgängliga för samtal online eller på plats och kan hjälpa dig att göra det svåra lättare. Om du har tankar på att skada sig själv eller självmordstankar kontakta 112 eller närmaste akutpsykiatriska mottagning.
Att söka hjälp är ett stort steg för en bättre hälsa, det är en positiv sak att bestämma sig för att ta kontroll över sitt mående. Här är en översikt av de steg som vanligtvis ingår i en behandling med KBT.
Det första mötet med din psykolog eller terapeut är en kartläggning där du kan få frågor om din livssituation, känslor, tankemönster och beteenden. Du kan även få fylla i skattningsformulär.
Här sätter du och din terapeut upp konkreta mål för terapin, både på kort och lång sikt.
Det kan definiera vilka områden i livet som är mest påverkade av ditt mående och hur du skulle vilja förändra dem.
Här inleder vi själva behandlingsfasen. Det innebär övningar som syftar till att ge dig verktyg för att komma ur och bearbeta det problem som du lider av. Det kan handla om att förändra tankemönster, arbeta med acceptans och att ändra beteenden.
Du och din terapeut följer upp behandlingen regelbundet för att se hur väl terapin fungerar. Om det behövs kan ni justera eller förnya behandlingsplanen.
När terapin närmar sig sitt slut är det dags att reflektera över framstegen. Du får också med dig en vidmakthållandeplan för hur du kan använda de verktyg och strategier du har lärt dig framöver i livet. Det är också viktigt att följa upp resultatet över tid.
Om du eller någon i din närhet söker professionell hjälp, tveka inte att boka en session med en av våra legitimerade psykologer eller terapeuter.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha