Ockerhyra innebär att en hyresvärd tar ut en oskäligt hög hyra, vilket kan strida mot lagens regler om skälig hyresnivå. Som hyresgäst kan du ha rätt att få hyran sänkt och i vissa fall återbetalning av överhyra.

Ockerhyra – Vad det innebär och hur du kan få tillbaka dina pengar

Att betala en oskäligt hög hyra är ett problem som många hyresgäster ställs inför, särskilt på bostadsmarknader med hög efterfrågan. Enligt statistik från KTH betalar över 96% av hyresgästerna i Stockholms innerstad för hög hyra men bara en bråkdel vänder sig till hyresnämnden för att få tillbaka pengarna. För att skydda hyresgäster från överdebitering har svensk lagstiftning strikta regler kring hyresnivåer och vad som anses vara en skälig hyra. Om du misstänker att du betalar ockerhyra, finns möjligheten att få hyran prövad och i vissa fall även återbetald.

Superbra och trevlig kontakt. Bra service och bemötande. Rekommenderar verkligen det varmaste

Kerstin Irene Malmgren

Våra jurister

Lavendlas jurister är experter inom en mängd olika områden. Välj den jurist som passar just dig eller visa alla här.

1. Vad är ockerhyra

Ockerhyra innebär att en hyresvärd tar ut en oskäligt hög hyra för en bostad. Begreppet används ofta för att beskriva överhyra, där hyreskostnaden överstiger vad som anses vara rimligt enligt gällande lagstiftning. Hyreslagen reglerar hur hyror ska fastställas, och hyresvärdar får inte ta ut avgifter som kraftigt avviker från jämförbara hyresnivåer.

2. Hur vet man om hyran är för hög

För att avgöra om en hyra är skälig görs en jämförelse med likvärdiga bostäder i samma område. Normalt används hyresnivåer från allmännyttiga bostadsbolag som riktmärke. Om en hyresrätt hyrs ut i andra hand får förstahandshyresgästen inte ta ut mer än den ordinarie hyran, med ett eventuellt tillägg för möbler och utrustning på maximalt 10–15 %.

Vi kan hjälpa dig

Fyll i formuläret så återkommer vi kostnadsfritt så snart som möjligt.

Joachim är en av våra jurister som du kan komma i kontakt med.

3. När kan man kräva tillbaka överhyra

Om du hyr en hyresrätt i andra hand och betalar en hyra som överstiger förstahandshyran, har du rätt att ansöka om återbetalning av mellanskillnaden. Hyresnämnden kan besluta att du har rätt att få tillbaka upp till två års överhyra, förutsatt att du lämnar in ansökan senast tre månader efter att du flyttat ut.

Om du däremot hyr en bostadsrätt eller en privatägd villa, gäller andra regler enligt lagen om uthyrning av egen bostad. I dessa fall kan du endast få hyran sänkt för framtiden men inte kräva återbetalning av redan betald hyra.

4. Hur går processen till för att få tillbaka överhyra

  1. Samla bevis – Hämta hyreskontrakt, kvitton på hyresbetalningar och eventuella konversationer med hyresvärden.
  2. Jämför hyror – Undersök vad motsvarande bostäder i området har för hyra.
  3. Lämna in en ansökan till hyresnämnden – Ansökan är kostnadsfri och kan göras digitalt.
  4. Hyresnämnden prövar ärendet – Om hyran anses oskälig kan du få beslut om återbetalning.
  5. Utbetalning av överhyra – Om beslutet går i din fördel kan du kräva tillbaka pengarna från hyresvärden.

5. Vad händer om hyresvärden nekar återbetalning

Om hyresvärden vägrar att betala tillbaka den överhyra som hyresnämnden beslutat om kan du driva ärendet vidare genom Kronofogden eller domstol. I vissa fall kan det vara en god idé att ta hjälp av en jurist för att säkerställa att du får den ersättning du har rätt till.

6. Vilka påföljder finns för hyresvärdar som tar ut ockerhyra

Sedan 2019 är det straffbart att hyra ut en hyresrätt utan tillstånd samtidigt som man tar ut en oskälig hyra. Grova fall kan leda till böter eller fängelse upp till två år. Dessutom kan hyresvärden bli skyldig att betala tillbaka den överdebiterade hyran.

7. Detta kan du göra om du misstänker att du betalar för mycket

Om du tror att du betalar ockerhyra bör du:

  • Kontakta en jurist som kan bedöma om hyran är rimlig.
  • Ansöka om prövning hos hyresnämnden så snart som möjligt.
  • Samla all dokumentation som styrker att du betalat för mycket.

Sammanfattning

Att betala en för hög hyra är tyvärr ett vanligt problem, men lagen ger hyresgäster rätt att få tillbaka pengar vid överdebitering. Genom att vända sig till hyresnämnden kan du både få en rättvis hyra och återbetalning av den oskäliga delen. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga kan juridisk hjälp vara en bra väg för att få en smidig och framgångsrik process.

7 vanliga frågor och svar om ockerhyra

Vad är skillnaden mellan överhyra och ockerhyra?

Överhyra syftar på en hyra som överstiger vad som är skäligt enligt lag, medan ockerhyra oftast används för att beskriva en hyra som är extremt överdriven. Ockerhyra kan även ha en mer negativ laddning och indikera att hyresvärden utnyttjar en hyresgäst i en utsatt situation.

Är det olagligt att ta ut ockerhyra?

Ja, enligt hyreslagen är det förbjudet att ta ut oskäligt hög hyra. Sedan 2019 kan det dessutom vara straffbart att hyra ut en hyresrätt i andra hand utan tillstånd och samtidigt ta ut en ockerhyra. I sådana fall kan hyresvärden dömas till böter eller, i grova fall, fängelse.

Gäller reglerna om ockerhyra även vid uthyrning av bostadsrätter?

Nej, om du hyr en bostadsrätt i andra hand gäller lagen om uthyrning av egen bostad, vilken ger större frihet att ta ut en högre hyra. Däremot får hyran inte vara orimligt hög i förhållande till bostadens marknadsvärde och driftkostnader.

Kan hyresvärden säga upp mig om jag anmäler ockerhyra?

Om du har ett förstahandskontrakt får hyresvärden inte säga upp dig som en följd av att du bestrider hyran. Andrahandshyresgäster i hyresrätter är också skyddade, men om du hyr en bostadsrätt i andra hand kan uthyraren säga upp dig med tre månaders varsel utan att motivera varför.

Vad händer om min hyresvärd vägrar att sänka hyran efter ett beslut i hyresnämnden?

Om hyresnämnden beslutar att hyran ska sänkas men hyresvärden ändå fortsätter ta ut för hög hyra kan ärendet drivas vidare till domstol. Det kan även leda till att hyresvärden får betala tillbaka den överdebiterade hyran.

Hur lång tid tar det att få tillbaka pengar för ockerhyra?

Handläggningstiden hos hyresnämnden varierar beroende på ärendets komplexitet och antalet inkomna fall. Generellt kan det ta några månader innan ett beslut fattas, och om ärendet överklagas till domstol kan processen bli längre.

Kan en hyresvärd åtalas för att ha tagit ut ockerhyra?

Ja, om en hyresvärd olovligen hyr ut en hyresrätt i andra hand och samtidigt tar ut en ockerhyra kan det klassas som ett brott. Straffet kan bli böter eller, i grova fall, fängelse i upp till två år.

Skrivet av Gustav Vettorato