Hem / Lavendla Terapi / Relationsterapi

Har du någonsin känt dig vilse i dina närmaste relationer, önskat att banden med din partner eller familjemedlemmar kunde stärkas? Det är här relationsterapi och familjeterapi kan göra en avgörande skillnad.

Vad är relationsterapi?

Relationsterapi, ofta kallad parterapi, är en form av psykoterapi som syftar till att förbättra kommunikationen och lösa konflikter inom ett parförhållande. Det handlar inte bara om att lösa problem som redan uppstått utan också om att förebygga framtida svårigheter genom att stärka förståelsen och samarbetet mellan partnerna.

Vad är familjeterapi?

Likaså är familjeterapi en metod som involverar alla familjemedlemmar för att bygga starkare band och lösa underliggande frågor som påverkar hela familjen. Det kan vara särskilt givande för familjer där kommunikationsproblem uppstått eller där enskilda händelser har skapat sprickor i familjestrukturen.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Boka en tid med våra parterapeuter

Utbildade och erfarna parterapeuter hjälper er att utvecklas i er relation.

Hur kan terapi förbättra dina relationer?

  • Förbättrad kommunikation: Genom att lära sig att uttrycka känslor och behov på ett konstruktivt sätt kan du och din partner förstå varandra på djupare nivåer.
  • Konflikthantering: Då terapi ger verktyg för att hantera och lösa konflikter lär ni er att undvika att skada relationen.
  • Stärkt förtroende: Genom att dela och arbeta igenom svårigheter tillsammans kan ni bygga upp ett starkare förtroende för varandra.
  • Djupare förståelse: Att förstå varandras värderingar och övertygelser är avgörande för en varaktig relation.

Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Stegen till en hälsosammare relation

Allting måste börja någonstans och att du läser detta kan mycket väl vara det första steget. Du söker information för att du vill förbättra din relation. Därför är det i sig både en indikation på att relationen kanske inte lever upp till dina förväntningar och att den är värd att värna och vårda. Stegen framåt kan nu se ut såhär:

  • Erkänn behovet: Det första steget är att erkänna att din relation kan gynnas av professionell hjälp.
  • Sök information: Undersök alternativ för relationsterapi och familjeterapi. Du kan enkelt komma i kontakt med en av våra terapeuter för en 20 minuters session där de berättar mer om hur det fungerar.
  • Välj terapeut: Hitta en terapeut som du och din partner eller familj känner er bekväma med. Då detta är viktigt för processen är det viktigt att låta detta ta sin tid.
  • Engagera dig i processen: Var närvarande i varje session och engagera dig helhjärtat i arbetet som krävs.
  • Använd verktygen: Dra nytta av de tekniker och verktyg du lär dig i terapin i dina dagliga interaktioner.

“Vad gör jag nu?”

På vår hemsida erbjuder vi kontakt med erfarna psykologer och terapeuter som är specialiserade på relationsterapi och familjerådgivning. Vårt mål är att göra det svåra lättare för dig att hitta vägar till förbättrade relationer. Vi bryr oss om ditt välbefinnande och är här för att stödja dig på din resa mot ett lyckligare och mer harmoniskt familjeliv. Därför har vi även gjort det enkelt att boka en session med en av våra terapeuter eller psykologer.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


7 vanliga frågor om relationsterapi

Vad innebär relationsterapi?

Relationsterapi är en form av psykoterapi som fokuserar på att förbättra kommunikationen och lösa konflikter mellan parter i en relation. Det är en process där man arbetar tillsammans med en terapeut för att stärka banden och förstå varandra bättre.

Hur kan relationsterapi hjälpa mig och min partner?

Genom relationsterapi kan ni få verktyg för att hantera svårigheter och utmaningar i ert förhållande. Terapin erbjuder stöd för att utveckla en djupare förståelse och närmare samarbete mellan er.

Är relationsterapi bara för par i kris?

Nej, relationsterapi är inte enbart för par i kris utan kan vara till hjälp även för de som önskar fördjupa sin relation eller förebygga framtida problem. Det är ett sätt att aktivt arbeta för en hälsosam och hållbar relation.

Hur lång tid tar en relationsterapiprocess?

Längden på relationsterapin kan variera beroende på parets specifika behov och situation. Vissa kan uppleva förbättring efter några sessioner, medan andra kan behöva längre tid för att arbeta igenom djupare frågor.

Vilka tekniker används ofta i relationsterapi?

Terapeuter kan använda olika tekniker såsom kommunikationsövningar, konflikthantering, gestaltterapi och/eller emotionellt fokuserade metoder. Dessa tekniker är utformade för att främja förståelse och samarbete mellan parterna.

Hur vet vi om vi valt rätt terapeut för vår relationsterapi?

Viktigt är att ni båda känner förtroende för och är bekväma med terapeuten. En god terapeut bör vara neutral, empatisk och professionell. Det kan också vara bra att titta på terapeutens erfarenheter och specialiseringar.

Vad skiljer individuell terapi från relationsterapi?

Individuell terapi fokuserar på den enskildes egna tankar, känslor och beteenden, medan relationsterapi lägger vikt vid dynamiken och interaktionerna mellan personer i en relation. Det handlar om att förbättra samspelet och kommunikationen i förhållandet.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Mer artiklar inom terapi

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.